Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικά κλείνουν το έτος οι ευρωπαϊκές μετοχές

image_print

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται σήμερα να ολοκληρώσουν το 2015 με κέρδη που κατέγραψαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αν και παραμένουν χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα στα οποία ανήλθαν νωρίτερα φέτος καθώς οι αδύναμες τιμές εμπορευμάτων ασκούν πιέσεις στις αγορές το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 και ο γαλλικός CAC-40 κατέγραφαν αμφότεροι απώλειες 0,4%. Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης είναι κλειστό λόγω αργίας, ενώ σε άλλες αγορές η συνεδρίαση αναμένεται να έχει μικρότερη διάρκεια.

Οι τιμές του αργού μπρεντ παρέμεναν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, με τις μετοχές πετρελαϊκών εταιριών όπως η BP και η Total να καταγράφουν απώλειες.

Τόσο ο δείκτης FTSE όσο και ο γερμανικός DAX έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που κατέγραψαν τον Απρίλιο, εν μέρει λόγω ανησυχιών για την επιβράδυνση στην Κίνα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με υψηλή κατανάλωση εμπορευμάτων όπως τα μέταλλα και το πετρέλαιο.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βοήθησαν τις αγορές να περιορίσουν τις απώλειές τους, με τις αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας να καταγράφουν για το 2015 άνοδο περίπου 10%.

Ωστόσο ο δείκτης FTSE έχει υποαποδώσει έναντι των ανταγωνιστών του στην Ευρώπη και φέτος καταγράφει απώλειες περίπου 5%, εν μέρει λόγω του ότι οι μετοχές που σχετίζονται με τα εμπορεύματα αντιστοιχούν σε μεγαλύτερο μέρος της αγοράς στη Βρετανία απ’ ό,τι στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο FTSE βρίσκεται περίπου 10% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ του Απριλίου. Ο γερμανικός DAX έκλεισε τη χρονιά κατά 13% περίπου χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του Απριλίου, ενώ η γαλλική αγορά επίσης βρίσκεται περίπου 10% χαμηλότερα συγκριτικά με το υψηλό του Απριλίου.

Δημοσκόπηση του Reuters αυτό το μήνα προέβλεψε ότι ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές θα καταγράψουν άνοδο το 2016, δεν θα επιστρέψουν στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ του 2015.

Ο Ντάρεν Σίντεν από την Admiral Markets είπε ότι παρά τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν ακόμα για τις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως της Ελλάδας, οι ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν να υπόσχονται καλύτερες αποδόσεις για τους επενδυτές συγκριτικά με τις αγορές ομολόγων.

«Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν μάλλον να αποτελούν την καλύτερη μέσα από μια περιορισμένη γκάμα επιλογών», σχολίασε ο Σίντεν.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Σκανάρουν” από αέρα τα χωράφια για την εικόνα των καλλιεργειών που επλήγησαν από περονόσπορο

image_print

Μια σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αποτύπωση της πραγματικής έκτασης των ζημιών που προκάλεσε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες. Ο γεωργικός σύμβουλος Γιάννης Μητρούσης, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προχωρά σε εναέριες καταγραφές των πληγεισών εκτάσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από αγροτικές περιοχές που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ασθένεια. Οι εναέριες λήψεις επιτρέπουν την ακριβή χαρτογράφηση των καλλιεργειών, καταγράφοντας την ένταση και την έκταση των προσβολών με τρόπο που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω επιτόπιων ελέγχων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία που θα αποτυπώνουν με σαφήνεια την πραγματική εικόνα των ζημιών, προσφέροντας ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο στους παραγωγούς όσο και σε κάθε αρμόδιο φορέα που καλείται να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του περονόσπορου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις στην αγορά της Καβάλας

image_print

Με αισιοδοξία υποδέχεται η τοπική αγορά της Καβάλας την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες αρχίζουν την προσεχή Δευτέρα, δίνοντας το έναυσμα για μια περίοδο σημαντικών προσφορών και αγορών.

Οι επαγγελματίες της πόλης ευελπιστούν ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές, θα ενισχύσουν την εμπορική δραστηριότητα και θα δώσουν νέα ώθηση στα καταστήματα.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών, ειδών σπιτιού και πολλών ακόμη κατηγοριών, επωφελούμενοι από σημαντικές εκπτώσεις.

Οι έμποροι καλούν το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει την τοπική αγορά, επισημαίνοντας ότι η επιλογή των καταστημάτων της Καβάλας συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές και να δίνουν προσοχή στην αναγραφή τόσο της αρχικής όσο και της τελικής εκπτωτικής τιμής των προϊόντων.Η εκπτωτική περίοδος αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εμπορικές ευκαιρίες του καλοκαιριού, με την αγορά της Καβάλας να προσδοκά αυξημένη επισκεψιότητα και έντονη αγοραστική κίνηση τις επόμενες εβδομάδες.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Καβάλα - Νέες μεγάλες αλυσίδες στην τοπική αγορά - 2026
image_print

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Σημαντικές αλλαγές καταγράφονται στην αγορά της Καβάλας, καθώς μεγάλες εμπορικές αλυσίδες συνεχίζουν να επενδύουν στην πόλη, ενισχύοντας την παρουσία τους και διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στον χώρο του λιανεμπορίου. Η είσοδος γνωστών ευρωπαϊκών brands αυξάνει τον ανταγωνισμό, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό περιβάλλον.

Η παρουσία της JD άνοιξε τον δρόμο

Καθοριστική θεωρείται η επένδυση της JD Sports στην Καβάλα, με το κατάστημά της να λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2024 και να προσελκύει έντονο καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως ενίσχυσε τη δυναμική της τοπικής αγοράς, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον μεγάλων εμπορικών ομίλων για την περιοχή.

Cosmos Sport και Foot Locker στην Καβάλα

Την ίδια στιγμή, εγκαινιάστηκε νέο κατάστημα της Cosmos Sport στην οδό Ομονοίας. Η αλυσίδα ανήκει πλέον στον όμιλο της JD Sports, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία του στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, το φθινόπωρο προγραμματίζεται να ανοίξει κατάστημα της Foot Locker στον πεζόδρομο της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσθέτοντας ακόμη ένα διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Καβάλας.

Αναζητούνται νέοι εμπορικοί χώροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακόμη μεγάλες εταιρείες εξετάζουν την είσοδό τους στην αγορά της Καβάλας και αναζητούν κατάλληλους επαγγελματικούς χώρους.

Ωστόσο, η εύρεση καταστημάτων με μεγάλα τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της πόλης αποτελεί σημαντική πρόκληση, ενώ και τα αυξημένα ενοίκια δυσκολεύουν την ολοκλήρωση νέων συμφωνιών.

Κινητικότητα και στις μικρότερες επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αλλαγές και στις μικρότερες επιχειρήσεις της πόλης.

Δύο καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν κοντά στα παλιά Δικαστήρια έκλεισαν, ενώ στον έναν από τους δύο χώρους θα εγκατασταθεί επιχείρηση ειδών κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, στον χώρο ζαχαροπλαστείου που είχε διακόψει τη λειτουργία του στην οδό Βενιζέλου πρόκειται να μεταφερθεί κατάστημα ΟΠΑΠ, ενώ νέα καφετέρια ετοιμάζεται να ανοίξει στην οδό 7ης Μεραρχίας.

Νέα δεδομένα για την τοπική αγορά

Η είσοδος διεθνών εμπορικών αλυσίδων δημιουργεί νέες προοπτικές για την αγορά της Καβάλας, αυξάνοντας τις επιλογές των καταναλωτών και ενισχύοντας την εμπορική κίνηση.

Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν η εμπορική δραστηριότητα παρουσιάζει αισθητή κάμψη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en