Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

«Θερμό» επεισόδιο | Στήνει κρίση η Τουρκία! Πού και πώς θα χτυπήσει – Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα

image_print

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση λόγω και έργω – Διπλωματική κινητικότητα από την Αθήνα και απαντήσεις σε κάθε πρόκληση της γείτονος – Σε ποιες περιοχές υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει «θερμό» επεισόδιο – Γιατί οι Τούρκοι στοχοποιούν Κρήτη και Αλεξανδρούπολη.

Με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ύποπτες κινήσεις που παραπέμπουν σε υβριδικό πόλεμο στον Έβρο και πολεμική ρητορική κατά του Ελληνισμού, η Άγκυρα διατηρεί σε πολύ υψηλό επίπεδο την ένταση με την Αθήνα.

Οι γέφυρες διαλόγου και συνεννόησης των δύο πλευρών έχουν κοπεί εδώ και καιρό, κάτι άλλωστε που φάνηκε ξεκάθαρα και κατά την κοινή παρουσία Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην επιθυμεί καμία επαφή με τον συκοφάντη και υβριστή Τούρκο πρόεδρο.

Η Αθήνα εμφανίζεται σοβαρά προβληματισμένη για την αναβάθμιση των διεκδικήσεων της γείτονος, μέσω της αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, παράμετρος φυσικά για την οποία η Ελλάδα έχει πανίσχυρα επιχειρήματα, τα οποία προσπαθεί να καταρρίψει η Τουρκία μέσω της χυδαίας προπαγάνδας.

Για παράδειγμα, μετά τα fake news του Τούρκου προέδρου στη ΓΣ του ΟΗΕ περί πνιγμών στο Αιγαίο από το ελληνικό Λιμενικό, στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ μπήκαν για άλλη μια φορά η Αλεξανδρούπολη και η Κρήτη, συνεχίζοντας το αφήγημα περί απειλής κατά της Τουρκίας από τις αμερικανικές βάσεις.

«Τρέμουν» Κρήτη και Αλεξανδρούπολη

 

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ ιδρύουν βάσεις σε Κρήτη και Αλεξανδρούπολη για να «στοχεύσουν» και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία.

Μάλιστα σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι CNN Turk παρουσίαστηκε χάρτης με τις αμερικανικές βάσεις στην Έλλαδα, με τον αναλυτή της εφημερίδας Hurriyet Aμτουλκαντίρ Σέλβι να μιλά για μια «αλυσίδα» που έχει δημιουργηθεί απένταντι από την Τουρκία και εκτείνεται από την Αλεξανδρούπολη έως και την Κύπρο.

«Όταν αναφερόμαστε σε όσα συμβαίνουν στην Κύπρο πρέπει τα γεγονότα να τα δούμε απο την Αλεξανδρούπολη. Εκεί στην Αλεξανδρούπολη δημιουργείται ένας κύκλος μια αλυσίδα. Εκεί υπάρχουν ναυτικές βάσεις, αεροπορικές βάσεις, συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης. Δηλαδή εκεί υπάρχουν 9 με 10 βάσεις. Ελέγχουν το Αιγαίο και τώρα έρχονται στη Μεσόγειο. Εκεί υπάρχει η Κρήτη αλλά δεν τους είναι αρκετή».

Ο ίδιος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία προκαλείται από την Ελλάδα, ενώ επανάφερε την προπαγάνδα για κλείδωμα τουρκικών μαχητικών από ελληνικούς S-300 και μίλησε μέχρι και για επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων: «H άφιξη των ΗΠΑ στην Κύπρο και η παροχή οπλικών συστημάτων είναι ένα βήμα. Διότι μας προκαλούν μέσω της Ελλάδας. Διότι η Ελλάδα είτε μας κλειδώνει τα μαχητικά μας με τα ραντάρ των S-300 είτε κάνει επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων», δήλωσε ο ίδιος.

Πού θα χτυπήσει – Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα

Αναλυτές επισημαίνουν πως πλέον είναι αδύνατον να προβλεφθεί η ένταση του επεισοδίου που θα επιχειρήσει η Άγκυρα. Θα στείλει ερευνητικό στην Ανατολική Μεσόγειο όπως το 2020; Θα επιχειρήσει προβοκάτσια στον αέρα μέσω των παραβιάσεων από drones και μαχητικά; Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν αποφασιστικά ακόμα και αν υπάρξει μια διπλή πρόκληση. Το πόσο δυναμική θα είναι η απάντηση, εξαρτάται πάντα και από το μέγεθος της πρόκλησης.

Στο υπουργείο Άμυνας πάντως επικρατεί παροιμιώδης ψυχραιμία, σιγουριά για τις δυνάμεις μας και αποφασιστικότητα για αντίδραση σε κάθε ενδεχόμενο. Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», τα Επιτελεία έχουν καταρτίσει τουλάχιστον 10 εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, διαθέτοντας για κάθε σενάριο τουλάχιστον πέντες διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης.

Στην Τουρκία το γνωρίζουν καλά αυτό, πως σε περίπτωση επίθεσης στην Ελλάδα δεν θα βρουν απέναντί τους μια διαλυμένη χώρα ή έναν άτακτο στρατό, θα βρουν πανέτοιμες Ένοπλες Δυνάμεις με τρομακτική δύναμη πυρός.

Άμεσες απαντήσεις από την Αθήνα

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συμφωνούν πως η στάση της Τουρκίας προδίδει τη διάθεσή της για αύξηση της κλιμάκωσης των προκλήσεων μέχρι να φτάσουν σε ένα «θερμό» επεισόδιο μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης, με στόχο να οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε, διπλωματικά όπλα η τουρκική κυβέρνηση δεν διαθέτει, επομένως, με την κατάσταση να οδηγείται στα άκρα θα μας σύρει σε συνομιλίες όπου θα ζητήσει… 100 για να πάρει 10… τα οποία όμως 10 θα τα έχουμε παραχωρήσει εμείς. Τι θα είναι αυτά τα 10; Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια. Από μερική αποστρατιωτικοποίηση νησιών μέχρι αλλαγές στα χωρικά ύδατα.

Στην Αθήνα επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς και να προβλέψει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο η υπομονή έχει και τα όριά της και δεν είναι δεδομένο πως η Ελλάδα θα ανέχεται για καιρό τις προκλήσεις του Ερντογάν και των υπουργών του.

Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας απαντούν καθημερινά σε κάθε πρόκληση της τουρκικής ηγεσίας, ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος δίνει με κάθε ευκαιρία δυναμικές απαντήσεις στις παράλογες αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στον Έβρο διεμήνυσε προς την Τουρκία πως «ο Έβρος δεν πέφτει» και πως η «η Ελλάδα είναι έτοιμη και ισχυρή».

 

Πηγή : newsbomb.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμωτή : Σωτήρια παρέμβαση – Έσωσαν λουόμενη που έχασε τις αισθήσεις της στην παραλία

image_print

Σωτήρια αποδείχθηκε η άμεση επέμβαση του προσωπικού του ΚΑΑΥ Κεραμωτής σε περιστατικό που σημειώθηκε στην παραλία της Κεραμωτής, όταν μία γυναίκα τουρίστρια έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις της ενώ βρισκόταν σε κοντινή απόσταση στην περιοχή του ΚΑΑΥ.

Μόλις οι άνθρωποι του αντιλήφθηκαν το συμβάν, έσπευσαν άμεσα στο σημείο, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες και κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασής της μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση και νοσηλεία.

Το περιστατικό αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της άμεσης ανταπόκρισης και της εκπαίδευσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς η έγκαιρη παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής.

Σύνταξη Άρθρου: Στέλλα Γκοτζαμάνη

DNews Widget
Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος: Χρηματοδότηση 30.100 ευρώ για νέο όχημα 4×4 της Πολιτικής Προστασίας

Ο Δήμαρχος Θάσου για το Όχημα 4x4 για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
image_print

Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2026-2030 εντάχθηκε η προμήθεια ενός νέου οχήματος 4×4 για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου.

Η ένταξη της πράξης έγινε με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη, και προβλέπει συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 30.100,08 ευρώ.

Το νέο όχημα θα χρησιμοποιείται από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου, με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης, της επιτήρησης και της άμεσης επιχειρησιακής ανταπόκρισης σε φυσικές καταστροφές και άλλες καταστάσεις κρίσης.

Μεταξύ άλλων, το 4×4 θα αξιοποιείται για περιπολίες, δράσεις πρόληψης και προστασίας από δασικές πυρκαγιές, μεταφορά προσωπικού σε δύσβατες περιοχές, παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων και απεγκλωβισμούς πολιτών.

Η δήλωση του δημάρχου Θάσου

Ο δήμαρχος Θάσου, Ελευθέριος Κυριακίδης, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ για την ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου και τη χρηματοδότηση της προμήθειας.

Όπως δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, για την άμεση ανταπόκρισή του στο σχετικό αίτημά μας και τη χρηματοδότηση της αγοράς ενός καινούργιου οχήματος 4×4 από τον Δήμο Θάσου.

Το όχημα είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση ποικίλων δράσεων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, όπως δράσεις περιπολίας, προστασίας και πρόληψης δασικών πυρκαγιών, άμεσης μεταφοράς προσωπικού σε δασικές πυρκαγιές, πρόσβασης προσωπικού του Δήμου σε δύσβατες περιοχές κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων και απεγκλωβισμούς πολιτών σε ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες.

Η διοίκησή μας συνεχίζει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να σχεδιάζει, να προγραμματίζει, να αναζητά και να εξασφαλίζει πόρους, ώστε να αποκτήσει όλα τα αναγκαία σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την εκτέλεση του έργου του Δήμου μας προς όφελος των κατοίκων του τόπου μας».

DNews Widget
Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔΠΘ: Παραχωρείται ο κατασκηνωτικός χώρος της Ποταμιάς Θάσου για νέο Summer Campus

Ο κατασκηνωτικός χώρος της Ποταμιάς Θάσου που παραχωρήθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για τη δημιουργία πρότυπου Summer Campus.
image_print

Μία σημαντική εξέλιξη για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σηματοδοτεί η παραχώρηση του κατασκηνωτικού χώρου της Ποταμιάς Θάσου, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου Summer Campus για εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές δράσεις.

Με απόφαση της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνας-Μαρίας Μιχαηλίδου (ΦΕΚ 4170/Β’/8-7-2026), παραχωρούνται στο ΔΠΘ δύο ακίνητα συνολικής έκτασης 10.600 τ.μ., μαζί με τα υφιστάμενα κτίρια και τις υποδομές τους, για χρονικό διάστημα 15 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης.

Το Πανεπιστήμιο σχεδιάζει την πλήρη συντήρηση, αναβάθμιση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, αναλαμβάνοντας την έκδοση των απαραίτητων αδειών λειτουργίας και την υλοποίηση των απαιτούμενων τεχνικών εργασιών.

Στο νέο Summer Campus θα φιλοξενούνται εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα όλων των Τμημάτων του ΔΠΘ, θερινά σχολεία για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και δράσεις συνεργασίας με φοιτητές και πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την Πρυτανεία, η παραχώρηση αποτελεί αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών της διοίκησης του Πανεπιστημίου, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Θάσου.

Η αξιοποίηση του χώρου αναμένεται να ενισχύσει τη φοιτητική μέριμνα, να συμβάλει στη διεθνοποίηση του Ιδρύματος και να δημιουργήσει νέες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, ενώ παράλληλα δίνει νέα ζωή σε έναν ανενεργό δημόσιο χώρο, μετατρέποντάς τον σε κέντρο εκπαίδευσης, πολιτισμού και ανάπτυξης για τη Θάσο.

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Φώτιος Μάρης, ευχαρίστησε την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τη στήριξη της πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας ότι η παραχώρηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή πορεία και την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου, με σημαντικά οφέλη τόσο για την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και για την τοπική κοινωνία.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en