Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θεοχαρόπουλος | Η χώρα δε χρειάζεται εκλογές, αλλά μία κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας

image_print

«Κατά τη πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμφωνήσαμε ότι το προσφυγικό προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια της ΕΕ.

Η Τουρκία πρέπει να πιεστεί να αναλάβει τις δεσμεύσεις της και η χώρα οφείλει να υλοποιήσει αυτά στα οποία έχει συμφωνήσει και βεβαίως αναφέρομαι στα hot spots… Το προσφυγικό δεν λύνεται παρά μόνο σε διεθνές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ούτε με το να υψώσουμε φράχτες, σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, ούτε και με τη συνδρομή δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο…Πρέπει λοιπόν να γίνουν τα απαιτούμενα πέντε hot spotς στα νησιά μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό “ΑΘΗΝΑ 984” για τα γεγονότα στην Κω είπε, πως «σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μπαίνουν τοπικές αντιδράσεις που έχουν να κάνουν με το τοπικό συμφέρον».

Αναφορικά με τα μπλόκα των αγροτών σημείωσε πως «έχω τοποθετηθεί ξεκάθαρα, ότι δεν μπορούν οι διεκδικήσεις μιας κοινωνική ομάδας, να έρχονται απέναντι στις άλλες. Δυστυχώς, εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει ό,τι έκανε ο ίδιος το προηγούμενο διάστημα ως αντιπολίτευση. Εμείς ποτέ δεν έχουμε φερθεί με παρόμοιο τρόπο».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαλλαξία και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις και είπαμε ότι με μικρή δημοσιονομική επίπτωση, δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα στη χώρα. Θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχθεί άμεσα τη θέση μας για 3 ταμεία -ανάμεσά τους και ο ΟΓΑ-, γιατί όλοι οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ένα ασφαλιστικό ταμείο δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

Αναφερόμενος στα σενάρια των εκλογών είπε πως “δεν είναι μόνον ο κ. Καμμένος, έχω ακούσει και 2-3 κυβερνητικά στελέχη. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, πήγαμε τρεις φορές στις κάλπες το 2015 και έχουμε ξανά τα ίδια αδιέξοδα. Αυτό που χρειάζεται σταθερά είναι μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με συγκεκριμένη, προοδευτική προγραμματική συμφωνία, η οποία θα συμφωνηθεί και μη εξαιρουμένου του ΣΥΡΙΖΑ».

Εξήγησε πως «δεν μιλώ για διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά για μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία δεν μπορεί να στηριχτεί σε αυτή τη κυβέρνηση, διότι είναι αναποτελεσματική» και πρόσθεσε: «λέω νέα διαδικασία, ευρεία πλειοψηφία, η οποία θα υπάρχει και νέα κυβέρνηση, μέσα από διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα και θα ακολουθηθούν».

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Σύμβαση παραχώρησης για τη Βασιλίτσα: Οι θέσεις του Γιάννη Πασχαλίδη

image_print

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση για την αναβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους ορεινούς προορισμούς της χώρας.

Αναφερόμενος στους όρους της σύμβασης, σημείωσε ότι η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται στα 30 έτη, με δυνατότητα παράτασης έως και 10 επιπλέον χρόνια, προκειμένου να καταστεί οικονομικά βιώσιμη η υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων εκσυγχρονισμού.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ακόμη ότι η παραχώρηση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας περιουσίας, καθώς η κυριότητα παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο και παραχωρείται αποκλειστικά το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, υπό αυστηρούς συμβατικούς όρους.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την έκδοση και διατήρηση όλων των απαιτούμενων αδειών λειτουργίας και πιστοποιητικών, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς να μεταφέρεται σχετική ευθύνη στο Δημόσιο.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι η σύμβαση προβλέπει συγκεκριμένο μηχανισμό οικονομικής απόδοσης προς το Δημόσιο. Ειδικότερα, ο παραχωρησιούχος θα καταβάλλει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συμφωνημένου ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος ή ποσοστού επί των πραγματικών ετήσιων εσόδων του Χιονοδρομικού Κέντρου, με τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 5.296.350 ευρώ σε βάθος 40 ετών.

Ο βουλευτής στάθηκε επίσης στην αναπτυξιακή διάσταση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι η Βασιλίτσα μπορεί να εξελιχθεί σε έναν προορισμό τεσσάρων εποχών, με δυνατότητες ανάπτυξης του ορειβατικού τουρισμού, των ποδηλατικών διαδρομών, της πεζοπορίας και της διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Πασχαλίδης ανέφερε ότι η επιλογή της παραχώρησης εντάσσεται στη συνολική κυβερνητική στρατηγική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μέσω επενδύσεων, με στόχο τη μετατροπή της Βασιλίτσας από ένα εποχικό χιονοδρομικό κέντρο σε έναν ολοκληρωμένο ορεινό τουριστικό προορισμό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έντονη αντιπαράθεση Χατζηβασιλείου – Νταβούτογλου για το Κυπριακό στο συνέδριο του Economist

image_print

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Τάσου Χατζηβασιλείου και του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια του 30ού ετήσιου Government Roundtable του Economist, με επίκεντρο το Κυπριακό.

Η συζήτηση ξεκίνησε με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο γρήγορα εξελίχθηκε σε σκληρή αντιπαράθεση, όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά, επικαλούμενος την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την επίλυση του ζητήματος.

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου απάντησε σε έντονο ύφος, τονίζοντας ότι η πραγματικότητα είναι πως από το 1974 η Κύπρος τελεί υπό παράνομη τουρκική κατοχή. «Πρόκειται για εισβολή από το 1974. Η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η κατοχή του ενός τρίτου του κυπριακού εδάφους αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε επίσης την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς την απολύτως ορθή επιλογή, ενώ επανέλαβε ότι η πάγια ελληνική θέση παραμένει η επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν ο Νταβούτογλου επέμεινε ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι «δίκαιη», με τον κ. Χατζηβασιλείου να τον διακόπτει, επαναλαμβάνοντας ότι στην Κύπρο έχει πραγματοποιηθεί παράνομη εισβολή και κατοχή. Το επεισόδιο ανέδειξε για ακόμη μία φορά τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το βλέμμα στη ΔΕΘ – Προσδοκίες για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και συνταξιούχων

image_print

Καθώς πλησιάζει η έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εντείνεται η συζήτηση γύρω από το πακέτο μέτρων που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με νοικοκυριά και συνταξιούχους να προσδοκούν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκονται φορολογικές ελαφρύνσεις, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενίσχυση των οικογενειών, αλλά και μέτρα που θα αφορούν τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας, ώστε οι εξαγγελίες της ΔΕΘ να συνδυάζουν τη στήριξη των πολιτών με τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θεωρείται για ακόμη μία χρονιά το βασικό βήμα για την παρουσίαση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Μέχρι τότε, οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και συνταξιούχοι αναμένουν να ακούσουν μέτρα που θα προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση απέναντι στις αυξημένες οικονομικές πιέσεις της καθημερινότητας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en