Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θεοδωράκης προς Τσίπρα | Ζητήστε συγνώμη από τους αγρότες

«Η χώρα δεν μπορεί να πηγαίνει από το ένα λάθος στο άλλο και από το ένα άκρο του εκκρεμούς στο άλλο. Πρέπει να ισορροπήσει και να στηριχθεί στο προοδευτικό ριζοσπαστικό κέντρο. Σε ένα Κίνημα που θα έχει ως μόνη προτεραιότητα τη δικαιοσύνη, την εργασία, την παιδεία και όχι την συντήρηση του κομματικού κράτους και την αποκατάσταση των στελεχών του».

Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στην Παναττική συνδιάσκεψη την οποία παρακολουθήσαν 400 στελέχη του Κινήματος. Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε τις συζητήσεις περί συνεργασιών λέγοντας: «Σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις του κεντρώου χώρου προτάσσουμε τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και όχι τη συμφωνία για τις διαδικασίες και τα αξιώματα. Συζητάμε με συμμαχικές δυνάμεις και προσωπικότητες για τη δημιουργία ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού κύματος».

Αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι: «Τράβηξε τη διαπραγμάτευση στα άκρα σαν τον χαρτοπαίκτη που ρισκάρει όλο και περισσότερα, ελπίζοντας να ρεφάρει. Μόνο που ο Τσίπρας και η παρέα του ρίσκαραν τις δουλειές- τις περιουσίες και τις ζωές όλων μας». Μιλώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ολόκληρη τη χώρα με τις κινητοποιήσεις εξαιτίας του ασφαλιστικού είπε χαρακτηριστικά: «Οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους, απειλούν, κυνηγούν πολιτικούς και κυρίως Συριζαίους και Ανελίτες. Μια λύση έχει ο κύριος Τσίπρας, να ζητήσει συγνώμη από τους εξαπατημένους και να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Η εξαπάτηση φέρνει οργή και η αντίδραση θα συνεχίσει να φουσκώνει. Αυτό που κρατά τους πολίτες ενωμένους στους δρόμους είναι ότι απέναντί τους έχουν πολιτικούς απατεώνες».

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πρόταση του Κινήματος για τη μελέτη της θέσπισης του βασικού εισοδήματος, λέγοντας: «Προτείνουμε ένα βασικό εισόδημα για όλους τους πολίτες, με στόχο τη στήριξη κυρίως των νέων και όσων ζουν στα όρια της φτώχειας. Το Ποτάμι το μελετά τη συγκεκριμένη πρόταση και θα την παρουσιάσει στο Συνέδριό του, ενώ θα προτείνουμε παράλληλα να δοκιμασθεί σε μια φτωχή περιοχή της χώρας. Το βασικό εισόδημα, δημιουργεί ασφάλεια στους φτωχούς, δυνατότητα κοινωνικής ένταξης, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και βγάζει τους ασθενέστερους από το χάος της γραφειοκρατίας του συστήματος κοινωνικών παροχών».

Θεοδωράκης προς Τσίπρα: Ζητήστε συγνώμη από τους αγρότες

Παράλληλα, ο Επικεφαλής του Ποταμιού απαρίθμησε μερικούς από τους στόχους του Κινήματος, αναφέροντας: -Σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος, την κυρίαρχη αιτία της χρεοκοπίας της χώρας. -Αξιολόγηση θέσεων και προσώπων στο δημόσιο. Απομάκρυνση όσων αξιολογούνται αρνητικά δύο φορές και που δεν κατορθώνουν να βελτιωθούν ακόμη κι αν αλλάξουν θέση. -Διαύγεια στο σύνολο των αποφάσεων της Ελληνικής Διοίκησης. -Παιδεία χωρίς αποκλεισμούς, με πειραματικά πρότυπα σχολεία σε όλες τις φτωχές περιοχές. -Απομάκρυνση των κομματικών παρατάξεων από τα πανεπιστήμια και ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. -Σταδιακή αποδέσμευση από τον λιγνίτη και στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. -Αλλαγή του εκλογικού συστήματος και νέο Σύνταγμα. -Δυνάμωμα των ανεξάρτητων αρχών και διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας. -H φορολογία των επιχειρήσεων να πέσει στο 20% και η φορολόγηση των αγροτών να γίνεται με κίνητρα για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και τις ομάδες παραγωγών, όπως επίσης πρέπει να υπάρξει οργανική σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την τουριστική αγορά.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη:

Θεοδωράκης προς Τσίπρα: Ζητήστε συγνώμη από τους αγρότες

«Οι αγρότες στους δρόμους, οι επαγγελματίες στους δρόμους – και ξανά ένα τεράστιο ερωτηματικό πάνω από την χώρα. Δεν ξέρω αν έφυγε ποτέ. Θα τα βγάλουμε πέρα; Θα περάσουμε την αξιολόγηση; Θα μείνουμε στο ευρώ; Και το καινούργιο ερώτημα: Θα μείνουμε στη Σένγκεν; Είναι φανερό ότι κάποιοι στην Ευρώπη φλερτάρουν με ένα άρρωστο σενάριο: «Οι Έλληνες δεν τα καταφέρνουν με τις μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες δεν τα καταφέρνουν με την οικονομία και την Διοίκηση. Ας τους δώσουμε λοιπόν λεφτά – ας τους κόψουμε ακόμη και το χρέος – αρκεί να γίνουν η πολιτεία – φυλακή της ΕΕ».

Είναι ένα σενάριο που καλοβλέπουν αρκετοί και στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να καλύψουν την αποτυχία τους μέσα από τον επαναπροσδιορισμό του παιγνιδιού. Μάλλον εδώ κολλάει αυτό που είπε ένας Γάλλος συγγραφέας: «Υπάρχουν κάποιοι χειρότεροι από τους ανίκανους. Αυτοί που είναι ικανοί για όλα». Η έξοδός μας από την Σέγκεν είναι κίνδυνος αντίστοιχος με αυτόν της εκδίωξης μας από το ευρώ, και περνάει πιο εύκολα στους λαούς της Ευρώπης γιατί ακουμπάει στους φόβους τους. Και είναι το πρώτο που το Κίνημα μας πρέπει τούτη την εποχή να αποτρέψει. Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που παρουσίασε δέκα ολοκληρωμένες θέσεις για το προσφυγικό. Η επίσκεψη μου στο Προεδρικό Μέγαρο είναι τόσο πρόσφατη που δεν θα σας κουράσω με επαναλήψεις. Ο άξονας είναι: Ασφάλεια – Αλληλεγγύη. Να τελειώνουμε με τους πνιγμούς, να τελειώνουμε με το φόβο ότι η Ελλάδα θα γεμίσει στρατόπεδα για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από όλο τον κόσμο.  Πάμε όμως στις κινητοποιήσεις. Οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους, απειλούν, κυνηγούν πολιτικούς και κυρίως Συριζαίους και Ανελίτες. Είχα προειδοποιήσει στην Βουλή τον κ.Τσίπρα. Του είπα ότι «μια λύση έχει, να ζητήσει συγνώμη από τους εξαπατημένους. Να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό». Η εξαπάτηση φέρνει οργή. Νέοι άνεργοι με πτυχία και αποδεδειγμένες δεξιότητες, βλέπουν καθημερινά και ένα νέο ΣΥΡΙΖΑΙΟ ή ΑΝΕΛΙΤΗ να διορίζεται.

Η αντίδραση λοιπόν θα συνεχίσει να φουσκώνει. Μίλησα με αγρότες και στην Ηλεία και στη Λάρισα. Αυτό που τους κρατά ενωμένους στους δρόμους είναι ότι απέναντι τους έχουν πολιτικούς απατεώνες. Τις πρώτες μέρες των κινητοποιήσεων μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να πάνε στα μπλόκα, να πίνουν τσίπουρα μαζί με τους αγρότες και να καταγγέλλουν μαζί τους υπουργούς. Το θράσος το απύθμενο. Εδώ το Κίνημα μας έχει το μεγάλο πλεονέκτημα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν φερθεί με τον ίδιο ΣΥΡΙΖΑικό τρόπο στους αγρότες. Έλεγαν «όλα τα λεφτά – όλα τα κιλά». Μοίραζαν λεφτά και μετά πληρώναμε διπλά πρόστιμα στην ΕΕ. Το Κίνημα μας όμως δεν έταξε και δεν μετείχε σε κανένα φαγοπότι και αυτό πρέπει να είναι το μεγάλο μας όπλο στην προσπάθεια να ζεστάνουμε ξανά τη σχέση μας με την ελληνική κοινωνία. Το Κίνημα που λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Το Κίνημα που έχει λύσεις. Τα στελέχη μας πρέπει να βγουν και να το φωνάξουν στον κόσμο. Δεν αρκεί να το κάνουν οι βουλευτές. Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί αν εμείς όλοι δεν φέρουμε άλλον έναν στο συνέδριο σε δύο εβδομάδες. Πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμή σας και στην δύναμη των ιδεών μας Χθες στην Επιτροπή Διαλόγου προστέθηκαν δεκαέξι νέα μέλη. Εξαίρετες προσωπικότητες που ήρθαν την εποχή, που κάποιοι λιγοψυχάνε, γιατί η χώρα, όπως είπαν, δεν έχει άλλη λύση. Συζητάμε μήνες τώρα για την λάσπη που έχουμε φάει. Ξέρουμε και το λέμε συνεχώς μεταξύ μας ότι η λάσπη ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο μιας ομάδας στο πλευρό του κ.Τσίπρα και από το καλοκαίρι αντιδράμε σκληρά και χτυπάμε αλύπητα τους υβριστές.

Συγκρουσθήκαμε τις τελευταίες εβδομάδες με τον Φίλη και από τότε δεν τόλμησε να μιλήσει ξανά. Συγκρουσθήκαμε με τον Σπίρτζη αποκαλύπτοντας ότι είναι ο τροχονόμος της διαπλοκής. Θέλω να σας διαβάσω ένα απόσπασμα από έναν άγνωστο σε εμένα σχολιογράφο. Έγραψε στην Athens Voice ένα κείμενο με τίτλο «Το Ποτάμι και το φράγμα». Λέει: «Όσοι εκφράζουν δημόσια την αγωνία τους για την πορεία του Ποταμιού, καλύτερα θα ήταν να φρόντιζαν να αυξηθούν (για αρχή) τα share σε αυτό το link». Και τους παραπέμπει στο site του Ποταμιού. «Έτσι απλά. Για αρχή» γράφει, «Ας βρέξουν τα πόδια τους και να μην κρατάνε ομπρέλα όταν βρέχει ψήφους. Ας μας το στείλουν share σε όσους είμαστε έξω, να το σκεφτούμε και εμείς και όσοι γκρίνιαζαν και γκρινιάζουν ακόμη ότι δεν εκφράζεται πολιτικά η φωνή της λογικής, να μπούνε μαζί τους στα βαθιά. Ας γίνουν, ας γίνουμε πρωταγωνιστές της αλλαγής. Γιατί ξέρουμε ποιοι μας λείπουν να μας βοηθήσουν, και ξέρουμε και ποια βαρίδια δεν χρειαζόμαστε για να σπάσουμε το φράγμα». Αυτά από κάποιον που δεν είναι στέλεχός μας αλλά τολμά και αρθρογραφεί υπέρ μας σε μια εποχή που πολλοί δειλιάζουν. Ας επιστρέψω όμως στα μεγάλα πολιτικά. Τώρα ξέρουν όλοι, αυτό που το Ποτάμι έλεγε: Ο κ.Τσίπρας διεκδίκησε μανιωδώς την εξουσία χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς κανένα πρόγραμμα. Είπε ψέματα που κανείς δεν τον υποχρέωσε να πει. Έδωσε υποσχέσεις που κανείς δεν του ζήτησε να δώσει. Τράβηξε μια διαπραγμάτευση στα άκρα – κάθε βήμα από χειρότερη θέση- σαν τον χαρτοπαίκτη που ρισκάρει όλο και περισσότερα, ελπίζοντας να ρεφάρει. Μόνο που ο Τσίπρας και η παρέα του ρίσκαραν τις δουλειές, τις περιουσίες και τις ζωές άλλων. Τι κάνουμε με τις ζωές μας; Εμείς συνεχίζουμε να μιλάμε πολιτικά. Επεξεργαζόμαστε λύσεις, μεταρρυθμίσεις για όλους τους τομείς που η πατρίδα μας πάσχει. Θα μου επιτρέψετε να απαριθμήσω κάποιους στόχους. Δεν θα πω γενικότητες, θα πω αυτά που δεν λένε οι άλλοι, οι νέο-μεταρρυθμιστές, δεξιοί και κεντροαριστεροί.

Πρώτος στόχος είναι η σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος. Το κομματικό κράτος είναι η κυρίαρχη αιτία της χρεοκοπίας της χώρας. -Κατάργηση του νόμου Τσοχατζόπουλου, που το 1985 ενέταξε τα πολιτικά γραφεία στο δημόσιο. -Αξιολόγηση θέσεων και προσώπων. Να φύγουν από το δημόσιο εκείνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που αξιολογούνται αρνητικά δύο συνεχόμενες φορές και δεν κατορθώνουν να βελτιωθούν ούτε μετά από την τοποθέτησή τους σε άλλη θέση. -Διαύγεια στο σύνολο των αποφάσεων της Ελληνικής Διοίκησης. -Παιδεία χωρίς αποκλεισμούς. Η εκπαίδευση ξενικά από τον παιδικό σταθμό και το δημοτικό. Εκεί πρέπει να γίνει η μεγάλη επένδυση. Πειραματικά πρότυπα σχολεία σε όλες τις φτωχές περιοχές. Να φύγουν οι κομματικές παρατάξεις από τα πανεπιστήμια και να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια. -Να σταθούμε, να σκεφθούμε και επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με το περιβάλλον Σταδιακή αποδέσμευση από τον λιγνίτη, στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σχεδιάζουμε την Ενεργειακή Μετάβαση, στρεφόμαστε στο ήλιο και τον αέρα, πρωταγωνιστούμε στην αγορά καθαρής ενέργειας και αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή. -Αλλάζουμε το εκλογικό σύστημα – Αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα, τώρα! – και όχι με την αλλαγή του συντάγματος όπως μας λένε κάποιοι. – Νέο Σύνταγμα. Δυναμώνουμε τις ανεξάρτητες αρχές. -Προχωράμε στον διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας  Δεν νιώθουμε σωτήρες, αλλά είμαστε άνθρωποι που νοιαζόμαστε και εργαζόμαστε.Έχουμε θάρρος, σχέδιο και φρέσκιες ιδέες!

Ο μεγάλος στόχος είναι να απελευθερώσουμε την εργασία από παραπανίσιους φόρους και σκουριασμένες απαγορεύσεις. Στόχος η φορολογία των επιχειρήσεων να πέσει στο 20%. Στόχος η μεταφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Φορολόγηση των αγροτών, με κίνητρα για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και τις ομάδες παραγωγών, με οργανική σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την τουριστική αγορά. Στη χώρα μας εργάζονται 3.500.000 άνθρωποι, ενώ 7.000.000 δεν εργάζονται. Αν η αναλογία αυτή δεν αλλάξει, δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα για επιβίωση του ασφαλιστικού. Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να γλυτώσουμε το επόμενο μνημόνιο ή ένα βαρύγδουπο Grexit. Ένας εθελοντής μου έγραψε πρόσφατα: «Η χώρα δεν έχει χρόνο. Η πολιτική των άλλων κομμάτων είναι τυχοδιωκτική και οδηγεί την χώρα στο Grexit και την καταστροφή. Πρέπει επιτέλους να διατυπώσουμε δημόσια το μνημόνιο που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτό θα περιέχει – το ξέρουμε όλοι – αίμα και πόνο, αλλά είναι η μόνη ελπίδα! ΑΣ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ο χρόνος είναι ελάχιστος. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές». Υπογραφή: Ένας εθελοντής, Γιάννης Κασπίρης. 

Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα που πήρα από τον Γιάννη που σήμερα μας λείπει – λείπει πολύ σε όλους μας. Έτσι υπέγραφε «ένας εθελοντής». Το Ποτάμι πρέπει λοιπόν να δώσει τη μάχη για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρέπει να δώσουμε την μάχη για να έχουν δουλειές οι νέοι. Γενιές ανέργων δημιουργούνται από την κρίση και τις νέες τεχνολογίες. Στην Ευρώπη όμως με επιταχυνόμενους ρυθμούς κάποιες προοδευτικές δυνάμεις ετοιμάζονται για την νέα κοινωνία, Ολλανδία – Φιλανδία – Ισπανία, Σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, ριζοσπάστες (αριστεροί και δεξιοί) πειραματίζονται στο βασικό εισόδημα. Δεν είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά είναι ένα βασικό εισόδημα για όλους τους πολίτες, με στόχο την στήριξη κυρίως των νέων και όσων ζουν στα όρια της φτώχειας. Το Ποτάμι το μελετά και θα το παρουσιάσει στο Συνέδριο του. Θα προτείνουμε να δοκιμασθεί σε μια φτωχή περιοχή της χώρας. Πρέπει να πειραματιστούμε, να ψάξουμε λύσεις έξω από το «κουτί», να σπάσουμε την μονοτονία των αποτυχημένων συνταγών.

Το βασικό εισόδημα δημιουργεί ασφάλεια στους φτωχούς, δυνατότητα κοινωνικής  ένταξης, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και βγάζει τους φτωχούς από το χάος της γραφειοκρατίας του συστήματος κοινωνικών παροχών. Πάμε όμως λίγο και στα οργανωτικά. Υπάρχουν φίλοι που μας συνιστούν το εύκολο. Να αντιγράψουμε τις οργανωτικές δομές των άλλων κομμάτων. Είναι παράδοξο να λες ότι το κομματικό σύστημα γέννησε τέρατα και να προτείνεις στο κόμμα σου να βαδίσει πάνω στα χνάρια των τεράτων. Είναι εύκολο αλλά δεν είναι αυτό που θα κάνουμε. Αντιθέτως μελετήσαμε ότι πρωτοποριακό υπάρχει στα νέα πετυχημένα κόμματα, από τους Ποδέμος μέχρι το Ολλανδικό φιλελεύθερο D-66. Και έτσι για πρώτη φορά  ένα ελληνικό κόμμα αποκτά ένα Συμβούλιο Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών, ένα όργανο εκλεγμένο απευθείας από το συνέδριο που θα αξιολογεί τοπικά και κεντρικά στελέχη και θα καταρτίζει τις λίστες των υποψηφίων Βουλευτών και Ευρωβουλευτών. Κεντρικό Συλλογικό όργανο θα είναι η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων.

Σε αυτό θα μετέχουν απευθείας εκπρόσωποι των οργανώσεων όλης της Ελλάδας και απευθείας εκπρόσωποι των Τομέων πολιτικής και των Επιτροπών Διαλόγου και Νεολαίας. Θέλω να προσέξετε την διαφορά: το κεντρικό μας όργανο στο δικό μας Κίνημα θα είναι γεωγραφικά και κοινωνικά πλουραλιστικό. Έτσι μόνο θα έχει δύναμη το μέλος, θα έχει εκπροσώπους από το Αιγάλεω – την Χαλκίδα – την Σύρο – την Θεσσαλονίκη. Δεν θα μετέχουν δηλαδή μόνο οι γνωστοί και οι δικτυωμένοι. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ηγετική τάξη -μια νομενκλατούρα στελεχών. Όλα τα μέλη θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και όλα τα στελέχη θα λογοδοτούν στις οργανώσεις τους. Και βέβαια το Κίνημα θα αποκτήσει Γραμματέα Οργανωτικού και Γραμματέα Κοινοβουλευτικού έργου. Ο Γραμματέας οργανωτικού θα έχει πολλή δουλειά. Θα επιλέξει αυτός τους συνεργάτες του για να φτιάξει ένα κόμμα που θα το φοβούνται οι αντίπαλοί μας. Και ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού έργου θα συνδέσει την δουλειά στους Τομείς πολιτικής με την κοινοβουλευτική δράση, γιατί είμαστε και θα το ξαναπώ – το κόμμα των λύσεων – όχι των συνθημάτων. Και τέλος η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων θα εκλέξει το ολιγομελές Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, το  πολιτικό του γραφείο που θα είναι υπεύθυνο για την άσκηση της καθημερινής πολιτικής.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο θα μετέχουν και βουλευτές αλλά η πλειοψηφία του οργάνου θα είναι στελέχη του Κινήματος. Γιατί σας είπα αυτός είναι ο στόχος: Ένα Κίνημα συμμετοχής, ένα Κίνημα όπου θα έχεις λόγο να είσαι μέλος. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες σε εμάς δεν θα είναι εξαίρεση, θα είναι κανόνας. Να ξέρει ανά πάσα στιγμή ο Επικεφαλής, το Πολιτικό Συμβούλιο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, τι θέλουν τα μέλη του Κινήματος. Τα φτιάξαμε λοιπόν όλα αυτά. Και μετά; Ποιο είναι το σχέδιο; Θα συνεχίσουμε μόνοι μας; Θα μπούμε στην κυβέρνηση; Θα συνεργασθούμε με κάποιο κόμμα; Θα διαλυθούμε για να φτιάξουμε ένα άλλο κόμμα; Δεν μας φοβίζουν οι δημοσκοπήσεις; Δεν μας φοβίζει ο νέος διπολισμός;

Θέλω να δώσω κάποιες πρώτες απαντήσεις γιατί τις τελικές θα τις δώσω και θα τις δώσουμε όλοι μαζί στο συνέδριο. Το Ποτάμι –  το έχω πει από την αρχή- είναι η μαγιά του καινούργιου, δεν θα γίνει όμως το άλλοθι του παλιού. Το Ποτάμι δεν θα μετέχει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο εκλογών.

Θα στηρίξουμε αν υπάρξει εθνικός λόγος μια άλλη κυβέρνηση από αυτήν την Βουλή αλλά πάντα με βάση τις λύσεις και όχι τις θέσεις. Σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις του κεντρώου χώρου προτάσσουμε την συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και όχι τη συμφωνία  για τις διαδικασίες και τα αξιώματα. Συζητάμε με συμμαχικές δυνάμεις και προσωπικότητες για την δημιουργία ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού κύματος. Συνεχώς συζητάμε αλλά δεν έχουμε κάποιο λόγο να απλώνουμε την μπουγάδα στον δρόμο. Δεν μας πανικοβάλλουν οι εξελίξεις.  Τις εξελίξεις στον ριζοσπαστικό κεντρώο στρατόπεδο θα τις καθορίσουμε εμείς! Όλοι μαζί εμείς!

Η Επιτροπή Διαλόγου έχει τα πιο δυνατά μυαλά  αυτού του κεντρώου προοδευτικού χώρου. Θα πάρουμε πρωτοβουλία την στιγμή που πρέπει, με αυτούς που πρέπει. Η χώρα δεν μπορεί να πηγαίνει από το ένα άκρο του εκκρεμούς στο άλλο. Πρέπει να ισορροπήσει. Πρέπει να στηριχθεί στο προοδευτικό ριζοσπαστικό κέντρο. Ένα Κίνημα που θα έχει ως μόνη προτεραιότητα την δικαιοσύνη, την εργασία, την παιδεία και όχι την συντήρηση του κομματικού κράτους και την αποκατάσταση των στελεχών του. Ένα Κίνημα που πιστεύει στην Ελλάδα της παραγωγής, του τουρισμού, των εξαγωγών, της ναυτιλίας, στην Ελλάδα των ευτυχισμένων νέων, στην Ελλάδα που το πρωί θα χαμογελάμε! Αυτός είναι ο στόχος και αυτόν θα κυνηγήσουμε».

πηγή: ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Κομοτηνή ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

Τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη επισκέφτηκε σήμερα το πρωί, κλιμάκιο της ΝΔ με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ, βουλευτή Καβάλας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον βουλευτή Σερρών και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσο Χατζηβασιλείου και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρη Γαλαμάτη.

Στην σύσκεψη που ακολούθησε έγινε ανταλλαγή απόψεων και ο κ. Τοψίδης αναφέρθηκε στο θετικό αντίκτυπο που έχουν οι τακτικές επισκέψεις των υπουργών και από η συζήτηση από κοντά των προβλημάτων της Περιφέρειας και μάλιστα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί λύσεις, για ορισμένα από αυτά και μεταξύ αυτών ανέφερε και το Φράγμα του Μαρμαρά στο Δήμο Παγγαίου.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στα φοιτητικά του χρόνια στην Κομοτηνή, στους αγώνες που συμμετείχε και μεταξύ αυτών ανέφερε και την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ σημείωσε ότι η ενίσχυση του Δ.Π.Θ. είναι ένα από τα βήμα που ήδη έχουν δρομολογηθεί, για την ανάδειξη της Περιφέρειας σε ακρογωνιαίο λίθο της χώρας και της ενίσχυσης της σε όλα τα επίπεδα.

Σε παρέμβασή του ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο θετικό αντίκτυπο που έχουν οι συχνές παρουσίες των υπουργών στην επαρχία και η εξέταση των προβλημάτων από κοντά και σημείωσε ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ενταχθεί στις δράσεις της κυβέρνησης, η παρουσία των υπουργών στην επαρχία, κοντά στα προβλήματα των πολιτών, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κώστας Κουκούλας: “Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αντίστασης και αντεπίθεσης”

Σε συνέντευξη του στον Αναλυτή, ο Κώστας Κουκούλας, γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής του ΚΚΕ στην Καβάλα, αναλύει το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών και εξηγεί γιατί οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν το ΚΚΕ.

Δημοσιογράφος: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κύριο διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών;

Κώστας Κουκούλας:  Το κύριο διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η στάση των λαών της Ευρώπης απέναντι στις πολιτικές που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν μια ένωση που προωθεί τη λιτότητα, την ανεργία και την εκμετάλλευση ή αν θα δώσουν δύναμη στις δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δημοσιογράφος: Γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές;

Κώστας Κουκούλας: Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει ανοιχτά και ξεκάθαρα τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους μονοπωλιακούς ομίλους που αυτές υπηρετούν. Το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, προτείνοντας μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λεωνίδας Παππάς: “Με το ΠΑΣΟΚ για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της βιώσιμης ανάπτυξης”

Σε συνέντευξη του στον Αναλυτή, ο Λεωνίδας Παππάς, πολιτευτής στην Καβάλα του ΠΑΣΟΚ, αναλύει το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών και εξηγεί γιατί οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογράφος: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κύριο διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών;

Λεωνίδας Παππάς:  Το κύριο διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών είναι η πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρώπη σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως η κοινωνική συνοχή, η οικονομική ανάπτυξη, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η δημοκρατία. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί προς μια κατεύθυνση προόδου και δικαιοσύνης ή αν θα συνεχίσει σε μια πορεία αυξανόμενων ανισοτήτων και απομακρυσμένων πολιτικών ελίτ.

Δημοσιογράφος: Γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές;

Λεωνίδας Παππάς: Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μακρά ιστορία προάσπισης της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της προόδου. Σε αυτές τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια Ευρώπη που θα λειτουργεί για όλους τους πολίτες της, με έμφαση στην αναδιανομή του πλούτου, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en