ΚΑΒΑΛΑ

Θα βρουν το δίκιο τους οι κτηνοτρόφοι του Νομού Καβάλας;

Παρουσία δύο βουλευτών (Εμμανουηλίδη και Μορφίδη) έγινε χθες το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαρκόπουλου σύσκεψη για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων του Ν. Καβάλας. Προβλήματα που όλα έχουν άμεση σχέση με την κακοκαιρία αρχές του μήνα. Οι παρόντες στη σύσκεψη αναγνώρισαν το δίκιο των κτηνοτρόφων, ουδείς ωστόσο είναι σίγουρος ότι αυτό το δίκιο οι κτηνοτρόφοι θα το βρουν. Η γραφειοκρατία δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια. Θα γίνει παρά ταύτα μια προσπάθεια αφού χθες συμφωνήθηκε ταξίδι στην Αθήνα. Εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων θα έχουν (μαζί με τους κυβερνητικούς βουλευτές) επαφές κυρίως στο αρμόδιο Υπουργείο, πιθανόν και στον ΕΛΓΑ.

Το βασικό πρόβλημα είναι αυτό των νεογέννητων ζώων, τα οποία δεν άντεξαν στην παγωνιά και πέθαναν. Για να αποζημιωθούν έπρεπε να δηλωθούν οι θάνατοι. Έπρεπε επίσης να δουν τα νεκρά ζώα οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Αυτό εκείνες τις ημέρες ήταν αδύνατο. Οι εκτιμητές δεν μπορούσαν όχι μόνο να ανέβουν στα μαντριά, ούτε καν να βρεθούν στο γραφείο τους λόγω κλειστών από τα χιόνια δρόμων. Τα νεκρά ζώα θάφτηκαν κι έτσι είναι δύσκολο για αυτά να υπάρξει αποζημίωση. Εκτός αν αποφασίσει σχετικά η διοίκηση του ΕΛΓΑ, αποζημιώσει με βάση στοιχεία γεννήσεων προηγούμενων ετών.

Αναλυτικό ρεπορτάζ

Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαρκόπουλου, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του πολύ ενδιαφέρουσα σύσκεψη, για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων του Νομού Καβάλας, τα οποία δημιούργησε η κακοκαιρία, οι σφοδρές χιονοπτώσεις, αρχές του έτους. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές Εμμανουηλίδης, Μορφίδης, εκπρόσωπος του βουλευτή Ν. Παναγιωτόπουλου, ενώ απουσίαζε δικαιολογημένα ο βουλευτής Γ. Παπαφιλίππου. Εκτός από τον Θ. Μαρκόπουλος παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, από την Ξάνθη, Νίκος Εφραιμίδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Σωτήρης Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ και πολλοί κτηνοτρόφοι.

Δυστυχώς ενώ αναγνωρίστηκε δίκιο στους κτηνοτρόφους του Νομού Καβάλας, είναι δύσκολο αυτό το δίκιο να γίνει πράξη, δηλαδή να στηριχθούν άνθρωποι που έπαθαν ζημιά στο ζωικό τους κεφάλαιο τις ημέρες της κακοκαιρίας, ή και στις εγκαταστάσεις τους. Στην εισήγησή του ο Θ. Μαρκόπουλος υπενθύμισε ότι σύσκεψη με το ίδιο θέμα έγινε προ λίγων ημερών στο δημαρχείο του Δήμου Παγγαίου. Συνέχεια αυτής ήταν η χθεσινή. Παρίστατο φυσικά ο Δήμαρχος Παγγαίου Φ. Αναστασιάδης, εκπρόσωποι και των άλλων δήμων του Νομού.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι κι έχουν σχέση με την κακοκαιρία είναι τέσσερα:

1)Ζώα που πέθαναν αμέσως μόλις γεννήθηκαν αλλά δεν ενημερώθηκε ο ΕΛΓΑ. Δεν ήταν άλλωστε δυνατό, σε μέρες χιονόπτωσης να βρεθεί εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ – εκτιμητής, στις κτηνοτροφικές μονάδες, για να τα δει νεκρά, όπως ορίζει ο κανονισμός. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να παρθεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ, να υπολογιστούν γεννήσεις ζώων των προηγούμενων ετών και μόνο με αυστηρές προϋποθέσεις, πράγμα που φαίνεται δύσκολο να υπάρξει διαδικασία αποδοχή της ζημιάς κι αποζημίωσης.

2)Ζημιές σ΄ εγκαταστάσεις κτηνοτροφικές, που δεν έχουνε άδεια. Ειπώθηκε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία νομιμοποίησης αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αλλά και πάλι οι κτηνοτρόφοι δεν καλύπτονται.

3)Διανομή ενισχύσεων – αποζημιώσεων για την αγορά ζωοτροφών. Κάτι τέτοιο έχει γίνει σε περιπτώσεις παρόμοιων περιστατικών στη Θάσο. Είναι ένας στόχος εφικτός.

4)Τα ζώα λόγω του παγετού και του κρύου, έχουνε μειώσει την παραγωγή σε γάλα.

Η διαδικασία αποζημίωσης πρέπει να ακολουθηθεί μέσω του περιφερειακού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης. Οι κτηνοτρόφοι λένε ότι είναι μία διαδικασία που αργεί.

Υπάρχει τέλος 5ο πρόβλημα, οι κτηνοτρόφοι που δεν αποζημιώνονται επειδή δεν έχουνε επιλέξιμα βοσκοτόπια.

Θα κάνουμε ότι μπορούμε είπε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ν. Εφραιμίδης, ενώ οι κτηνοτρόφοι μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζουν ταξίδι στην Αθήνα, τόσο στη διοίκηση του ΕΛΓΑ όσο και στο υπουργείο.

Οι κτηνοτρόφοι δια του Νίκου Δημόπουλου είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την ουσία. Εκτιμούν ότι χθες έγινε μία καλή ενημέρωση των βουλευτών, αλλά λένε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση αν αποφασίσει να βοηθήσει μπορεί να το κάνει. Σημειώνουμε τέλος ότι χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον ίδιο λόγο στην περιφερειακή ενότητα Δράμας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version