ΑΠΟΨΕΙΣ

Θαλάσσια Ασφάλεια: Διαφορετικές Προσεγγίσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)

Εισηγητής: Ο Κος Satoshi Morimoto: Professor Takushoku University, Policy Adviser to Defense Minister of Japan,

To Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και η Πρεσβεία της Ιαπωνίας πραγματοποίησαν επιστημονική εκδήλωση με θέμα: Japan’s Security and Defense Policies, από τον Professor Takushoku University, Policy Adviser to Defense Minister of Japan. Θαλάσσια Ασφάλεια: Διαφορετικές Προσεγγίσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας

Ο Καθηγ. Satoshi Morimoto, είναι ειδικός σε Θέματα Εθνικής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής, και ήταν Υπουργός Άμυνας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11.00, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα). Συντονιστής Της εκδήλωσης: Ο Δρ. Ντόκος Θ., Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο Καθηγητής και εισηγητής, Satoshi Morimoto και τ. Υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, αρχικά, αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής και ασφάλειας της Ιαπωνίας, όπου  γίνονται πιο αισθητές αυτές οι προτεραιότητες, στο αυστηρό περιβάλλον της χώρας, δεδομένου ότι, προσπαθεί η χώρα αυτή, να διατηρεί την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία. Αυτό το επιτυγχάνει με το να προστατεύσει τα εδάφη της, να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της Ιαπωνικής πολιτείας και να συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης, που στηρίζεται από τρεις βασικές παραμέτρους: Στην ενίσχυση της συμμαχίας Ιαπωνίας-ΗΠΑ, στην ικανότητα  αποτρεπτικών δυνατοτήτων ( σε περίπτωση που θα κινδύνευε ως χώρα) και στην ενίσχυση και επέκταση των συνεργασιών με χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής ως μια συνεργαζόμενη « κοινής αμυντική δύναμη»

Στη συνέχεια ο καθηγητής Satoshi Morimoto, τόνισε εμφατικά ότι πρωταρχικό μέλημα της Ιαπωνίας, είναι, η δυναμική συμβολή της, στην ειρήνη και τη συνεργασία με χώρες της περιοχής αλλά και με τη διεθνή κοινότητα, όπως για παράδειγμα, αυτή,  η συμμαχία  δηλαδή, μεταξύ Ιαπωνίας-ΗΠΑ. Η αμυντική συμφωνία Ιαπωνίας-ΗΠΑ, καθώς και η συνεργασία, που ανανεώθηκε τον Απρίλιο του 2014, στοχεύει στην  ενίσχυση και διατήρηση της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης και της καθιέρωσης, ενός μηχανισμού κοινών αμυντικών σχεδίων με συχνότερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ μεταξύ των σχεδίων της συμμαχίας, είναι και οι διάφορες διοικητικές πρωτοβουλίες συμπεριλαμβανομένων και της χρήσης  διαστημικών μέσων και  συστημάτων άμυνας, με αεροσκάφη, εναντίον της τρομοκρατίας. Επίσης έγινε αναφορά για τη θαλάσσια ασφάλεια, και τεχνική νοημοσύνη, με στόχο  και πάλι τη συνεργασία στη τεχνολογία, και τη συμμετοχή στην ασφάλεια μεταξύ  Ιαπωνίας-ΗΠΑ και Αυστραλίας, καθώς και Ιαπωνίας- ΗΠΑ και της Ινδίας.
Επίσης ο καθηγητής Satoshi Morimoto, και τ.  Υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, επεσήμανε, ότι η Ιαπωνία θα προστατέψει την εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που την περικλείει, καθώς και τον εναέριο χώρο, Οι ικανότητες της τεχνικής νοημοσύνης, με τα μέσα συλλογής πληροφοριών, θα μπορούσαν  με το σύστημα «SDF» που συμβάλλουν στη συλλογή πληροφοριών, καθώς επίσης και στη χρήση εναέριων μέσων. Το ίδιο σύστημα, βοηθάει, τις ικανότητες της τεχνικής νοημοσύνης που στη συνέχεια βοηθάει τους χρήστες αυτού του συστήματος, όχι μόνον στη συλλογή αλλά και στην ανάλυση πληροφοριών. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι τα συστήματα αυτά, ενισχύουν την ικανότητα αποτελεσματικής άμυνας από θαλάσσης και αέρος.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχύσουν την αποτρεπτική τους δύναμη, η μεταξύ τους συμμαχία λαμβάνει και τα απαραίτητα μέσα. Ένα από πιο αποτελεσματικά σε μακροχρόνια βάση μέσα είναι και η χρήση του κυβερνοχώρου. Ετσι με τους κατάλληλους χειρισμούς χρήσης, ενισχύεται η ικανότητα συλλογής πληροφοριών που χρησιμοποιούνται για τους δορυφόρους για παράδειγμα, και ενισχύεται και η ικανότητα ελέγχου σε διάφορες τηλεπικοινωνιακές εντολές. Αυτό σημαίνει ότι ενισχύοντας την επιβίωση των δορυφόρων, υφίσταται η δυνατότητα συνεργασίας σε διαστημικό επίπεδο, ανεξαρτήτου χρονοαπόστασης.

Υπερτονίστηκε από τον καθηγητής Satoshi Morimoto, και τ  Υπουργό Άμυνα της Ιαπωνίας, ό μοναδικός στόχος της χώρας του, που είναι η ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής. Επιπροσθέτως και η ενίσχυση μιας «δυναμικής κοινής αμυντικής δύναμης», με βάση τη διατήρηση της νομοθεσίας, ασφάλειας και υπεράσπισης της ακεραιότητας της χώρας. Ακόμα η συμβολή της χώρας του,  στην ενεργή προώθηση της συνεργασίας, για ειρήνη, ασφάλεια στην περιοχή όπως προβλέπουν και οι κανόνες διεθνούς δικαίου.
Μετά ταύτα, αν και η εισήγηση ήταν μακροσκελέστατη, αλιεύσαμε και τις  επιπλέον θέσεις του όπως: Η Ιαπωνία, με το νόμο που έχει ψηφίσει το Σεπτέμβριο του 2015, επιτρέπει στη χώρα, να απαντάει σε κάθε πρόκληση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των πολιτών, αφού όλοι οι κάτοικοι και της Ιαπωνίας είναι φιλειρηνικοί και με τον τρόπο τους συμβάλλουν στην ειρήνη και την ασφάλεια.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία προβλέπει ταυτόχρονα, τη συνεργασίαστηπεριοχή του Ασιατικού Ειρηνικού χώρου, με απώτερο στόχο την προώθηση συνεργασιών.

Ακροτελεύτια τόνισε, ότι η Ιαπωνία, θα προσπαθήσει να προωθήσει το διάλογο και τις διεθνείς της σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία και με τη διεθνή Κοινότητα, Εξέφρασε επίσης την επιθυμία αλλά και την ελπίδα να ενισχυθεί  η συνεργασία Ιαπωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, καθώς και με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version