Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέματα νεότερης ιστορίας στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Φίλιππος Νίκογλου 1871-1953

2-3 πράγμα τα που ξέρω για … την τέχνη και την ιστορία

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 [20.00]  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Θέματα νεότερης ιστορίας  / Φίλιππος Νίκογλου 1871-1953.

Έφεδρος Υπίατρος του Βουλγαρικού Στρατού. Ενημέρωσε τον Ελ. Βενιζέλο ότι οι Βούλγαροι σπεύδουν προς κατάληψη της Θεσ/νίκης

 Νίκογλου Φίλιππος. Ο γόνος αυτός μεγάλης -Ελληνικής οικογένειας γεννήθηκε στην Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας το 1871, φοίτησε στα περίφημα Ζαρίφεια Εκπαιδευτήρια της Φιλιππούπολης και σπούδασε ιατρική στη Γερμανία και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Σόφια, όπου άσκησε την ιατρική ως χειρουργός.

Τον Σεπτέμβριο του 1885 η πατρίδα του η Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη) προσαρτήθηκε με πραξικόπημα που έκανε ο Βούλγαρος Ηγεμόνας Αλέξανδρος (παρά την Συνθήκη του Βερολίνου) και βιαίως οι Έλληνες κάτοικοί της έγιναν Βούλγαροι υπήκοοι. Κατά την επιστράτευση του Βουλγαρικού Στρατού στις 7 Σεπτεμβρίου 1912 ο Νίκογλου Φίλιππος παρουσιάστηκε ως Έφεδρος Υπίατρος στο Σαμάκοβο όπου συγκροτήθηκε το Κινητό Χειρουργείο (Εκστρατείας) της 7ης Βουλγαρικής Μεραρχίας με Διευθυντή ένα Εβραίο Αρχίατρο.

Ο Νίκογλου περιγράφει τις πρώτες μέρες των εχθροπραξιών και τα σοβαρά προβλήματα, τη χολέρα που μεταδόθηκε από τους Τούρκους και τη δυσχέρεια στην μετακίνηση, αναφέροντας ότι: «τα χειρουργεία διέθετον 18 – 20 άμαξες δια την μεταφοράν τραυματιών και 35- 45 τραυματιοφορείς, εδυσκολεύοντο δε να ακολουθήσουν την ταχυτάτην προέλασιν των μαχόμενων τμημάτων, η οποία υπαγορεύετο από στρατηγικούς και διπλωματικούς λόγους».

ΝικόλαοςΦωτιάδης, Επίτιμος Υδκτής Δ΄ Σ.Σ. Αντγος ε.α.

 

Θέματα νεότερης ιστορίας

Νέος κύκλος εκδηλώσεων της ΦΕΞ, Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – παράρτημα Ξάνθης, που έχουν ως στόχο όπως αναφέρει ο τίτλος της σειράς, να κάνουν γνωστά μια σειρά θεμάτων της νεότερης ιστορίας, που αφορούν και την περιοχή μας, στο ευρύτερο κοινό.

 

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 [20.00]  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Θέματα νεότερης ιστορίας  / Φίλιππος Νίκογλου

 Τετάρτη 26  Οκτωβρίου 2016 [20.00]  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Θέματα νεότερης ιστορίας / Το έπος του ’40. Ξανθιώτες Ήρωες- Πολεμιστές (Α. Γεωργαντζής, Γρ. Λεοντιάδης, Χαρ. Καλαϊτζίδης).

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δείτε τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στο ENA Channel

Το ENA Channel μεταδίδει ζωντανά μέσα από την τηλεοπτική του συχνότητα όλες τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας από Ιερούς Ναούς της Καβάλας μετά από αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

Δείτε σήμερα Μεγάλη Πέμπτη στις 19:00 την Ακολουθία των Παθών από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ένωση Κυριωών Δράμας βοηθάει και φέτος το Πάσχα οικογένειες που έχουν ανάγκη

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ένωση Κυριών Δράμας, προσφέρει αγάπη και αλληλεγγύη σε άπορες οικογένειες προσέφεροντας τους τρόφιμα και εδέσματα για το Πασχλινό του τραπέζι, μια ενέργεια που κάνουν αρκετά χρόνια.

Εκτος απο την συγκεκριμένη όμως βοήθεια, η ένωση Κυριών Δράμας, δεν σταματά εκεί καθώς προσπαθεί καθημερίνα και μέσα απο προγράμματα να βοηθάει γυναίκες, παιδιά και γενικότερα οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαύδος | Διασωθήκαν 38 μετανάστες από το Λιμενικό – Μεταφέρθηκαν στα Χανιά

Διάσωση 38 μεταναστών και προσφύγων πραγματοποιήθηκε τις πρωινές της Μ. Πέμπτης νότια της Γαύδου.

Άνδρες όλοι οι επιβαίνοντες 

Οι μετανάστεςόλοι άνδρες, διασώθηκαν από το πλήρωμα φορτηγού πλοίου σημαίας Λιβερίας σε απόσταση 17,5 ναυτικών μιλίων νότια της Γαύδου και, στη συνέχεια, ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων.

Αυτή την ώρα μεταφέρονται στην πόλη των Χανίων για να οδηγηθούν, στις κατασκηνώσεις Καλαθά Ακρωτηρίου.

πηγή: ethnos.gr/

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΞΑΝΘΗ

Θέματα νεότερης ιστορίας, στο Λαογραφικό και στο Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Πέμπτη 3 Μαρτίου & ώρα 20.00
στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
«Ο ήρωας της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου (3 Μαρτίου 1957)
και η Αδελφοποίηση Λύσης Κύπρου και Αυξεντίου N. Ξάνθης»

Ομιλητής Αντιστράτηγος εν. αποστρατεία Νικόλαος Φωτιάδης, επίτιμος Υποδιοικητής Δ’Σ. Στρατού.

200

Ο Γρηγόρης Πιερή Αυξεντίου (1928-1957) ήταν Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής. Ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, και σκοτώθηκε από τους Άγγλους σε μάχη που δόθηκε κοντά στο Μοναστήρι Μαχαιρά. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν κυρίως γνωστός με το ψευδώνυμο Ζήδρος, ενώ εκ των υστέρων ονομάστηκε «Σταυραετός του Μαχαιρά».
Φωτογραφία: Κέντρο Ανάδειξης της Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης- Κύπρου «Γρηγόρης Αυξεντίου»

Σχετικά με την αδελφοποίηση: Η αδελφοποίηση που έγινε είναι μεταξύ του πρώην δήμου Βιστωνίδας, σημερινού δήμου Αβδήρων (το Αυξέντιο είναι οικισμός του δήμου) και του δήμου Λύσης. Ο οικισμός του Αυξεντίου ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1924 και ονομαζόταν μέχρι το 1960 Νέο Κατράμιο. Το 1960 οι κάτοικοι του οικισμού με αίτημα τους ζήτησαν από το Υπουργείο Εσωτερικών την αλλαγή του ονόματος του οικισμού σε Αυξέντιο προς τιμή του Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο τότε γραμματέας της κοινότητας Διομηδείας στην οποία υπαγόταν ο οικισμός, είχε υπηρετήσει στα Μακεδονικά βουνά, σύνορα με Βουλγαρία, με τον Γρηγόρη Αυξεντίου όταν υπηρετούσε ως υπαξιωματικός στην Ελλάδα… Ελένη Χατζηγεωργίου, πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης

Περισσότερα : link: http://xanthi.cyprusnet.gr/Mouseio.html

Θέματα νεότερης ιστορίας
Νέος κύκλος εκδηλώσεων της ΦΕΞ, Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – παράρτημα Ξάνθης, που έχουν ως στόχο όπως αναφέρει ο τίτλος της σειράς, να κάνουν γνωστά μια σειρά θεμάτων της νεότερης ιστορίας, που αφορούν και την περιοχή μας, στο ευρύτερο κοινό.

Πέμπτη 3 Μαρτίου & ώρα 20.00 – Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου (3 Μαρτίου 1957)

Τετάρτη 6 Απριλίου – Μάχη των Οχυρών (6 Απριλίου 1941) -Οχυρά Εχίνου- Νυμφαίας.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου – Φίλιππος Νίκογλου 1871-1953.Έφεδρος Υπίατρος του Βουλγαρικού Στρατού. Ενημέρωσε τον Ελ. Βενιζέλο ότι οι Βούλγαροι σπεύδουν προς κατάληψη της Θεσ/νίκης.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου – Το έπος του ’40. Ξανθιώτες Ήρωες- Πολεμιστές (Α. Γεωργαντζής, Γρ. Λεοντιάδης, Χαρ. Καλαϊτζίδης).

Οργάνωση : ΦΕΞ
ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ
Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΉΝΑ
Εκδηλώσεις εργαστηρίων. Ενημερωθείτε για τις δράσεις των εργαστηρίων από www.facebook.com/FEXANTHI

Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη – παλιά πόλη. Τηλ.25410 25421 / www.fex.org.gr fexanthis@gmail.com

100

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφυγε από τη ζωή 46χρονος Ανθυπασπιστής – Διεκομίσθη στο 212 ΚΙΧΝΕ Ξάνθης

Σε ηλικία 46ετών έφυγε από τη ζωή στέλεχος του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kranosgr.com, πρόκειται για τον ΕΜΘ Ανθυπασπιστή Πεζικού Χ.Σ, 46 ετών ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση εκτός οργανικής δύναμης (ΕΟΘ), με μακρά αναρρωτική άδεια.

Ο άτυχος Ανθυπασπιστής σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φέρεται να διακομίσθηκε αρχικά στο 212 ΚΙΧΝΕ Ξάνθης και από εκεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου και κατέληξε.

kranosgr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ξάνθη | Διέρρηξε επιχείρηση και έκλεψε μία τηλεόραση – Προσπάθησε να «ανοίξει» άλλες δύο!

Συνελήφθη την 28-04-2024 το μεσημέρι στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης ένας ημεδαπός, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας διέρρηξε με αιχμηρό αντικείμενο μία επιχείρηση στην Ξάνθη προκαλώντας φθορές και αφαίρεσε από το εσωτερικό της μία τηλεόραση, ενώ ακολούθως επιχείρησε να διαρρήξει με τον ίδιο τρόπο δύο καταστήματα της πόλης χωρίς να τα καταφέρει, προκαλώντας επίσης φθορές. Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Ξάνθης.

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ευζωίας ζώων συντροφιάς

Συνελήφθη την 28-04-2024 το μεσημέρι σε περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αλεξανδρούπολης ένας ημεδαπός, διότι έπειτα από σχετική καταγγελία εντοπίσθηκε στον αύλειο χώρο της οικίας του ένα (1) δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς (σκύλος), για το οποίο δεν τηρούσε τους κανόνες ευζωίας του. Επιβλήθηκαν στον δράστη τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη την 28-04-2024 το πρωί στην Εγνατία οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών ένας αλλοδαπός, διότι εντοπίσθηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης. Ενεργείται προανάκριση από τον Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής.

Σύλληψη ημεδαπής για κλοπή

Συνελήφθη την 28-04-2024 το μεσημέρι σε οικισμό της Καβάλας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παγγαίου μία ημεδαπή, η οποία όπως διαπιστώθηκε νωρίτερα αφαίρεσε από ανασφάλιστη οικία έτερης ημεδαπής, ένα χρυσό σταυρό με χρυσή αλυσίδα λαιμού, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή της δράστιδας και αποδόθηκαν στη δικαιούχο τους. Ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Παγγαίου.

Πηγή: xanthinea.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ανείπωτη τραγωδία στην Ξάνθη | 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του!

Ο 17χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του παίρνοντας χάπια – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες άφησε δυο σημειώματα στα οποία εξηγεί τους λόγους που προέβη στο απονενοημένο διάβημα .

Ανείπωτη τραγωδία στην Ξάνθη το Σάββατο 27 Απριλίου – Ο 17χρονος  διέμενε σε οικοδομή στην οδό Καβάλας με τον πατέρα του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τον 17χρονο εντόπισε ο πατέρας του ενώ στο σπίτι ο αυτόχειρας άφησε δυο σημειώματα στα οποία εξηγεί τους λόγους που προέβη στο απονενοημένο διάβημα.

xanthipost.gr

 

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en