Quantcast
Connect with us

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Η ώρα της αλήθειας για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – Το παρασκήνιο και η επίσκεψη Τσούνη

image_print

Μάχη… μέχρις εσχάτων αυτές τις μέρες ενόψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την μετοχική πλειοψηφία – Σήμερα στις 17.00 το deadline


Η ζωή είναι γεμάτη με συμπτώσεις, μέχρι που κάποιες αποδεικνύεται πως δεν είναι. Η εν λόγω φράση θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στη μάχη… μέχρις εσχάτων που γίνεται αυτές τις μέρες ενόψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την μετοχική πλειοψηφία στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), το οποίο έχει αποκτήσει χαρακτήρα «φιλέτου», για μια σειρά από λόγους. Η ενεργός εμπλοκή του στον NATOϊκό χάρτη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και η συμπερίληψή του στην αναβαθμισμένη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας το καθιστούν σημείο αναφορά για τις συμμαχικές δυνάμεις στη Νοτιονανατολικό Μεσόγειο, πέραν της εμπορικά κομβικής του θέσης.
Παράλληλα, σε μια περίοδο με αυξημένο ενδιαφέρον για φορτία LNG, η προοπτική κατασκευής του δεύτερου εργοστασίου FSRU ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης από την Gastrade, στην οποία συμμετέχει ο όμιλος Κοπελούζου, αναβαθμίζει περαιτέρωτη σημασία του λιμένος.

Όπως αναφέρει πηγή με άμεση γνώση των διεργασιών στο protothema.gr, ειδικά αυτές τις τελευταίες μέρες «γίνεται χαμός στο παρασκήνιο», μεταξύ των ενδιαφερομένων εταιριών. Μια μάχη που έχει και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, με δεδομένη τη σημασία του λιμανιού για τα νατοϊκά πλάνα. Στην κούρσα «διαγωνίζονται» τέσσερις παίκτες: η αμερικανικών συμφερόντων Quintana Infrastructure & Development και η επίσης «αμερικανικού χρώματος» κοινοπραξία των Black Summit Financial, Euroports, EFA Group και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ως προς τα άλλα δύο σχήματα, αυτά είναι η κοινοπραξία Cameron S.A., Goldair Cargo και Bollore Africa Logistics, αλλά και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης που κατά πλειοψηφία ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη.
Το deadline για τις δεσμευτικές προσφορές είναι σήμερα στις 17:00, όταν και το ΤΑΙΠΕΔ θα κληθεί να αποσφραγίσει τις προσφορές των ως τώρα ενδιαφερομένων. Θα καταθέσουν όλοι προσφορά; Ως και αργά το βράδυ, αρμόδιες πηγές δεν ήταν σίγουρες ότι οι τέσσερις διεκδικητές δεν θα γίνουν… τρεις, φωτογραφίζοντας την προοπτική μη συμμετοχής του ΟΛΘ στη διαγωνιστική διαδικασία. Βεβαίως, όλα θα φανούν σε λίγες ώρες από τώρα.
Σε αυτό το περιβάλλον του επιχειρηματικού μπρα ντε φερ, μια συνάντηση που πρόκειται να γίνει σήμερα φαίνεται πως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτό γιατί ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης αναμένεται να έχει συνάντηση με τη διοίκηση του Λιμανιού. Ο κ. Τσούνης θα βρίσκεται στο πλευρό του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή. Ο κ. Τσούνης, βεβαίως, έχει έφεση στα deals, ενώ και ο προκάτοχός του Τζέφρι Πάιατ, του οποίου ο διορισμός ως υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε προ ημερών, είχε δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό για τον Λιμένα. Και, βεβαίως, το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη είναι πάγιο και υπεράνω προσώπων.

 

Ραντεβού Δένδια-Νούλαντ
Σε αυτό το περιβάλλον διεθνούς αναταραχής, γεωπολιτικής και ενεργειακής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Νέα Υόρκη με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. H κ. Νούλαντ ήταν η Αμερικανίδα αξιωματούχος που είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τον αγωγό Eastmed κατά την πρόσφατη παρουσία της στην Ελλάδα, ενώ διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με την Άγκυρα. Οπωσδήποτε, η συνάντηση της με τον κ. Δένδια έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία έχει…απογειώσει τις προκλήσεις και πατάει σε δύο βάρκες, από τη μια όντας μέλος τουΝΑΤΟ και από την άλλη φλερτάροντας με τη Ρωσία και αρνούμενη να εφαρμόσει τις νατοϊκές κυρώσεις. Ο κ. Δένδιας αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η Τουρκία έχει…ξεφύγει εντελώς, κλιμακώνοντας την προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα. Οπωσδήποτε, πάντως, στη συνάντηση θα τεθούν και οι νέες ενεργειακές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, με την Ελλάδα να διευρύνει διαρκώς τις συμμαχίες της.

 

Πηγή: protothema.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Το ΠΠ «Γαλάνης» ανοικτό για το κοινό στη Ναυτική Εβδομάδα

Το ΠΠ Γαλάνης του Πολεμικού Ναυτικού στη Ναυτική Εβδομάδα Αλεξανδρούπολης
image_print

Με το παράκτιο περιπολικό ΠΠ «Γαλάνης» (P-198) συμμετέχει το Πολεμικό Ναυτικό στις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας που διοργανώνει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

Το πλοίο θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα είναι επισκέψιμο από το κοινό από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12 Ιουλίου 2026, καθημερινά από τις 18:00 έως τις 20:00.

Το ΠΠ «Γαλάνης» είναι παράκτιο περιπολικό τύπου Island, μήκους 34 μέτρων, με μέγιστη ταχύτητα που ξεπερνά τους 30 κόμβους.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει πυροβόλο Leonardo LIONFISH διαμετρήματος 20 χιλιοστών, καθώς και πολυβόλα.

Το πλοίο εντάχθηκε επισήμως στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού τον Σεπτέμβριο του 2024 και επιχειρεί στο Ανατολικό Αιγαίο, συμβάλλοντας στην επιτήρηση και την ασφάλεια των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων.

Η παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη δίνει την ευκαιρία στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν από κοντά ένα σύγχρονο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Σοκ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης: 83χρονος εκτοξεύτηκε στην άσφαλτο μετά το άνοιγμα πόρτας Ι.Χ.

image_print

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στη Χερσαία Ζώνη του λιμένα Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 83χρονου οδηγού ηλεκτρικού μοτοποδηλάτου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Λιμενικού Σώματος, ο ηλικιωμένος κινούνταν με το ηλεκτρικό μοτοποδήλατό του όταν προσέκρουσε στην αριστερή ανοιχτή πόρτα ενός σταθμευμένου Ι.Χ. αυτοκινήτου, το οποίο μόλις είχε ακινητοποιηθεί. Από τη σύγκρουση ο 83χρονος έπεσε στο οδόστρωμα και τραυματίστηκε.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο τον μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο τραυματίας έλαβε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και πήρε εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, που διενεργεί την προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος, προχώρησε στη σύλληψη της 28χρονης οδηγού του Ι.Χ., υπηκόου Τουρκίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί οδικής κυκλοφορίας και πρόκλησης σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Το περιστατικό επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής κατά το άνοιγμα των θυρών σταθμευμένων οχημάτων, ειδικά σε περιοχές με αυξημένη κίνηση δικύκλων και ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων.

DNews Widget
Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Με πλήθος κόσμου ξεκίνησε η Ναυτική Εβδομάδα

Πλήθος κόσμου στην τελετή έναρξης της Ναυτικής Εβδομάδας 2026 στην πλατεία του Φάρου στην Αλεξανδρούπολη
image_print

Με τον αγιασμό των υδάτων και τη ρίψη στεφάνου στη μνήμη των πεσόντων ναυτικών άνοιξε η αυλαία της Ναυτικής Εβδομάδας 2026 στην Αλεξανδρούπολη, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός θεσμού που έχει πλέον καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την πόλη.

Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Φάρου, παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων των αρχών και φορέων της περιοχής. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων, επισημαίνοντας ότι η Ναυτική Εβδομάδα, η οποία αναβίωσε το 2022, αποτελεί πλέον μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στη διαχρονική σχέση της Αλεξανδρούπολης με τη θάλασσα.

Η θάλασσα στο επίκεντρο της πόλης

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος χαρακτήρισε τη Ναυτική Εβδομάδα «γιορτή της ταυτότητας της Αλεξανδρούπολης», υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία της βασίζεται στη συνεργασία δεκάδων συλλόγων, εθελοντών, φορέων και πολιτών.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι μεγάλες διοργανώσεις αποτελούν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, επισημαίνοντας πως πρωταγωνιστής της Ναυτικής Εβδομάδας είναι το «εμείς» της τοπικής κοινωνίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη διεθνή διάσταση που αποκτά φέτος ο θεσμός, με την παρουσία δημάρχων από γερμανικές πόλεις ενόψει της αδελφοποίησης των δήμων, καθώς και στις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στη Σαμοθράκη.

Συναυλία και πλήθος παράλληλων δράσεων

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη συναυλία του Δημήτρη Μπάση και της Παυλίνας Βουλγαράκη στην πλατεία του Φάρου, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες κατοίκους και επισκέπτες.

Παράλληλα, η παραλιακή ζώνη της Αλεξανδρούπολης φιλοξένησε πλήθος πολιτιστικών δράσεων, μεταξύ των οποίων η έκθεση ζωγραφικής «Μπλε Διαδρομές», η εικαστική δράση «Άκου τη θάλασσα…», η Ναυτοπροσκοπική Έκθεση στην Αποθήκη Νο1 «Γεώργιος Αλεξανδρής» και η έκθεση «Ορείχαλκος και Ελιά» με έργα του Νικόλαου Τιρικίδη.

Εκδηλώσεις έως τις 12 Ιουλίου

Η Ναυτική Εβδομάδα συνεχίζεται μέχρι τις 12 Ιουλίου με πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών, εκθέσεων, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, δίνοντας την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες να συμμετάσχουν σε μια διοργάνωση αφιερωμένη στη θάλασσα, τον πολιτισμό και την εξωστρέφεια της Αλεξανδρούπολης.

Φωτογραφικό υλικό:

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en