ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι αναπόφευκτη

Επίσης: Τι συμβαίνει με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Δήμος Μπακιρτζάκης

Αναπόφευκτη θεωρούν τη χρήση του πλαστικού χρήματος, δηλαδή των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, και οι λογιστές του Νομού Ροδόπης. Όπως είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ροδόπης Θεόδωρος Σαββάκης, το ρευστό έχει ούτως ή άλλως στερέψει από την αγορά: «Εμείς έχουμε ενημερώσει τους πελάτες μας, έχουμε ενημερώσει τους συναδέλφους, ότι θα είναι αναπόφευκτη η χρήση του pos γιατί το ρευστό έχει στερέψει, το καταλαβαίνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, οπότε θέλοντας και μη θα έχουμε πλαστικό χρήμα» 

Όσο για την τοποθέτηση των POS– των μηχανημάτων δηλαδή που «διαβάζουν» τις πιστωτικές κάρτες αυτή είναι υποχρεωτική για μία σειρά καταστημάτων, όχι όμως για όλα: «Δεν έχει βγει η απόφαση αυτή αλλά σύμφωνα με πληροφορίες όπως έχει πει η υπουργός θα εξαιρεθούν κατηγορίες όπως τα περίπτερα, μικρά μπακάλικα, ψιλικατζίδικα και άλλες κατηγορίες οι οποίες θα κατονομαστούν στην εγκύκλιο που θα ακολουθήσει γιατί υπάρχει αναντιστοιχία του κέρδους τους με την  προμήθεια στις τράπεζες. 
Θα υπάρξουν τρεις περίοδοι ένταξης για τα pos, σε πρώτη φάση θα μπουν τα κέντρα εστίασης, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κάποια ελεύθερα επαγγέλματα, γιατροί, θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση για μια δεύτερη ομάδα επαγγελμάτων γύρω στο τέλος του 2017 και στις αρχές του 2018 θα μπει και η τρίτη ομάδα. Τότε θα μιλάμε για καθολική συμμετοχή στην έκδοση αποδείξεων και στην λειτουργία των pos, εκτός των εξαιρέσεων που έχουμε πει. 
Σε πρώτη φάση δεν θα γίνει διασύνδεση άμεσα με το taxis, αλλά αυτό που θα τύχουν σαν ευεργέτημα οι πολίτες που λειτουργούν με τα pos, θα είναι το χτίσιμο του αφορολογήτου από την χρήση των καρτών και των αποδείξεων. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η σύνδεση των pos με την γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων ώστε να φαίνονται εκεί οι πωλήσεις της κάθε επιχείρησης», ανέφερε ο κος Σαββάκης.
ΜΕΧΡΙ 28/2 ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 
Εν τω μεταξύ παράταση μερικών εβδομάδων πήρε και η κατάθεση των δικαιολογητικών για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Επ’ αυτού, ο κος Σαββάκης εξήγησε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να είναι κανείς δικαιούχος: «Η αντικειμενική δαπάνη της περιουσίας, δηλαδή τα τεκμήρια από επιβατικά ΙΧ ή και δίκυκλα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 6000 ευρώ. Επίσης η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 90.000 € για τον άγαμο με προστιθεμένη αξία 15.000 για κάθε πρόσθετο μέλος έως 150.000 ευρώ. Το εισόδημά του δεν θα πρέπει να είναι για μονοπρόσωπο νοικοκυριό πάνω από 1.200 ευρώ ή το σύνολο των καταθέσεών του. Επίσης για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο το όριο είναι 1.800 ευρώ και έχει μια αύξηση για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη στις 2400 ευρώ» Οι αιτήσεις για το επίδομα γίνονται στα ΚΕΠ, ωστόσο  ο κος Σαββάκης έχει την εκτίμηση ότι τελικά αυτοί που θα το πάρουν θα είναι πολύ λίγοι.

xronos.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version