ΥΓΕΙΑ

Η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια εμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης Ε

Λίγα άτομα προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε χωρίς συμπληρώματα και ακόμα και η χρήση αυτών των συμπληρωμάτων δεν εγγυάται επαρκή πρόσληψη της βιταμίνης Ε στους ιστούς που τη χρειάζονται, μεταδίδει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA)

Αυτά είναι τα ευρήματα μιας μελέτης στις Η.Π.Α., που δημοσιεύθηκε στην έκδοση «American Journal of Clinical Nutrition». Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, μπορεί να παρακρατούν αυτό το βασικό ιχνοστοιχείο δεσμευμένο στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον εξέτασαν την απορρόφηση της βιταμίνης Ε σε 41 άνδρες και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων τόσο νεότερων όσο και μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων, οι οποίοι έλαβαν το θρεπτικό συστατικό μέσω κατανάλωσης πράσινων λαχανικών με επισήμανση δευτερίου, ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν κατά την κυκλοφορία του στον οργανισμό.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην απορρόφηση με βάση αποκλειστικά την ηλικία ή το φύλο. Ωστόσο, υπήρχε μια σημαντική διαφορά στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η βιταμίνη Ε παρέμενε στον ορό του αίματος, με βάση το υψηλότερο επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα – ένα πιο κοινό πρόβλημα καθώς πολλοί άνθρωποι γερνούν ή αποκτούν περισσότερο σωματικό βάρος. «Η βιταμίνη Ε που απαιτείται για την προστασία αυτών των ιστών έχει «κολλήσει» στον αυτοκινητόδρομο, στο κυκλοφορικό σύστημα. Κάνει κύκλους εκεί, αντί να μεταφέρεται στους ιστούς όπου απαιτείται», εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Maret Traber.

Η χρήση της μεθοδολογίας σταθερού ισοτόπου είναι επίσης πιο ακριβής και βοήθησε τους ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μόνο 24 τοις εκατό της βιταμίνης Ε απορροφάται στον οργανισμό, αντί των προηγούμενων εκτιμήσεων του 81 τοις εκατό που μετρούνταν με τη χρήση ραδιενεργής βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε στο αίμα δεν χάνεται τελείως, σημείωσε η Τraber, αλλά αυτό δεν αντισταθμίζει το πρόβλημα ότι δεν καταλήγει αρκετή ποσότητα αυτού του μικρο-θρεπτικού συστατικού στους ιστούς.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version