Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει μερίδιο στον TAP | Εξασφάλισε έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

Στις 24 Ιουλίου πηγή από την τουρκική κυβέρνηση ανέφερε στην εφημερίδα Trend ότι η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει μερίδιο στον Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η απόκτηση μεριδίου στον TAP είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Τουρκία, και η Άγκυρα δεν πρόκειται να την χάσει.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι η Statoil προτίθεται να πωλήσει το 20% του μεριδίου της από τον TAP.

Το έργο του TAP είναι ένα μέρος του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας υδρογονανθράκων και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και θα επιτρέψει στο Αζερμπαϊτζάν να αποκτήσει μια νέα αγορά στην Ευρώπη. 

10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ευρώπη,  έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Τουρκία….και καμιά βαλβίδα Αναμονής στην Καστοριά

Στο πλαίσιο της διασφάλισης του εφοδιασμού της Ευρώπης με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν , η τελική απόφαση για την επένδυση έγινε στις 17 Δεκ, 2013 στο 2ο στάδιο της ανάπτυξης του Shah Deniz. Το αέριο που παράγεται σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει πρώτα να πάει στην ευρωπαϊκή αγορά (10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα), ενώ έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως θα πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία. Στην Ελλάδα οι κάτοικοι της Καστοριάς κάνουν αγώνα για μια βαλβίδα Αναμονής

Η σύμβαση για την ανάπτυξη του υπεράκτιου πεδίου του Shah Deniz υπεγράφη στις 4 Ιουνίου, 1996. Το αποθεματικό του τομέα εκτιμάται σε 1,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 240 εκατομμύρια μετρικούς τόνους συμπυκνώματος.

Ως μέρος του σταδίου 2 της ανάπτυξης του Shah Deniz, το αέριο θα εξάγεται στην Τουρκία και την ευρωπαϊκή αγορά με την επέκταση του αγωγού του Νοτίου Καυκάσου και την κατασκευή του Trans-Anatolian Αγωγού Φυσικού Αερίου και του Trans-Adriatic Pipeline.

Αρχική χωρητικότητα του TAP θα είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει στις 16 Μαΐου 2016.

Μετοχικά ο TAP αποτελείται από : BP (20 τοις εκατό), SOCAR (20 τοις εκατό), Statoil (20 τοις εκατό), η Fluxys (19 τοις εκατό), Enagas (16 τοις εκατό) και Axpo (πέντε τοις εκατό).

komotinipress.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου το πρωί της Τρίτης 14 Μαϊου, η οποία περιόδευσε στην πόλη και συζήτησε με αρμόδιους για τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες στον κλάδο των μεταφορών

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέματα λειψυδρίας απασχολούν τους αγρότες στην Π.Ε Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι χαλαζοπτώσεις και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Καβάλας, αλλά οι αγρότες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν ζημιοφόρα προβήματα.

Είτε στον Δήμο Παγγαίου με το φράγμα του Μαρμαρά, είτε στον Δήμο Νέστου με την χαμηλή στάθμη του ποταμού, οι αγρότες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en