Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία σέρνει την Ευρώπη σε πόλεμο

Χρησιμοποιεί την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα για αντίποινα και κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Συρία.

Σε επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η Ευρώπη έπειτα από την δραματική τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις για το προσφυγικό. Η νέα αιματηρή επίθεση στην Τουρκία, που ήταν ισχυρότατο μήνυμα πως ούτε η καρδιά της πρωτεύουσας της χώρας δεν είναι ασφαλής, αναμένεται να έχει πολυεπίπεδες επιπτώσεις. Η Άγκυρα προσπαθεί ήδη να εκμεταλλευθεί το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσαν στην πρωτεύουσα, ως πρόκριμα για την ενεργό πολεμική εμπλοκή της στη Συρία και τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη μεθόριο.

ξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι πίσω από την πολύνεκρη επίθεση βρίσκονται οι αντάρτες του PKK. Ωστόσο, τα ερωτηματικά είναι πάρα πολλά, καθώς ο κίνδυνος για προβοκάτσια είναι πάντα υπαρκτός στην τουρκική πολιτική σκηνή. Λίγους μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν τη χώρα, η Τουρκία βρίσκεται ξανά σε σοκ. 

Η δυνατότητα της Τουρκίας να παρέμβει στο προσφυγικό είχε αποδυναμωθεί, λόγω της μη τήρησης των δεσμεύσεων για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ έχει βρεθεί σε απομόνωση λόγω της κατάρριψής του ρωσικού αεροσκάφους και έχοντας δεχτεί διεθνή κατακραυγή λόγω της συμμετοχής της στην εκστρατεία κατά της ISIS. Μετά απ΄όλα αυτά μπορεί να δώσει έναυσμα και νέο έρεισμα για παρέμβαση της Τουρκίας στο συριακό σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της φρενίτιδάς για την ασφάλεια που έχει προκαλέσει η δράση του ISIS.
 
Σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα έχει δηλώσει κατ επανάληψη ενοχλημένη από τη ρωσική επεμβατικότητα και επιθετικόττηα και δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την ανάδειξη της Μόσχας σε ισχυρό παράγοντα της περιοχή, τη στιγμή μάλιστα που η στρατηγική του Τούρκου πρωθυπουργού εστιάζει στη διεύρυνση του ρόλου της χώρας στην περιοχή. Παράλληλα, η κίνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου να αναβάλλει το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για την τριμερή διάσκεψη για το προσφυγικό είναι προφανές ότι εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό.
 
Μεθοδεύσεις για αποδυνάμωση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη
 
Η Τουρκία έχοντας επιτύχει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναδεικνύοντας το ζήτημα εθνικής ασφάλειας σε μείζον θέμα, εκβιάζοντας κατ ουσία στήριξη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η εμπλοκή όμως της Τουρκίας στη Συρία είναι προφανές ότι θα εντείνει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και κατά συνέπεια στην Ευρώπη. Γίνεται σαφές ότι προωθείται ξανα η λύση του κλεισίματος των συνόρων προς την Ελλάδα, κίνηση που έχει μεθοδευτεί από την Τουρκία, και στόχο εχει να αποδυναμώσει την θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη.
 
Το μείζον ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν εστιάζεται ούτε στην επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες μπορούν να παγώσουν, ούτε στη χρηματοδότησή της, αλλά στην επιλογή σχεδίου που θα προωθήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, της ISIS και τον τρόπο που θα πολιτευθεί  στην περιοχή.
 
Αν η Ευρώπη επέλεξε να παίξει το χαρτί της Άγκυρας στην περιοχή της Συρίας, την ίδια στιγμή που ο Φρανσουά Ολάντ σχηματίζει κοινό μέτωπο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν κατά της ISIS, τότε είτε η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλη κρίση, είτε έχει αποφασίσει να δυναμητίσει πλήρως τις σχέσεις με τη Μόσχα.
 
28 νεκροί, 61 τραυματίες
 
Τα τουρκικά ΜΜΕ είναι υπό συσκότιση και μεταδίδουν ς μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις και σύμφωνα με αυτές ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 28, ενώ οι τραυματίες είναι 61. Στόχος ήταν ο στρατός, και το σημείο της επίθεσης έξω από το Γενικό Επιτελείο και λίγα βήματα από την Εθνοσυνέλευση. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ο δράστης ήταν Σύριος και το αυτοκίνητο είχε νοικιαστεί από τη Σμύρνη. Πάντως, ακόμη δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. 
 
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε, μετά τη νέα επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας, πως η Τουρκία θα «χρησιμοποιήσει το νόμιμο δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της παντού και πάντα», προαναγγέλλοντας αντίποινα στα «πιόνια και τους δράστες των επιθέσεων». «Δεν κάμπεται η αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, και μέσα στην Τουρκία και στο εξωτερικό» είπε.
 
Ερντογάν: Εξαντλείται η υπομονή μας
 
Η κυβέρνηση της Άγκυρας δεν φαίνεται  διατεθειμένη να αναλάβει περαιτέρω δεσμεύσεις για το προσφυγικό, θεωρώντας ότι υποσκελίζεται από το ζήτημα ασφαλείας που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει.
 
«Οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή της Τουρκίας, η οποία δεν θα διστάσει να αμυνθεί, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα.
 
«Τέτοιους είδους ενέργειες τονώνουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για ανταπόδοση των εναντίον μας επιθέσεων, εντός και εκτός των συνόρων μας», διαμήνυσε ο Τόυρκος πρόεδρος.
 
«Θα συνεχίσουμε καθημερινά με περισσότερη αποφασιστικότητα τη μάχη μας εναντίον των πιονιών που πραγματοποιούν τις δίχως ανθρώπινο και ηθικό όριο επιθέσεις αυτές και των δυνάμεων που βρίσκονται από πίσω», ανέφερε στην ανακοίνωσή του και πρόσθεσε: «Θα αντιληφθούν ότι γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν τη χώρα μας και το έθνος μας από τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε νεκρός μας είναι ένα τεκμήριο για το ότι τα εδάφη αυτά θα είναι η αιώνια πατρίδα μας, η σημαία μας θα υψώνεται πάντα, το εζάνι μας δεν θα σιγήσει, η χώρα μας δεν θα διαμελιστεί και το κράτος μας δεν θα ανατραπεί».
 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Η Τουρκία μετατρέπει τους μαθητές της σε «Γκρίζους Λύκους»

Έμφαση στη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, με χάρτες που θα σχετίζονται με την ανυπόστατη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, την «πατρίδα των αιθέρων» και τη Θάλασσα των Νήσων, θα δίνει το αυτοαπακαλούμενο «Εκπαιδευτικό μοντέλο του Αιώνα».

Η κίνηση αυτή θεωρείται ενδεικτική της ατζέντας διεκδικήσεων της γείτονας για τα επόμενα χρόνια, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Απογευματινή.

«Τρέχει» το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας όσον αφορά το μάθημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα τουρκικά σχολεία ετοιμάζοντας να τυπώσει ακόμα και τα ανάλογα βιβλία. Το τύπωμα αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά αφότου ολοκληρωθεί η διαβούλευση την Παρασκευή.

Επίσης, οι Τούρκοι μαθητές θα διδάσκονται ότι ουδέποτε διαπράχθηκαν οι γεινοκτονίες σε βάρος των ιστορικών λαών της Ανατολής (Αρμενίων, Ποντίων και άλλων εθνοτήτων). Ακόμη, θα διδάσκονται για την αξία του τουρκικού ορυκτού πλούτου και των γραμμών ενέργειας που διέρχονται από τη χώρα.

Μάλιστα, θα παρέχονται η αιτιολογία γιατί η Τουρκία επιμένει στο να μην προσχωρεί στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, τα κατεχόμενα θα περιγράφονται ως δήθεν ανεξάρτητητο κράτος.

Επιπλέον, θα διδάσκεται η σημασία της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, ιδίως της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, στην εξωτερική πολιτική.

Στο μάθημα «Ιστορία της Τουρκικής Επανάστασης και Κεμαλισμός», οι μαθητές θα διδάσκονται τα αίτια και τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο, την έναρξη της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου μετά τον πόλεμο, την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΝΤ, τα σιωνιστικά κινήματα, το Παλαιστινιακό ζήτημα και την αλλαγή της μορφής της αποικιοκρατίας.

Γαλάζια Πατρίδα

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η «Γαλάζια Πατρίδα είναι η κόκκινη γραμμή της ανεξαρτησίας της Τουρκίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

«H Γαλάζια Πατρίδα η οποία είναι η κόκκινη γραμμή της Ανεξαρτησίας μας, τώρα εντάχθηκε στη διδακτέα ύλη!

Στη διδακτέα ύλη, τονίστηκε η σημασία της ανάγκης προστασίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας, η οποία περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις πλευρές και έχει μια εσωτερική θάλασσα, ενώ εντάχθηκε η αξία της “Γαλάζιας Πατρίδας” στη γεωπολιτική της χώρας όσον αφορά τα σύνορα στη ‘Θάλασσα των Νήσων’ (σ.σ. Αιγαίο), τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά. #Από τις ρίζες στο μέλλον»

Υπ. Παιδείας: «Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ο φυσικός σύμμαχός μας»

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η Γαλάζια Πατρίδα είναι ο φυσικός σύμμαχός μας».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Με την έγκριση των επιτροπών, Εντάχθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στη διδακτέα ύλη. Και το
αναφέρω επίσης επειδή συζητήθηκε πολύ, η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας, η περιοχή που είναι o φυσικός σύμμαχος της Τουρκίας. Αυτά υπάρχουν μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτά ναι είναι νέα βήματα» 
ανέφερε ο Γιουσούφ Τεκίν

«Όταν ολοκληρωθεί η περίοδος διαβούλευσης, η επιτροπή θα οριστικοποιήσει το πρόγραμμα , θα τυπωθούν τα βιβλία και θα ξεκινήσει η ενημέρωση των καθηγητών .Θα είναι η νέα περίοδος» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Και ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» μέσα στο βιβλίο

Το σχέδιο εκπαίδευσης της Γαλάζιας Πατρίδας αναφέρει:

-Παράλληλα με την έμφαση στη σημασία των χαρακτηριστικών της θέσης της Τουρκίας, συζητούνται επίσης χάρτες που σχετίζονται με τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και την ‘Ουράνια Πατρίδα’. Κατά τη διαδικασία αυτή, τονίζεται η αξία του πατριωτισμού με την αναφορά του δίκαιου αγώνα της Τουρκίας ενάντια στις απαιτήσεις που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη ‘Θάλασσα των Νήσων’ ( σ.σ. Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζεται η σημασία της νήσου Κύπρου για την Τουρκία και τον Τουρκογενή κόσμο…

-Όταν εξετάζεται η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ (Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος Θάλασσα, ‘Θάλασσα των Νήσων'( σ.σ. Αιγαίο), Θάλασσα του Μαρμαρά), μπορούν να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα/στο μέλλον ή το Σχέδιο Παροχής Νερού που λαμβάνει χώρα με την ‘ΤΔΒΚ’. Οι πληροφορίες που συλλέγονται οργανώνονται και αναλύονται. Οι πληροφορίες αυτές μελετώνται σε χάρτη…

-Το έργο της προετοιμασίας ενός πίνακα σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους υδρογονανθράκων στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’, τις παραγωγικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε Κρήτη

Την ίδια ώρα, κατηγορίες κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε Κρήτη και να αποκλείσει την Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση, αδικία και ανομία στη στάση της ΕΕ. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το χωνέψω αυτό. Ο στόχος της Ελλάδας και των συμμάχων της είναι να μετατρέψουν την Κύπρο σε Κρήτη, να αποκλείσουν την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθήσουν να περικυκλώσουν την Ανατολία καθώς επίσης και να μετατρέψουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μια μειονότητα μέσα στην ίδια της την πατρίδα» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Είναι παράλογο να μιλάμε για την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από το νησί τη στιγμή που ξεκινάμε τα προγράμματα για τον εορτασμό της 50ης επετείου. Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει αντίστοιχες ομιλίες από εμάς. Θα γιορτάσουμε την 50ή επέτειο της επιχείρησης με μεγάλο ενθουσιασμό».

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν ξεκινά έρευνα κατά του Facebook και του Instagram | Υποψίες ότι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους στο θέμα της παραπληροφόρησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα κατά των κοινωνικών δικτύων Facebook και Instagram για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν τηρούν την υποχρεώσεις τους στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου, την ώρα που εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την Ρωσία.

«Αυτή η Κομισιόν έχει θέσει σε λειτουργία εργαλεία για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών από την παραπληροφόρηση και της χειραγώγηση των πληροφοριών από τρίτες χώρες», δήλωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οταν υπάρχουν υποψίες για παραβίαση των κανόνων, αναλαμβάνουμε δράση. Αυτό συμβαίνει πάντα, αλλά ιδιαιτέρως σε περίοδο εκλογών».

Πρόκειται για την πέμπτη επίσημη έρευνα που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον περασμένο χρόνο γα την αντιμετώπιση του παράνομου online περιεχομένου και προϊόντων.

Η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει δύο έρευνες κατά του TikTok. Στο πλαίσιο της μίας από τις δύο έρευνες, η θυγατρική της κινεζικής ByteDance αναγκάσθηκε να διακόψει την περασμένη εβδομάδα την νέα εφαρμογή Lite που ανταμείψει τους χρήστες για τον χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη, πράγμα που θεωρείται ότι δημιουργεί κινδύνους εθισμού στους νέους.

Στις αρχές Μαρτίου, κινήθηκε διαδικασία κατά της AliExpress, θυγατρικής της Alibaba, λόγω υποψιών ότι δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα κατά της πώλησης επικίνδυνων προϊόντων όπως τα πλαστά φάρμακα.

Η πρώτη επίσημη έρευνα αφορούσε επίσης κινδύνους που συνδέονται με την παραπληροφόρηση. Ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου κατά του Χ (πρώην Twitter) για παραλείψεις σχετικές με τον έλεγχο περιεχομένου και την διαφάνεια.

Ο κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες εφαρμόζεται από το τέλος του Αυγούστου στις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες όπως το X, TikTok, οι μεγάλες πλατφόρμες της Meta (Facebook, Instagram), στην Apple, την Google, την Microsoft και την Amazon.

Συνολικά, 23 μεγάλοι παράγοντες του Ιντερνετ, ανάμεσά τους τρεις πορνογραφικές ιστοσελίδες (Pornhub, Stripchat και XVideos), έχουν τεθεί υπό άμεση παρακολούθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι παραβάτες υποχρεούνται να πληρώσουν πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και το 6% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, αλλά προβλέπεται έως και η απαγόρευση λειτουργίας τους στην Ευρώπη σε περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανόνων.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτιά στο Μάτι | Εξι κατηγορούμενοι ένοχοι για την τραγωδία

Την απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία.

Συνολικά το δικαστήριο έκρινε ενόχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους με συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο. «Μπράβο σας, μπραβο σας, έχετε χάσει παιδί;», «όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπoυν στη φυλακη», φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ειδικότερα με την απόφαση του το δικαστήριο υιοθέτησε εν μέρει την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους:

  • – Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
  • – Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
  • – Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
  • – Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
  • – Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και
  • – Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος ΓκολφίνοςΦίλιππος ΠαντελεάκοςΔαμιανός ΠαπαδόπουλοςΧρήστος ΛάμπρηςΧρήστος ΔροσόπουλοςΓεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

«Χάθηκε η ντροπή», δήλωσε δικηγόρος θυμάτων μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η Τουρκία σέρνει την Ευρώπη σε πόλεμο

Σε επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η Ευρώπη έπειτα από την δραματική τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις για το προσφυγικό.

Η νέα αιματηρή επίθεση στην Τουρκία, που ήταν ισχυρότατο μήνυμα πως ούτε η καρδιά της πρωτεύουσας της χώρας δεν είναι ασφαλής, αναμένεται να φέρει πολλές επιπτώσεις, καθώς λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας περιόδου έντονων πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων στην περιοχή, με την Τουρκία να βομβαρδίζει στόχους στη Συρία, δυσκολεύοντας την ούτως ή άλλως εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση του συριακού εμφυλίου, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη σύγκρουσή της με το ΡΚΚ. Αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι πίσω από την πολύνεκρη επίθεση βρίσκονται οι αντάρτες του PKK. Ωστόσο, τα ερωτηματικά είναι πάρα πολλά, καθώς ο κίνδυνος για προβοκάτσια είναι πάντα υπαρκτός στην τουρκική πολιτική σκηνή. Λίγους μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν τη χώρα, η Τουρκία βρίσκεται ξανά σε σοκ. 

Η δυνατότητα της Τουρκίας να παρέμβει στο προσφυγικό είχε αποδυναμωθεί, λόγω της μη τήρησης των δεσμεύσεων για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ έχει βρεθεί σε απομόνωση λόγω της κατάρριψής του ρωσικού αεροσκάφους και έχοντας δεχτεί διεθνή κατακραυγή λόγω της συμμετοχής της στην εκστρατεία κατά της ISIS. Μετά απ΄όλα αυτά μπορεί να δώσει έναυσμα και νέο έρεισμα για παρέμβαση της Τουρκίας στο συριακό σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της φρενίτιδάς για την ασφάλεια που έχει προκαλέσει η δράση του ISIS.
 
Σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα έχει δηλώσει κατ επανάληψη ενοχλημένη από τη ρωσική επεμβατικότητα και επιθετικόττηα και δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την ανάδειξη της Μόσχας σε ισχυρό παράγοντα της περιοχή, τη στιγμή μάλιστα που η στρατηγική του Τούρκου πρωθυπουργού εστιάζει στη διεύρυνση του ρόλου της χώρας στην περιοχή. Παράλληλα, η κίνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου να αναβάλλει το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για την τριμερή διάσκεψη για το προσφυγικό είναι προφανές ότι εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό.
 
Μεθοδεύσεις για αποδυνάμωση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη
 
Η Τουρκία έχοντας επιτύχει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναδεικνύοντας το ζήτημα εθνικής ασφάλειας σε μείζον θέμα, εκβιάζοντας κατ ουσία στήριξη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η εμπλοκή όμως της Τουρκίας στη Συρία είναι προφανές ότι θα εντείνει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και κατά συνέπεια στην Ευρώπη. Γίνεται σαφές ότι προωθείται ξανα η λύση του κλεισίματος των συνόρων προς την Ελλάδα, κίνηση που έχει μεθοδευτεί από την Τουρκία, και στόχο εχει να αποδυναμώσει την θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη.
 
Το μείζον ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν εστιάζεται ούτε στην επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες μπορούν να παγώσουν, ούτε στη χρηματοδότησή της, αλλά στην επιλογή σχεδίου που θα προωθήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, της ISIS και τον τρόπο που θα πολιτευθεί  στην περιοχή.
 
Αν η Ευρώπη επέλεξε να παίξει το χαρτί της Άγκυρας στην περιοχή της Συρίας, την ίδια στιγμή που ο Φρανσουά Ολάντ σχηματίζει κοινό μέτωπο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν κατά της ISIS, τότε είτε η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλη κρίση, είτε έχει αποφασίσει να δυναμητίσει πλήρως τις σχέσεις με τη Μόσχα.
 
28 νεκροί, 61 τραυματίες
 
Τα τουρκικά ΜΜΕ είναι υπό συσκότιση και μεταδίδουν ς μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις και σύμφωνα με αυτές ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 28, ενώ οι τραυματίες είναι 61. Στόχος ήταν ο στρατός, και το σημείο της επίθεσης έξω από το Γενικό Επιτελείο και λίγα βήματα από την Εθνοσυνέλευση. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ο δράστης ήταν Σύριος και το αυτοκίνητο είχε νοικιαστεί από τη Σμύρνη. Πάντως, ακόμη δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. 
 
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε, μετά τη νέα επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας, πως η Τουρκία θα «χρησιμοποιήσει το νόμιμο δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της παντού και πάντα», προαναγγέλλοντας αντίποινα στα «πιόνια και τους δράστες των επιθέσεων». «Δεν κάμπεται η αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, και μέσα στην Τουρκία και στο εξωτερικό» είπε.
 
Ερντογάν: Εξαντλείται η υπομονή μας
 
Η κυβέρνηση της Άγκυρας δεν φαίνεται  διατεθειμένη να αναλάβει περαιτέρω δεσμεύσεις για το προσφυγικό, θεωρώντας ότι υποσκελίζεται από το ζήτημα ασφαλείας που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει.
 
«Οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή της Τουρκίας, η οποία δεν θα διστάσει να αμυνθεί, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στην πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα.
 
«Τέτοιους είδους ενέργειες τονώνουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για ανταπόδοση των εναντίον μας επιθέσεων, εντός και εκτός των συνόρων μας», διαμήνυσε ο Τόυρκος πρόεδρος.
 
«Θα συνεχίσουμε καθημερινά με περισσότερη αποφασιστικότητα τη μάχη μας εναντίον των πιονιών που πραγματοποιούν τις δίχως ανθρώπινο και ηθικό όριο επιθέσεις αυτές και των δυνάμεων που βρίσκονται από πίσω», ανέφερε στην ανακοίνωσή του και πρόσθεσε: «Θα αντιληφθούν ότι γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν τη χώρα μας και το έθνος μας από τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Κάθε νεκρός μας είναι ένα τεκμήριο για το ότι τα εδάφη αυτά θα είναι η αιώνια πατρίδα μας, η σημαία μας θα υψώνεται πάντα, το εζάνι μας δεν θα σιγήσει, η χώρα μας δεν θα διαμελιστεί και το κράτος μας δεν θα ανατραπεί».
πηγή: sofokleousin.gr
 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Θοδωρής Ζαγοράκης |“Προχωράμε, είμαι με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη”

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την  Μεγάλη Τετάρτη 2 Μαϊου 2024, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Θοδωρής Ζαγοράκης.

Στο πρόγραμμα των επισκέψεών του η συνάντηση με τον δήμαρχο  Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Μανώλη Ταπατζά και τέλος με στελέχη και την νεολαία του κόμματος.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μιχαηλίδου | Περισσότερα από 100.000 παιδιά θα κάνουν φέτος διακοπές στις παιδικές κατασκηνώσεις της ΔΥΠΑ και του ΕΦΚΑ

«Περισσότερα από 100.000 παιδιά θα έχουν φέτος τη δυνατότητα να κάνουν έως και 30 ημέρες διακοπές στις παιδικές κατασκηνώσεις, μέσω του προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και του αντίστοιχου προγράμματος του ΕΦΚΑ» δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή τη χθεσινή έναρξη του προγράμματος της ΔΥΠΑ.

«Με αυτή τη δράση της ΔΥΠΑ, προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ» επεσήμανε η κα Μιχαηλίδου, «δίνουμε 70.000 vouchers σε οικογένειες που έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ, προκειμένου τα παιδιά τους να μπορούν να κάνουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες διακοπές στις κατασκηνώσεις. Μάλιστα, στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στους πυρόπληκτους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, αλλά και σε κατασκηνώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η διαμονή μπορεί να έχει διάρκεια έως 30 ημέρες». Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, ειδική πρόνοια υπάρχει για τις ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς. Επίσης, για πρώτη φορά, μοριοδοτούνται όσοι δεν έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα στο παρελθόν και όσοι έκαναν αίτηση τα τελευταία δύο χρόνια αλλά δεν έλαβαν επιταγή.

Παράλληλα, με το κατασκηνωτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, τις επόμενες ημέρες εκκινεί και το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΦΚΑ, υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου. Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΕΦΚΑ είναι προϋπολογισμού 18,427 εκατ. ευρώ και αφορά συνολικά 36.000 παιδιά, ηλικίας 6-16 ετών.

Ποιους και πόσους αφορά το κατασκηνωτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

Σκοπός του προγράμματος διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις είναι η ψυχαγωγία των τέκνων εργαζομένων και ανέργων. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων για τη διαμονή́ των παιδιών τους σε παιδικές κατασκηνώσεις με τη χορήγηση επιταγής διαμονής σε παιδικές κατασκηνώσεις.

Το πρόγραμμα αφορά σε 70.000 επιταγές για παιδιά ηλικίας 6-16 ετών και θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου 2024 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024 για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024 για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω.

Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο «πρόγραμμα διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις έτους 2024» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ξεκίνησε τη Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου και ώρα 11:00.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/kataskenoseis/programmata-kataskenoseon-oaed.

Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για τις αιτήσεις δικαιούχων έως τις 12 Μαΐου και ώρα 23:59.

Δικαιούχοι είναι οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.ο.κ.) ωφελούμενων παιδιών, οι οποίοι:

  • είναι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  •  είναι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ -στην επαγγελματική τους κατηγορία- με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01/01/2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • είναι άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι, αν είναι διαζευγμένοι ή έγγαμοι, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ ή 24.000 ευρώ αντίστοιχα, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο, ενώ αν είναι μονογονείς, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 29.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο, μετά το πρώτο.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι επιδοτούνται για τη διαμονή των ωφελούμενων παιδιών τους σε παιδική κατασκήνωση του μητρώου παρόχων της ΔΥΠΑ με τη χορήγηση επιταγής διαμονής σε παιδικές κατασκηνώσεις, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.

Ποιους και πόσους αφορά το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΕΦΚΑ

Παράλληλα, με το κατασκηνωτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, που από την 1η Μαΐου δέχεται αιτήσεις, τις επόμενες ημέρες, εκκινεί και το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΦΚΑ.

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΕΦΚΑ, προϋπολογισμού 18,427 εκατ. ευρώ, αφορά συνολικά 36.000 παιδιά, ηλικίας 6-16 ετών. Η καλοκαιρινή κατασκηνωτική περίοδος του ΕΦΚΑ ξεκινά τη 15η Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 30 Αυγούστου, αποτελούμενη από πέντε κατασκηνωτικές περιόδους συνεχούς διαμονής 15 ημερών εκάστη για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και 10 ημερών για τα παιδιά με αναπηρία.

Μάλιστα, η καλοκαιρινή κατασκηνωτική περίοδος για ωφελούμενα τέκνα με αναπηρία που οι γονείς τους δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στις κατασκηνωτικές περιόδους με τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, θα αρχίσει, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, ήτοι το τελευταίο δεκαήμερο του μηνός Αυγούστου ή το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Σεπτεμβρίου και για 10 ημέρες συνεχούς διαμονής.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κασσελάκης για Μάτι | Με αυτό το άρθρο έπεσαν στα μαλακά οι κατηγορούμενοι

«Η σκέψη μου αυτές τις μέρες είναι με τις οικογένειες των ανθρώπων στο Μάτι, που περίμεναν δικαίωση έξι ολόκληρα χρόνια, και είδαν τους υπεύθυνους να πληρώνουν και να φεύγουν σαν «κύριοι», αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει αποσπάσματα που αναφέρονται στο άρθρο του ποινικού με το οποίο όπως λέει «έπεσαν στα μαλακά οι κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο Μάτι, τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης αναβάθμισε μόλις έγινε πρωθυπουργός».

Η ανάρτηση του κ. Κασσελάκη:

«Η σκέψη μου αυτές τις μέρες είναι με τις οικογένειες των ανθρώπων στο Μάτι, που περίμεναν δικαίωση έξι ολόκληρα χρόνια, και είδαν τους υπεύθυνους να πληρώνουν και να φεύγουν σαν «κύριοι».

Θέλετε να μάθετε την αλήθεια για τις απαράδεκτα χαμηλές ποινές στη δίκη για το Μάτι;

Ας δούμε μαζί πρώτα το κατ’ επάγγελμα ψέμα του κ. Μητσοτάκη.

Ας δούμε μαζί και την αλήθεια, από τον ποινικολόγο κ. Καπερνάρο, ο οποίος εξηγεί πώς τα κακουργήματα βαφτίστηκαν πλημμελήματα για να φτάσουμε σε αυτές τις ποινές.

Σας διαβάζω κι ένα απόσπασμα από την ανάρτηση του δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, κ. Σωτηρόπουλου:

Το ίδιο άρθρο 302, όπως ίσχυε με τον Π.Κ. του 1950, ίσχυε το 2018, το 2019, το ίδιο κι απαράλλαχτο ισχύει και σήμερα.

Με αυτό το άρθρο λοιπόν έπεσαν στα μαλακά οι κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο Μάτι, τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης αναβάθμισε μόλις έγινε Πρωθυπουργός.

Δείτε τώρα ποιος επιτρέπει σε καταδικασμένους να εξαγοράζουν τις ποινές τους και να είναι ελεύθεροι.

Εξηγεί ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Βερβεσός, πώς η ΝΔ άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα ώστε οι ένοχοι να πληρώνουν και να φεύγουν.

Αυτή η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει. Και σας υπόσχομαι ότι θ’ αλλάξει»

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en