ΑΜΥΝΑ

Η ρωσική επέμβαση στη Συρία δυσκολεύει τη θέση της Άγκυρας

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην «τρομοκρατία να ριζώσει» ή «καταστάσεις τετελεσμένων γεγονότων» δίπλα στα σύνορά της, δήλωσε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια ημέρα μετά τη έναρξη αεροπορικών επιθέσεων στη γειτονική Συρία.

Η Ρωσία ξεκίνησε τη μεγαλύτερη επέμβασή της στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες την Τετάρτη (30 Σεπτεμβρίου), στοχοποιώντας περιοχές κοντά στις πόλεις Χομς και Χάμα στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ παλεύει μάχονται κατά των επαναστατικών ομάδων, και όχι ισλαμικό κράτος, το οποίο βασίζεται κυρίως στα βόρεια και ανατολικά.

Η κίνηση της Μόσχας φέρνει την Άγκυρα – η οποία ζητά από καιρό την απομάκρυνση του Άσαντ – σε ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά της να αποτρέψει την επιδείνωση της στρατιωτικής και ανθρωπιστικής κρίσης στο κατώφλι της.

Η Τουρκία είναι στην πρώτη γραμμή της κρίσης των προσφύγων από το 2011, όταν ξεκίνησε η συριακή εξέγερση, και έχει δαπανήσει $ 7,6 δισ για 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Η ΕΕ τώρα αναζητά τρόπους για να πειστεί η Τουρκία να κάνει περισσότερα για να κρατήσει τους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της και να σταματήσουν να κινούνται προς την Ευρώπη.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την τρομοκρατία να ριζώσει ή μονόπλευρο τετελεσμένα γεγονότα δίπλα στα σύνορά της», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

 

euractiv.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version