ΚΟΣΜΟΣ

Η ρωσική απάντηση στις ανακοινώσεις Μπάιντεν για πυραύλους στην Ουκρανία

Για ενισχυμένο ρίσκο στρατιωτικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία προειδοποιεί η Μόσχα στην πρώτη της αντίδραση μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες εξελίξεις σχολίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Ριαμπκόφ στο πρακτορείο Ria, σημειώνοντας «κάθε αποστολή όπλων που συνεχίζεται, που αυξάνεται, ενισχύει τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης»

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες «να διεξαγάγουν τον πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό για να οδηγήσουν….σε μία “στρατηγική ήττα” την Ρωσία», πράγμα που θεωρεί «πρωτοφανές και επικίνδυνο».

«Θεωρούμε αυτή την κίνηση ως πλήρως αρνητική, καθώς οι απόπειρες να παρουσιαστεί η απόφαση ότι περιέχει και στοιχεία “αυτοσυγκράτησης” είναι άχρηστες. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, ως επικεφαλής μιας ομάδας κρατών, συνεχίζουν να γεμίζουν με όπλα το καθεστώς του Κιέβου είναι προφανές. Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τα απομεινάρια μιας υπεύθυνης προσέγγισης του ζητήματος από την Ουάσιγκτον έχουν εξαφανιστεί. Αυτό είναι πρωτοφανές και επικίνδυνο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και κατανοητή σε όλους: οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση και η συνέχιση της σύγκρουσης είναι ευθύνη των εχθρών της Ρωσίας. Δυστυχώς, τώρα περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο» σημείωσε ο Ριαμπκόφ.

Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα εφοδιάσουν την Ουκρανία με το πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) επί ελαφρών τεθωρακισμένων αρμάτων. Τα οπλικά αυτά συστήματα έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων. Δεν πρόκειται για συστήματα πολύ μεγάλου βεληνεκούς, εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά η κίνηση συνιστά σημαντική αναβάθμιση των ουκρανικών αμυντικών ικανοτήτων.

Η προμήθεια αυτών των οπλικών συστημάτων εντάσσεται στο νέο αμερικανικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθεί σήμερα, ενώ ο Τζο Μπάιντεν έσπευσε να δικαιολογήσει τις αμερικανικές αποφάσεις μέσω άρθρου του στους New York Times.

Μετά την ψυχρολουσία των προηγούμενων ημερών με την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς προς την Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος και η κυβέρνησή του προσπαθούν να «χρυσώσουν» το χάπι και να κατευνάσουν την οργή του Κιέβου.

Διαβεβαιώνοντας πως θέλει η Ουκρανία να βρίσκεται σε «όσο πιο ισχυρή θέση είναι δυνατόν» σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε: «Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή πλήγματα στη Ρωσία. Στο άρθρο του στους Times, ο Δημοκρατικός πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός έχει βρεθεί αντιμέτωπος με εξαιρετικά εντατικές επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πως «δεν θα ασκήσει καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση, κατ’ ιδίαν ή δημόσια, για να παραχωρήσει εδάφη της».

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του σε αμερικανικό μέσο, προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς και τους Ρώσους υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να χτυπήσει σε ρωσικά εδάφη.

«Εμείς δεν σχεδιάζουμε να επιτεθούμε στη Ρωσία. Δεν μας ενδιαφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν παλεύουμε στα εδάφη τους» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή:efsyn.gr
Φωτο: AP

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version