ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η πρόταση Κατρούγκαλου για Ασφαλιστικό | Τι ζητούν οι δανειστές

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσέρχεται εκ νέου σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος και οι επικεφαλής των δανειστών.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος πάει στη συνάντηση με νέα πρόταση για να γλιτώσουν τις περικοπές οι κύριες συντάξεις, όμως θα προτείνει μειώσεις στις επικουρικές. Με δεδομένο ότι έχει τεθεί ως «κόκκινη γραμμή» η προστασία των κύριων συντάξεων, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει εναλλακτικά ισοδύναμα με στόχο την εξοικονόμηση 700 εκατ ευρώ από την συνταξιοδοτική δαπάνη.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταθέσει πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 μονάδες για τα επόμενα 3 χρόνια, παρά τις έντονες αντιδράσεις εργοδοτικών φορέων και δανειστών, προκειμένου να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, αναμένεται να επιμείνει την καταβολή Εθνικής Σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, η οποία θα προέρχεται από φορολογικά έσοδα. Παράλληλα, όσον αφορά το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα προτείνει να υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις το 60- 70%.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές ζητούν τη θεσμοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων για τη λήψη της Εθνικής Σύνταξης, αλλά και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων σε σχέση με το μισθό του εργαζόμενου να μην υπερβαίνει το 50-55%.

Μείωση των επικουρικών

Βέβαιη θεωρείται η μείωση των επικουρικών συντάξεων, με την διαπραγμάτευση να αφορά κυρίως στο ύψος των επερχόμενων περικοπών, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για μη χρηματοδότηση του ΕΤΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το ΑΚΑΓΕ. Η μείωση των επικουρικών θα ξεκινάει ακόμη και κάτω από τα 150 ευρώ και ενδέχεται να φτάνει και το 30% για ποσά άνω των 300 ή 400 ευρώ.

Μειώνεται το εφάπαξ

Μειώσεις έρχονται και για τα εφάπαξ βοήθημα που μεσοσταθμικά εκτιμάται πως θα φτάνουν στο 10%. Παράλληλα, αναμένονται και νέες μειώσεις για το μέρισμα που εισπράττουν 280.000 δημόσιοι υπάλληλοι της τάξης του 30%.

Μειωμένοι θα είναι και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ τον επόμενο χρόνο, καθώς στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησής του, σχεδιάζεται η εφαρμογή νέων εισοδηματικών κριτηρίων, με στόχο την μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 223 εκατ. ευρώ.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version