ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Νίκη της Σαμοθράκης, αγέρωχη και όμορφη, εκτίθεται πάλι στο Λούβρο

Σαν χάδια. Έτσι μοιάζουν οι τελικές εργασίες που γίνονται από τους συντηρητές του μουσείου του Λούβρου πάνω στηΝίκη της Σαμοθράκης που στήθηκε ξανά στο βάθρο της, έτοιμη να υποδεχθεί τους εκατομμύρια επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο που στέκονται με δέος και σεβασμό μπροστά της. Δέκα μήνες μετά, οι εργασίες συντήρησης ολοκληρώθηκαν και η Νίκη ορθώνεται ξανά…

Το επιβλητικό άγαλμα, που χρονολογείται από το 190 π.Χ. και είναι κατασκευασμένο από λευκό, αλλά ευαίσθητο παριανό μάρμαρο, υποβλήθηκε σε συντήρηση διάρκειας δέκα μηνών, για να πάρει πάλι χθες τη θέση του στο μεγάλο κλιμακοστάσιο του μουσείου.

Τους τελευταίους δέκα μήνες είχε περισσή φροντίδα, ενώ εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν φθορές που είχαν προκληθεί από διάφορες αιτίες όλα αυτά τα χρόνια: από ίχνη που άφησαν τα εκμαγεία, ως και μικρές ζημιές στις πτυχώσεις που προκλήθηκαν το 1939, όταν το άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε και απομακρύνθηκε από το Λούβρο προκειμένου να διασωθεί από τις λεηλατικές διαθέσεις των ναζί. 

Από την συντήρηση της Νίκης προέκυψαν όμως και νέες πληροφορίες. Αποσυναρμολογώντας τη βάση του αγάλματος διαπιστώθηκε ότι η στερέωσή του ήταν τοποθετημένη σε δύο διαφορετικά σημεία επάνω στη βάση (προφανώς άλλαξε θέση), καθώς και ότι η μπορντούρα του ιματίου είχε το χρώμα του αιγυπτιακού μπλε και ότι τα φτερά έμοιαζαν με πουλιού που όταν τα μαζεύει, κάποια είναι ακόμα ορθωμένα…

Οι συντηρητές απομάκρυναν το βερνίκι που έκανε καφετί το λευκό παριανό μάρμαρο, ενώ αντικαταστάθηκε μια μεταλλική ράβδος που είχε προκαλέσει ρηγματώσεις στην τεράστια βάση, η οποία έχει τη μορφή πλοίου.


Οι εργασίες συντήρησης δεν μπορούσαν να γίνουν επιτόπου, καθώς οι 7.000.000 επισκέπτες ετησίως θα εμπόδιζαν τις εργασίες των ειδικών. Έτσι, μετά από σκέψεις και μελέτες, αποφασίστηκε η Νίκη να μετακινηθεί μερικές δεκάδες μέτρα, σε παρακείμενη αίθουσα που έκλεισε για το κοινό και έγινε το εργαστήριο των τεχνικών.

Το σύμπλεγμα του αγάλματος που έχει ύψος 5,57 μέτρα και ζυγίζει αρκετούς τόνους μετακινήθηκε με ειδική σκαλωσιά που μπήκε στο μουσείο από τα παράθυρα και το συνολικό κόστος της συντήρησης έφτασε τα 3 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε εξολοκλήρου από χορηγούς.

 

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version