Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η νέα ρωσική στρατηγική στον ενεργειακό τομέα και ο ρόλος της Ελλάδας

image_print

Τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα την ενεργειακή ένωση Μάρος Σέφκοβιτς επιμένει ότι το νέο σχέδιο της Gazprom για αντικατάσταση του πολυδιαφημισμένου South Stream με έναν αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία, η Μόσχα εκτιμά ότι αυτό είναι λάθος και προχωρά στους σχεδιασμούς της.

Σύμφωνα με τα όσα πρόσφατα απεκάλυψε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, το σχέδιο για τον αγωγό «Τουρκικό Ρεύμα» (Turkish Stream) προφανώς και στηρίζεται στην ανάγκη των ευρωπαίων καταναλωτών για το ρωσικό αέριο.

Ωστόσο, το σημείο – κλειδί στη νέα ρωσική στρατηγική, όπως τουλάχιστον είπε ο εμπειρότατος Τσιζόφ, είναι η ιδέα για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδος. Σύμφωνα με τη ρωσική λογική, η επιλογή αυτή γίνεται διότι από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες επιμένουν τόσο κατηγορηματικά στην πίεση για την εφαρμογή του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, θα πρέπει εφόσον θέλουν το ρωσικό αέριο να δημιουργήσουν και τις απαραίτητες υποδομές για να το μεταφέρουν από τα όρια της Ευρώπης στους καταναλωτές της.

Κατά τον Τσιζόφ, δεν θα υπάρξει και τόσο μεγάλο πρόβλημα αν οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν κάτι τέτοιο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Gazprom πρόκειται να δαπανήσει πολλά χρήματα για να κατασκευάσει τον Turkish Stream. Όπως είπε, το 1/3 θα καταναλωθεί από την Τουρκία, η οποία είναι μία εκ των πιο αναπτυσσόμενων ενεργειακών αγορών στον πλανήτη.

Ήδη, ο υπάρχον ρωσοτουρκικός αγωγός «Μπλε Ρεύμα» (Blue Stream) τροφοδοτεί μεν την Τουρκία, όχι όμως το ευρωπαϊκό της κομμάτι (δηλαδή την περιοχή της Κωνσταντινούπολης και την Ανατολική Θράκη). Από την άποψη αυτή, υπάρχει προοπτική. Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ πιστεύει ότι μία εναλλακτική λύση θα ήταν η κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG) στη Μεσόγειο (ίσως στη Βόρεια Ελλάδα;) μέσω του οποίου το ρωσικό αέριο θα μπορούσε να φθάσει σε νέες αγορές.

Από την άποψη αυτή, ίσως η κυβέρνηση Τσίπρα να εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τη Μόσχα στον ενεργειακό τομέα και δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός επισκεφθεί μελλοντικά το Κρεμλίνο, όπου ήδη έχει προσκληθεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμωτή : Σωτήρια παρέμβαση – Έσωσαν λουόμενη που έχασε τις αισθήσεις της στην παραλία

image_print

Σωτήρια αποδείχθηκε η άμεση επέμβαση του προσωπικού του ΚΑΑΥ Κεραμωτής σε περιστατικό που σημειώθηκε στην παραλία της Κεραμωτής, όταν μία γυναίκα τουρίστρια έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις της ενώ βρισκόταν σε κοντινή απόσταση στην περιοχή του ΚΑΑΥ.

Μόλις οι άνθρωποι του αντιλήφθηκαν το συμβάν, έσπευσαν άμεσα στο σημείο, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες και κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασής της μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση και νοσηλεία.

Το περιστατικό αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της άμεσης ανταπόκρισης και της εκπαίδευσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς η έγκαιρη παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής.

Σύνταξη Άρθρου: Στέλλα Γκοτζαμάνη

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΜΘ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας και Βιώσιμης Κινητικότητας

Αφίσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τις εγγραφές στο Μητρώο Πρεσβευτών Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας 2026.
image_print

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζει και το 2026 τις δράσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και της βιώσιμης κινητικότητας, δημιουργώντας το Ηλεκτρονικό Μητρώο Πρεσβευτών Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2026 και απευθύνεται σε πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς που επιθυμούν να συμβάλουν ενεργά στη διάδοση της υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς και των βιώσιμων μετακινήσεων.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας ασφαλών μετακινήσεων, με τελικό σκοπό τη μείωση και τον μηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Δικαίωμα εγγραφής έχουν:

  • φυσικά πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα με έδρα στην Περιφέρεια.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δεσμευτούν εθελοντικά ότι θα επιλέγουν, όπου είναι δυνατόν, βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ παράλληλα θα τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και θα υιοθετούν υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.

Όπως επισημαίνεται, Πρεσβευτής δεν είναι ο «τέλειος οδηγός», αλλά εκείνος που επιδιώκει καθημερινά να βελτιώνεται και να αποτελεί θετικό παράδειγμα για το οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό του περιβάλλον.

Ηλεκτρονικές αιτήσεις έως 7 Αυγούστου

Η εγγραφή πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας:

https://mobilityambassador-pamth.gr/

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026, στις 15:00.

Η Περιφέρεια καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη δράση, τονίζοντας ότι η οδική ασφάλεια ξεκινά από την προσωπική ευθύνη και τη συλλογική προσπάθεια.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακαίνιση Κατοικίας: Διευρύνονται τα κριτήρια για τις κλειστές κατοικίες

Εργασίες ανακαίνισης κατοικίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027.
image_print

Διευρύνονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις κλειστές κατοικίες που εντάσσονται στη δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε ανακαίνιση και ήπια ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς και προβλέπει σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια ένταξης, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Τι αλλάζει

Με τις νέες ρυθμίσεις:

  • Το ελάχιστο ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας μειώνεται από 50% σε 20%, διευρύνοντας τον αριθμό των δικαιούχων.
  • Αυξάνεται από 50 kWh σε 100 kWh το ανώτατο όριο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κατοικίες που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές, χωρίς να έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, οι κατοικίες θα πρέπει να εμφανίζουν συνολική κατανάλωση μικρότερη από 100 kWh για τα έτη 2024 και 2025, ενώ και για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2026 έως την υποβολή της αίτησης, η κατανάλωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αναλογικά το ίδιο όριο, βάσει των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράταση για τις αιτήσεις

Η προθεσμία έκδοσης Βεβαίωσης Επιλεξιμότητας παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 αποκλειστικά για τις κλειστές κατοικίες.

Για τα ανοικτά ακίνητα εξακολουθεί να ισχύει η προθεσμία της 31ης Ιουλίου 2026.

Η Βεβαίωση Επιλεξιμότητας εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας www.anakainisi.gov.gr ή μέσω του gov.gr, στην ενότητα Περιουσία και Φορολογία – Επιδοτήσεις πολιτών.

Πάνω από 61.000 βεβαιώσεις

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 61.000 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας, ενώ περισσότεροι από 250.000 χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σε δεύτερη φάση του προγράμματος, οι δικαιούχοι που θα αποκτήσουν Βεβαίωση Επιλεξιμότητας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης για τις εργασίες ανακαίνισης μέσω νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και αποσκοπεί στην επαναφορά ανενεργών κατοικιών στην αγορά, την αύξηση του διαθέσιμου οικιστικού αποθέματος, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων και την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών σε οικονομικά προσιτή κατοικία.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en