BUSINESS-STORIES

Η νέα μόδα στο επιχειρείν λέγεται… ΙΚΕ

Θραύση κάνει η νέα μορφή επιχείρησης του «ενός ευρώ» σε υπηρεσίες και εμπόριο. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα – Αποκαλυπτικά της νέας τάσης τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
της Άννης Καρολίδου
Δέκα και… κάτι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) το μήνα, κατά μέσο όρο, εγγράφονται  στα μητρώα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει υποδεχτεί στους κόλπους του σχεδόν το 90% των εταιρειών που ανήκουν σε αυτή τη νέα νομική μορφή.
Από την 1η Ιανουαρίου 2012 μέχρι και την 9η Ιουλίου 2014, δηλαδή σε διάστημα 30 μηνών, γράφηκαν στα μητρώα του Ε.Ε.Θ. συνολικά 317 ΙΚΕ, ενώ οι διαγραφές ήταν ελάχιστες, μόλις 10.
«Είναι πολύ μικρό το διάστημα, από το χρονικό σημείο ενεργοποίησης αυτής της συγκεκριμένης μορφής εταιρείας, για να εξάγουμε συμπεράσματα για το πώς βαδίζουν και αν το πείραμα που κάνουν οι νέοι επιχειρηματίες, θα έχει διάρκεια ζωής.  Θα χρειαστούν χρόνια για να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μικρές, συγκριτικά σε μέγεθος, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπως είναι οι Ομόρρυθμες και οι Ετερόρρυθμες, έχουν μέσο χρόνο ζωής τη δεκαετία», υπογραμμίζει ο επιστημονικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Ποσειδώνος.
Οι ΙΚΕ, με το πολύ έξυπνο motto, «εταιρεία του 1 ευρώ», αμέσως προσέλκυσαν την προσοχή εκείνων που ήθελαν να κάνουν ένα επιχειρηματικό ξεκίνημα από χαμηλό κεφαλαιακά σημείο. Γι’ αυτό και στα μητρώα του ΕΕΘ, οι περισσότερες ΙΚΕ είναι στην παροχή υπηρεσιών.  Βεβαίως μία ΙΚΕ είναι υποχρεωμένη να τηρεί Βιβλία Γ’ κατηγορίας, όπως συμβαίνει με μία ΕΠΕ, και η φορολογία της επίσης ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία.
Η μεταχείριση αυτή, έχει τα καλά της αλλά και τα αρνητικά της. Η ΙΚΕ έχει υψηλότερο κόστος για την τήρηση των λογιστικών της, αλλά μπορεί η εταιρεία να δικαιολογεί έξοδα, ενώ  ευθύνη για τις υποχρεώσεις της εταιρείας έχει μόνο ο διαχειριστής/οι διαχειριστές, ο οποίος/οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι(και μόνο αυτοί) να εγγραφούν στο ΤΕΒΕ.
Από τα στοιχεία των μητρώων του ΕΕΘ, διαπιστώνουμε ότι κάθε λογής δραστηριότητα στην παροχή υπηρεσιών, έχει ενεργοποιηθεί σαν ΙΚΕ.  Διοργάνωση εκδηλώσεων, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών,  σχολή επαγγελματιών πιλότων, επισκέψεις σε ηλικιωμένους, βιομηχανικός σχεδιασμός, λογιστικά γραφεία, μεσιτικά γραφεία, επενδυτικοί σύμβουλοι, ασφαλιστικοί σύμβουλοι κ.αλ.
Ωστόσο, πολλές εγγραφές αφορούν το εμπόριο, λιανικό και χονδρικό,  κάποιες την αντιπροσώπευση εταιρειών, ενώ ελάχιστες έχουν κι ένα χαρακτήρα μικρής παραγωγής όπως για παράδειγμα την καλλιέργεια πιπεριών ή τη θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version