ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Μέρκελ καλεί Τσίπρα – συνάντηση στις 23/3 στο Βερολίνο

Το Βερολίνο θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδεχόμενος την πρόσκληση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ ύστερα από σημερινό τηλεφώνημα, την ώρα που το επίπεδο της έντασης ανάμεσα στις δυο πλευρές αυξήθηκε επικίνδυνα. Η κίνηση αυτή φέρεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης εν μέσω διάφορων διαρροών και δημοσιευμάτων που δεν βοηθούν στην εξεύρεση αμοιβαίας λύσης για το χρηματοδοτικό κενό, τις μεταρρυθμίσεις και το μέλλον της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η Γερμανίδα Καγκελάριος απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Βερολίνο και τη γερμανική Καγκελαρία τη Δευτέρα 23 Μαρτίου. Ο Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση.

Μέρκελ και Τσίπρας είχαν συναντηθεί στην Σύνοδο Κορυφής το προηγούμενο διάστημα, με τον Φρανσουά Ολάντ σε ρόλο διαμεσολαβητή να τους “συστήνει”. Από τότε έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες, εν μέσω πολλών -και μερικές φορές επιθετικών δηλώσεων- και από τις δυο πλευρές με τις εκατέρωθεν αντεγκλήσεις των Σόιμπλε και Βαρουφάκη αλλά και άλλων παραγόντων.

Μπορεί η Γερμανία να δηλώνει ακόμα και τώρα πως βασικός στόχος παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η γραμμή που διατηρεί το Βερολίνο παραμένει σκληρή και προσηλωμένη στους αρχικούς στόχους, δηλαδή την πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων. Μάλιστα, μόλις σήμερα διαψεύστηκαν τα διάφορα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας που έκαναν λόγο για αντίθετες απόψεις ανάμεσα σε Μέρκελ και Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα.

Από την άλλη μεριά, η ελληνική πλευρά βλέπει ακόμα και προσπάθειες που έχουν ως στόχο να “ρίξουν” τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με βασικό μοχλό πίεσης την “οικονομική ασφυξιά”.

Υπό αυτό το πρίσμα οι διεργασίες θα είναι έντονες τις επόμενες μέρες μέχρι τη συνάντηση των δύο ηγετών, τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο όσο και στην γερμανική πλευρά, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων και την κάλυψη των “κενών” που υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στη βάση μιας βιώσιμης συμφωνίας την οποία θα μπορέσει να αφουγκραστεί τόσο το ελληνικό όσο και το ευρωπαϊκό/γερμανικό κοινό.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version