Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η «Μέδουσα 2020» παγώνει τον Ερντογάν | Ξεκινά σήμερα η πολυεθνική αεροναυτική άσκηση

Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζουν να βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο να δυναμιτίζει διαρκώς το κλίμα δέκα μόλις ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και ενώ οι κυρώσεις σε βάρος της βρίσκονται αυτή τη φορά πιο ενεργά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Χθες η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, μόλις μία ημέρα πριν από τη λήξη της παράνομης ΝΑVΤΕΧ για το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, απαιτώντας την αναστολή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας σε 13 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, ισχυρό τείχος απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα υψώνουν μέσω της πολυεθνικής αεροναυτικής άσκησης «Μέδουσα 2020» Ελλάδα, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Γαλλία, Κύπρος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για την επιχειρησιακή εκπαίδευση των μελών της συμμαχίας που έχει συσταθεί προκειμένου να παρακολουθεί τις παραβατικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στρατιωτικοί αναλυτές ωστόσο εξηγούν ότι αυτή η «ΜΕΔΟΥΣΑ» μπορεί να θεωρηθεί ως το πιο ισχυρό αντι-τουρκικό μπλοκ στην περιοχή, με τις δυνάμεις των χωρών που μετέχουν να στέλνουν το πιο ξεκάθαρο μήνυμα συμμαχίας ενάντια στις αποσταθεροποιητικές δυνάμεις.

Τα σχέδια του Ερντογάν με το βλέμμα στη Σύνοδο

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι, εάν η επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας συνιστά απλώς μια «πονηρή» κίνηση του Ερντογάν ενόψει της Συνόδου Κορυφής και μετά θα ακολουθήσει η επόμενη φάση. Δηλαδή είτε η αποστολή γεωτρύπανου από την Τουρκία, είτε μια πιθανή αδειοδότηση για διεξαγωγή γεωτρήσεων στις περιοχές του πρόσφατου τουρκολιβυκού συμφώνου. Πάντως χθες, τελευταία ημέρα της ισχύος της Navtex, το Oruc Reis έφτασε σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τη νήσο Στρογγύλη, ενώ πλέον το ερευνητικό πλοίο επιστρέφει για ανεφοδιασμό και αξιολόγηση στοιχείων.  Πάντως, το σίγουρο είναι ότι, η απόφαση για απομάκρυνση του Oruc Reis αποτελεί μια ακόμη προσχηματική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας που ελπίζει έτσι ότι θα «ξεγλιστρήσει» αποφεύγοντας τις κυρώσεις.

Η Μέδουσα «πάγωσε»  τον Τούρκο Πρόεδρο

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για την αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, λέγοντας προκλητικά ότι: «φαίνεται ποιες χώρες θέλουν την ένταση, δεν θέλουν την ειρήνη και το διάλογο στην περιοχή». Μάλιστα η εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας ισχυρίστηκε πως το Oruc Reis πραγματοποιεί έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, σημειώνοντας πως «Η Ελλάδα εξακολουθεί να αυξάνει την ένταση στην περιοχή και να συνεχίζει τις προβοκατόρικες παρενοχλήσεις και παραβιάσεις».

Σε διαρκή συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε διαρκή εγρήγορση βρίσκονται τα ελληνικά πληρώματα με τους Επιτελείς  να κρατούν σε διαρκή συναγερμό τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται εδώ και μήνες σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.  Δεν είναι τυχαίο, ότι λίγες μόνο ώρες πριν την 30η Νοεμβρίου, οι ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου ασκήθηκαν μαζί νότια από την Ρόδο, την Κάρπαθο και το Καστελόριζο, σε μια περιοχή όπου στο εύρος της, κινήθηκε παράνομα τόσο καιρό το σεισμογραφικό Oruc Reis. Πάντως, η Αθήνα επιμένει να ζητεί αποκλιμάκωση από την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα διερευνητικών επαφών πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας

Η την περιοδεία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίστηκε και στην πόλη της Καβάλας όπου ο ίδιος συνάντησε του πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκο Δέμπα αλλά και με άλλους επαγγελματίες φορείς της περιοχής. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα επαγγελματικά, τα επιχειρηματικά θλεματα αλλα και η οικονομική ανάπτυξη της Καβάλας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Δήμαρχο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νέστου επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Στέλιος Κυπουρόπουός, ο οποίος άκουσε και συζήτησε μαζί με τον κ. Σάββα Μιχαηλίδη το γεωπολιτικό ανάγλυφο της περιοχής ενώ ακουσέ και μερικά απο τα ζητήματα που απασχλούν τον Δήμο Νέστου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024» | Άσκηση σεισμού στις εγκαταστάσεις του Σανατορίου Καβάλας

Στην ετήσια περιοδική άσκηση σεισμού με την κωδική ονομασία “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024”, προχώρησε το πρωί  πέμπτης 28 Μαρτίου 2024 η πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας, σε συνεργασία με λοιπούς συναρμόδιους φορείς. Η άσκηση πραγματοποιείται  στο παλαιό Νοσοκομείο Καβάλας – Σανατόριο για εκπαιδευτικούς και πρακτικούς λόγους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en