ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η κόπωση στο κυβερνητικό επιτελείο φέρνει πιο κοντά τον ανασχηματισμό

Τι λένε στο Μαξίμου για τις δημοσκοπήσεις. Γιατί εκτιμούν ότι άπαντες «παίζουν τα ρέστα τους».

Με διαδοχικές συσκέψεις εργασίας τόσο για τη δεύτερη αξιολόγηση που ξεκινά επισήμως στις 18 Οκτωβρίου όσο και για την επικείμενη σύγκρουση στη Βουλή για τη διαπλοκή συνεχίζεται μία δύσκολη εβδομάδα για το Μέγαρο Μαξίμου.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Το βαρύ κλίμα από τη συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις επιχειρεί να ανατρέψει η κυβέρνηση ποντάροντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Ως εκ τούτου, πέραν από το «μάζεμα» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μαξίμου για την ομιλία του πρωθυπουργού, άπαντες έχουν καρφωμένο το βλέμμα τους και στη σημερινή παρουσία του πρώην κεντρικού τραπεζίτη, Γιώργου Προβόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Με τον τρόπο αυτό στο Μαξίμου επιχειρούν να αλλάξουν το κλίμα, την ώρα που τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Αυγής ρίχνουν νερό στο μύλο της εκλογολογίας για τη Νέα Δημοκρατία και εντείνουν την κυβερνητική φθορά.

Οι εντεινόμενες πιέσεις στην Ηρώδου Αττικού αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για επικείμενο ανασχηματισμό, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως μία τέτοια πολιτική πρωτοβουλία θα έδινε τις απαιτούμενες ανάσες στην κυβέρνηση για να μπορέσει να επικεντρωθεί στους στόχους για το χρέος, τη δεύτερη αξιολόγηση και την ποσοτική χαλάρωση μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, πηγές με καλή γνώση των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν πως πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να προβεί στον ανασχηματισμό στην κατάλληλη χρονική συγκυρία και όχι να προχωρήσει με σπασμωδικές κινήσεις που θα κάψουν το «χαρτί» του.

Το ιδανικό σενάριο για τον πρωθυπουργό είναι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να επικοινωνηθεί ως αλλαγή σελίδας και πέρασμα στην πρώτη αναπτυξιακή κυβέρνηση που θα έχει ως πρωταρχικό μέλημα όχι τόσο την εφαρμογή ενός μνημονίου αλλά την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων και την αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Η κόπωση στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως είναι πλέον ορατή με τον Αλέξη Τσίπρα να εξετάζει να ανασύρει το χαρτί του ανασχηματισμού την επομένη του Συνεδρίου. Ήδη η χθεσινή έντονη δυσφορία που εκφράστηκε στον Νίκο Τόσκα για τα χημικά στους συνταξιούχους και οι αξιοσημείωτες αντιδράσεις από την Κουμουνδούρου είναι ενδεικτικές των τεταμένων νεύρων αλλά και την προσυνεδριακής… εγρήγορσης που επικρατεί σις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια ώρα πάντως, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία και τα κανάλια εντείνουν τις πιέσεις προς το Μαξίμου με αιχμή του δόρατος πλέον τις δημοσκοπήσεις, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επαλαμβάνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και αποδίδουν την κλιμάκωση της εκλογολογίας στις επικείμενες… καλές ειδήσεις που αναμένει μέχρι την αρχή του έτους η κυβέρνηση. «Δίνουν τα ρέστα τους γιατί εάν δεν μας ρίξουν τώρα, πέρα από το ζήτημα των καναλιών, με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και πιθανότατα αποφάσεις για το χρέος και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους το αίτημα για εκλογές θα ακούγεται σαν ανέκδοτο» τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας προσθέτοντας πως η συσπείρωση που εμφανίζει η ΝΔ βρίσκεται πάνω από το 90% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 50%, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα εφόσον επιβεβαιωθούν οι στόχοι για την οικονομία.

Ιδιαίτερα πάντως για τη δημοσκόπηση της Αυγής από το Μαξίμου σημειώνουν πως αντιμετωπίζεται όπως και όλες οι υπόλοιπες. «Οι επαναλαμβανόμενες αστοχίες που εντοπίζονται θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη» αναφέρουν πηγές της Ηρώδου Αττικού. «Εάν δεν είχε δημοσιεύσει η Αυγή το βαρόμετρο της Public Issue θα εγκαλούσαν την κυβέρνηση γιατί το “έκοψε” και θα είχαμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα» προσθέτει συνεργάτης του πρωθυπουργού στο newsbeast. Για αυτόν τον λόγο το απόγευμα της Δευτέρας το πρωθυπουργικό γραφείο παρέθετε σωρεία δημοσκοπήσεων πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και το δημοψήφισμα που έπεσαν παντελώς έξω στις προβλέψεις τους. «Το εντυπωσιακό είναι ότι όλες έχουν πέσει εκτός με τις ίδιες διαφορές ποσοστών» τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version