Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κυβέρνηση αναζητεί ένα εκατομμύριο αξιόπιστα τεστ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για επιστροφή σε μια «νέα κανονικότητα» εξαρτάται από κάθε φάση του «try and error» (διαδικασία δοκιμής και σφάλματος), δηλαδή ότι το σωστό ή το λάθος μιας απόφασης για την επιστροφή στα «κεκτημένα» μας θα κρίνεται από διαρκές testing (εξετάσεις) ώστε να απομονώνονται οι φορείς του κορωνοϊού από δραστηριότητες της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής, που θα επανεκκινούν.

Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι ως πρώτο βήμα, για να προχωρήσει στη χαλάρωση της καραντίνας, θα απαιτηθούν πάνω-κάτω ένα εκατομμύριο τεστ. Το πρόβλημα είναι πότε και εάν τα βρει.

Εως την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, το ελληνικό κράτος έχει εκτιμήσει «σε κάτω από 50.000 τα τεστ» που έχουν γίνει είτε από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς. Είναι τα συνηθισμένα μοριακά τεστ.

Στην αρχή της πανδημίας, η γαλλική εταιρεία Cytotek και η ελβετική Roche έβγαλαν μοριακά διαγνωστικά τεστ όπου το δείγμα λαμβάνεται είτε από τη μύτη του ασθενούς είτε και από τον φάρυγγα. Από το δείγμα μπορεί να ανιχνευθεί η ύπαρξη του ιού σε μια διαδικασία που διαρκεί από 2,5 έως 3 ώρες. Αργότερα, μια εταιρεία της Καλιφόρνιας, η Cepheid, πήρε άδεια από τον πανίσχυρο κρατικό οργανισμό εποπτείας φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) με μια έκτακτη διαδικασία που αποκαλείται Emergency Approval. Οι ΗΠΑ «είχαν πιαστεί στον ύπνο» καθώς τα τεστ που είχαν πριν από αυτήν την έγκριση είχαν αποδειχθεί εν μέρει ακατάλληλα.

Στο τέλος Μαρτίου η ίδια Αρχή έδωσε το πράσινο φως στην Abbot, την εταιρεία που είχε κατασκευάσει το αντίστοιχο τεστ για τον ιό HIV, να προχωρήσει στην κατασκευή γρήγορων τεστ (τα αποτελέσματά τους βγαίνουν σε 15 λεπτά) με στόχο την ταχεία ανίχνευση του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να βρει και να αγοράσει ένα εκατομμύριο τέτοια τεστ από την αμερικανική εταιρεία, που θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στις πύλες εισόδου της χώρας, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα νοσοκομεία. Η χρήση τους είναι βασική προϋπόθεση για την «επόμενη μέρα». Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είναι προσανατολισμένος σε μια διακρατική διακυβερνητική συμφωνία για να αποφύγει έναν χρονοβόρο διαγωνισμό (τρία μέλη της επιτροπής Τσιόδρα είπαν στην «Κ» ότι τα τεστ χρειάζονται «χθες»).

Αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στο κυνήγι των τεστ. Η αμερικανική εταιρεία φαίνεται, παρά την παραγωγή 50.000 στελεχών την ημέρα, ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψει άλλη αγορά πλην της αμερικανικής, αφού η παραγωγή αυτή δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών στη διάρκεια της πανδημίας. H πολιτική προστασία των ΗΠΑ (FEMA) κατέβαλε 8,5 εκατομμύρια δολάρια στη Νότια Κορέα για την εισαγωγή τεστ, που μάλιστα πήραν έγκριση από τον FDA. To τεστ της μιας κορεατικής εταιρείας, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, βγαίνει σε 30 λεπτά. Η Biosensor πούλησε στις ΗΠΑ 300.000 μοριακά τεστ ανίχνευσης του ιού στα μέσα Απριλίου, ένα τεστ που η εταιρεία είχε ανακοινώσει τη δημιουργία του… ένα μήνα πριν! Αλλα τόσα τεστ πούλησε η έτερη κορεατική εταιρεία Osang στο αμερικανικό δημόσιο. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στράφηκε στην ομάδα των 27 επιστημόνων του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ, από τους οποίους ζήτησε να προσδιορίσουν τα κριτήρια με τα οποία θα τεθούν οι προδιαγραφές των τεστ για την απόκτησή τους μέσα από διακρατική συμφωνία. Τα κριτήρια της «ειδικότητας» (π.χ. να μην ανιχνεύει άλλους κορωνοϊούς αντί του Sars COV-2) και της ακρίβειας (να μη βγάζει το θετικό αρνητικό κυρίως, αλλά και το αντίστροφο δευτερευόντως…) κατά 95% τέθηκαν ως προδιαγραφές.

Τα τεστ αντισωμάτων

Τα ίδια κριτήρια αφορούν όλες τις χώρες του κόσμου και τα περίφημα τεστ αντισωμάτων. Τα αντισώματα που δείχνουν αν κάποιος νόσησε και έχει αναπτύξει αντισώματα διακρίνονται στα IgG και στα IgM. To σώμα παράγει αντισώματα IgM στο πλαίσιο μιας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης του οργανισμού στη φλεγμονή. Αυτά είναι αντισώματα που θα υπάρχουν και μετά την ίαση του νοσούντος και του εξασφαλίζουν (για αυτό οι ειδικοί δεν είναι σύμφωνοι) την ανοσία. Σύμφωνα με κινεζικές μελέτες που αξιολογεί η επιτροπή Τσιόδρα, το 18%-31% των ασυμπτωματικών ασθενών δεν έχει ανοσία.

Μακροπρόθεσμα, ο οργανισμός παράγει τα αντισώματα ΙgG. Μεγάλες οργανώσεις, όπως το εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και ο αμερικανικός οργανισμός CDC, θεωρούν ότι αυτού του είδους τα τεστ λέγονται ορολογικά και γίνονται με αιμοληψία, και δεν συνιστώνται στη φάση επιστροφής στην κανονικότητα.

Και αυτό, διότι «εμφανίζουν» τη νόσο 7 έως 10 ημέρες από την προσβολή του οργανισμού, ενώ αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι διαγνωστικά τεστ που γρήγορα και με ακρίβεια θα δείχνουν ποιος έχει προσβληθεί από τον ιό, είπε στην «Κ» μέλος της επιτροπής των «13» που έχει ορίσει η κυβέρνηση για τη βήμα βήμα επαναφορά της χώρας στη (νέα) κανονικότητα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βοηθήσουν στην αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας των Ελλήνων σχετικά με τον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τέτοιες έρευνες με τη χρήση γρήγορων τεστ αντισωμάτων εξελίσσονται από τον καθηγητή Αγγελο Χατζάκη σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας. Και για αυτά τα τεστ ισχύουν πρωτίστως οι προδιαγραφές της «ειδικότητας» και της ακρίβειας.

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Η Σαμοθράκη θα προβληθεί στις αγορές της Ρουμανίας

Συνάντηση με τον Έλληνα επίτιμο πρόξενο στην Κωνστάντζα κ. Θεόδωρο Σκανδαλίδη είχε ο δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Αθανάσιος Βίτσας.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης επισημαίνει:

” Με χαρά υποδέχθηκα στο γραφείο και γνώρισα τον Έλληνα επίτιμο πρόξενο στην Κωνστάντζα κ. Θεόδωρο Σκανδαλίδη.

Διπλή η χαρά και η τιμή που πρόκειται για συντοπίτη.

Με τον κ. Σκανδαλίδη συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και να προβάλλουμε τη Σαμοθράκη στην αγορά της Κωνστάντζας και γενικότερα της Ρουμανίας.”

focustonevro.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

Οι εκδρομείς του Πάσχα από εχθές έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν στις μεγάλες πόλεις και από σήμερα το πρωί μέχρι το βράδυ θα κορυφωθεί η επιστροφή και βέβαια η κίνηση στις Εθνκές Οδούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τροχαία, η έξοδος του φετινού Πάσχα, ήταν η μεγαλύτερη από την εποχή της πανδημίας και για αυτό η κίνηση, όπως και την Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να είναι σε υψηλότατα επίπεδα.

Μποτιλιάρισμα έχουμε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στην Αθηνών  – Λαμίας που ξεκινά από τα διόδια της Θήβας και επεκτέινεται σε μεγάλο μήκος , ενώ αρκετή ταλαιπωρία υπάρχει και για τους οδηγούς που επιστρέφουν στην Αθήνα από την Κόρινθο καθώς από το Κιάτο, στην Κόρινθο, στους Αγίους Θεοδώρους και τη Νέα Πέραμο κατά τόπους τα αυτοκίνητα κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Μποτιλιάρισμα στα Μάλγαρα

Σε εξέλιξη είναι η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα από την περιφέρεια προς τη Θεσσαλονίκη. Αυξημένη καταγράφεται από τις 12 το μεσημέρι η κίνηση των οχημάτων τόσο στα διόδια των Ν. Μαλγάρων επί της ΠΑΘΕ όσο και στα διόδια της Ανάληψης στην Εγνατία Οδό, ενώ ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Χαλκιδική.

Νωρίτερα, στο ύψος των Ν. Μαλγάρων, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην κυκλοφορία εξαιτίας σύγκρουσης τριών οχημάτων (στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη) με υλικές μόνο ζημιές. Τα εμπλεκόμενα οχήματα -σύμφωνα με την Τροχαία- βρίσκονται στην άκρη του οδοστρώματος και γίνεται καταγραφή του συμβάντος.

Στο σημείο του τροχαίου εφαρμόζονται τον τελευταίο καιρό κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης εργασιών στην γέφυρα του Αξιού (στο ρεύμα εισόδου). Δεδομένης της αυξημένης κίνησης εξαιτίας της επιστροφής των εκδρομέων (αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες), το συγκεκριμένο οδικό τμήμα αναμένεται να είναι επιβαρυμένο.

Οι επιστροφές από τα λιμάνια

Το πρωί της Τρίτης έφτασαν στον Πειραιά τα πρώτα πλοία από την Κρήτη με 100% πληρότητα, ενώ αναμένονται 20 αφίξεις από νησιά του Αιγαίου, Κυκλάδες και Κρήτη και 39 από Αργοσαρωνικό. Στο λιμάνι της Ραφήνας είναι προγραμματισμένες 16 αφίξεις και στο λιμάνι του Λαυρίου οκτώ. Περίπου 25.000 επιβάτες αναμένονται στο λιμάνι του Πειραιά από τα δρομολόγια των νησιών του Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, χθες Δευτέρα του Πάσχα από τον Πειραιά αναχώρησαν 18 δρομολόγια πλοίων με 9.860 επιβάτες και έφτασαν 16 δρομολόγια με 16.321 επιβάτες.

Παράλληλα, από τον Πειραιά για τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναχώρησαν 39 δρομολόγια πλοίων με 7.079 επιβάτες και έφτασαν στον Πειραιά από τον Αργοσαρωνικό 38 πλοία με 13.223 κόσμο.

Από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησαν χθες 12 δρομολόγια πλοίων με 2.540 επιβάτες και επέστρεψαν στην Ραφήνα  15 δρομολόγια με 11.410 επιβάτες.

Από το Λαύριο αναχώρησαν την Δευτέρα του Πάσχα 9 δρομολόγια με 528 επιβάτες και έφτασαν στο ίδιο λιμάνι 8 δρομολόγια με 4.072 κόσμο.

tempo24.news

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λήμνος | Οι ιπποδρομίες του Αγίου Γεωργίου

Κάθε χρόνο, στο χωριό της Καλλιόπης, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου αναβιώνει το έθιμο των ιπποδρομιών.

Η προετοιμασία διαρκεί ολόκληρο το χρόνο, με τους καβαλάρηδες της Καλλιόπης αλλά και των γειτονικών χωριών, να εκτρέφουν, να προπονούν και να προετοιμάζουν τα άλογά τους με στόχο τη συμμετοχή στο πατροπαράδοτο έθιμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en