Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Η καραντίνα έφερε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική»

image_print

Οι αυστηροί περιορισμοί της κυκλοφορίας στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων στην Αττική, σύμφωνα με επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ) (Δείτε εδώ τις φωτογραφίες του newsbeast.gr)

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία που παρουσίασαν η διευθύντρια ερευνών δρ Βασιλική Ασημακοπούλου και η επιστημονική συνεργάτης Κυριακή-Μαρία Φαμέλη της ομάδας Μελέτης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης σε Αστικές Περιοχές (Urban Air Quality group – UAQ) του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, δείχνουν ότι:

Η μείωση των επιβατικών οχημάτων κατά 70% οδήγησε σε μείωση των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα (CO), των οξειδίων του αζώτου (NOx) και των χονδρόκοκκων σωματιδίων (ΡΜ10) κατά 28%, 14% και 31% αντίστοιχα. Η αντίστοιχη μείωση των δικύκλων κατά 50% επέφερε μείωση των παραπάνω ρύπων και σωματιδίων κατά 22% (CO), 2% (NOx) και 5% (PM10).

Η καθολική μείωση της κίνησης όλων των τύπων οχημάτων κατά 50% επηρέασε σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τις εκπομπές CO, NOx και ΡΜ10 κατά 34%, 50% και 49% αντίστοιχα, αναδεικνύοντας τη συνεισφορά των φορτηγών στα συνολικά επίπεδα των εκπομπών.

Πολύ σημαντική υπήρξε η επίδραση της αύξησης στην ταχύτητα κίνησης των οχημάτων, καθώς κατά την περίοδο του lockdown δεν παρατηρήθηκαν τα συνήθη μποτιλιαρίσματα στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου. Τα αποτελέσματα του σχετικού σεναρίου έδειξαν ακόμη καλύτερο μετριασμό των εκπομπών κατά 42% για το CO, 45% για τα NOx και 44% για τα PM10.

Όσον αφορά στις υπολογιζόμενες εκπομπές από τις οδικές μεταφορές για την Αττική, παρατηρήθηκε ότι οι διαφορετικοί τύποι οχημάτων (επιβατικά Ι.Χ., ταξί, δίκυκλα, φορτηγά και λεωφορεία) επηρεάζουν ασύμμετρα τις εκπομπές, λόγω της χρήσης διαφορετικών τύπων καυσίμου.

Πιο αναλυτικά, οι συνολικές εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CΟ) συνδέονται κυρίως με τα βενζινοκίνητα οχήματα (83% για τα Ι.Χ. και δίκυκλα), ενώ οι εκπομπές των οξειδίων του αζώτου (ΝΟx) με τα ντιζελοκίνητα (συμμετοχή των βαρέων φορτηγών κατά 55%, των επιβατικών οχημάτων κατά 20% και των λεωφορείων κατά 15%).

Στις συνολικές εκπομπές των χονδρόκοκκων σωματιδίων (ΡΜ10) το ποσοστό συνεισφοράς των Ι.Χ. επιβατικών είναι 44%, ενώ των βαρέων φορτηγών 35%.

Επομένως, παρόλο που τα Ι.Χ. επιβατικά οχήματα χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τη μετάβαση από και προς την εργασία, ο μεγάλος αριθμός τους συνεχίζει να αποτελεί παράγοντα επιβάρυνσης των συνολικών εκπομπών.

Τα ταξί όσο και τα φορτηγά έχουν διαρκή κίνηση μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με αποτέλεσμα το φορτίο των εκπομπών που τους αναλογεί, να είναι σημαντικό.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι δύο ερευνήτριες συμπεραίνουν ότι «τα οφέλη στο περιβάλλον από την προώθηση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς (ποδήλατα, περπάτημα, μέσα μαζικής μεταφοράς) έναντι της καθημερινής χρήσης των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων, όπως και η ομαλοποίηση της ροής στους κεντρικούς δρόμους, είναι πολύ σημαντικά και χρειάζονται γενναία μέτρα, αλλά και εκπαίδευση των πολιτών όλων των ηλικιών.

Η παρούσα κατάσταση ευνοεί την μετάβαση σε μια καθημερινότητα με λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους».

Από την άλλη, όπως επισημαίνουν, «δεν μπορεί ωστόσο να παραβλεφθεί το αρνητικό αντιστάθμισμα των παραπάνω βελτιώσεων, το οποίο σχετίζεται με τις εκπομπές από την θέρμανση των κατοικιών. Κατά τη διάρκεια του #ΜένουμεΣπίτι, αυξήθηκε η χρονική διάρκεια της θέρμανσης των κατοικιών, με αποτέλεσμα οι καθημερινές να θυμίζουν Κυριακές».

Σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι τις Κυριακές κατά το χρονικό διάστημα 8:00-16:00 οι ένοικοι χρησιμοποιούσαν τα συστήματα θέρμανσης 48% περισσότερο απ’ ό,τι τις καθημερινές.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: Παρέμβαση του Νίκου Πλακιά και ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας

Ο Νίκος Πλακιάς στη διάρκεια της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών
image_print

Ένταση σημειώθηκε τη Δευτέρα (20/7) κατά τη διάρκεια της δίκης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όταν ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δίδυμες κόρες του στην τραγωδία, αντέδρασε σε τοποθέτηση συνηγόρου υπεράσπισης κατηγορούμενου στελέχους του ΟΣΕ.

Το περιστατικό προκάλεσε προσωρινή διακοπή της διαδικασίας, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Η αντίδραση του Νίκου Πλακιά

Η ένταση εκδηλώθηκε όταν ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι τα στελέχη του ΟΣΕ που εκπροσωπεί δεν σχετίζονται με τα αδικήματα που διερευνώνται στην υπόθεση.

Τότε, ο Νίκος Πλακιάς αντέδρασε έντονα από την αίθουσα, λέγοντας:

«Ο δικός σου ήταν άσχετος; Αυτούς εδώ ήρθατε να υπερασπιστείτε;»

Μετά το επεισόδιο, το δικαστήριο διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση, πριν συνεχιστεί η διαδικασία.

Τα αιτήματα της υπεράσπισης

Νωρίτερα, ο ίδιος συνήγορος είχε ζητήσει να κηρυχθεί άκυρο το κλητήριο θέσπισμα, επικαλούμενος αοριστία και αντιφάσεις στο κατηγορητήριο.

Παράλληλα, εκπροσωπώντας και κατηγορούμενη υπάλληλο του ΟΣΕ, η οποία συμμετείχε στην επιτροπή μετάταξης του σταθμάρχη της νυχτερινής βάρδιας, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί παράβαση καθήκοντος χωρίς ηθικό αυτουργό.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η διαδικασία πρόσληψης και μετάταξης του σταθμάρχη είναι, κατά την άποψή του, ανεξάρτητη από τις πλημμέλειες που του αποδίδονται.

Συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία

Η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών συνεχίζεται με την εξέταση των διαδικαστικών ζητημάτων και των αιτημάτων των συνηγόρων, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση των ευθυνών και την απόδοση δικαιοσύνης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στο Κορωπί κοντά στην Αττική Οδό: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά – Μήνυμα του 112 στους κατοίκους

Καπνοί από τη φωτιά στο Κορωπί κοντά στην Αττική Οδό
image_print

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (19/7) σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί, κοντά στην Αττική Οδό, προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των αρμόδιων αρχών.

Οι πυκνοί καπνοί ήταν ορατοί από μεγάλη απόσταση, ενώ στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, γεγονός που οδήγησε στην ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

καπνοι απο την φωτια στο κορωπί

καπνοι απο την φωτια στο κορωπί

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 προς όσους βρίσκονταν στην περιοχή Πάτημα Κορωπίου, με την Πολιτική Προστασία να καλεί τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Το μήνυμα ανέφερε:

«Πυρκαγιά στην περιοχή Πάτημα Κορωπίου της Περιφέρειας Αττικής. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ισχυρές δυνάμεις στην επιχείρηση κατάσβεσης

Για την αντιμετώπιση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν συνολικά:

  • 78 πυροσβέστες
  • 30 πυροσβεστικά οχήματα
  • 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων
  • 3 ελικόπτερα
  • 2 αεροσκάφη

Η επιχείρηση ενισχύθηκε και με συνεχή εναέρια επιτήρηση μέσω drone, το οποίο παρείχε εικόνα στο ΕΣΚΕΔΙΚ με θερμική και οπτική κάμερα, διευκολύνοντας τον συντονισμό των δυνάμεων.

Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η περιοχή βρισκόταν σε κατηγορία κινδύνου 3 για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Μετά τον περιορισμό του μετώπου, στο σημείο μετέβη το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Ανατολικής Αττικής, το οποίο διερευνά τα αίτια κάτω από τα οποία εκδηλώθηκε η φωτιά.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Ανάμεικτα τα μηνύματα για τον τουρισμό – Στόχος η επιμήκυνση της σεζόν

image_print

Με ανάμεικτα συναισθήματα εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική, καθώς, παρά τη σταθερή παρουσία επισκεπτών, οι επαγγελματίες του κλάδου καταγράφουν μειωμένη προσέλευση σε σχέση με τις προσδοκίες αλλά και με προηγούμενες χρονιές.

Η τουριστική κίνηση εμφανίζεται συγκρατημένη, με αρκετές επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για χαμηλότερες πληρότητες και πιο περιορισμένη καταναλωτική δαπάνη από τους επισκέπτες. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, η οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, το αυξημένο κόστος των διακοπών και ο έντονος ανταγωνισμός από άλλους μεσογειακούς προορισμούς έχουν επηρεάσει τη φετινή εικόνα.

Παράλληλα, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής συνεχίζουν να κυριαρχούν, γεγονός που δυσκολεύει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και δημιουργεί αβεβαιότητα για την πορεία της σεζόν.

Την ίδια ώρα, οι φορείς του τουρισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Στόχος είναι η προσέλκυση επισκεπτών και μετά τον Αύγουστο, με δράσεις που αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές της Χαλκιδικής, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι η επιμήκυνση της σεζόν αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς μπορεί να αυξήσει τα έσοδα των επιχειρήσεων, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να περιορίσει την εξάρτηση του τουρισμού από τους δύο μήνες αιχμής του καλοκαιριού.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en