Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η Ευρώπη στις φλόγες | Το διευθυντήριο κοιμάται

Μπροστά σε πολυμέτωπη και ασύμμετρη κρίση για την οποία δεν διαθέτει εμπειρία, μηχανισμούς και πολιτικό DNA.

Σε ανεξέλεγκτη τείνει να εξελιχθεί η λαίλαπα γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που καίει τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης από το Βορά μέχρι το Νότο απομακρύνοντας παράλληλα τις ελπίδες για αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής ομαλότητας. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο πολιτικά και οικονομικά περιβάλλον το διευθυντήριο των Βρυκξελλών και η Γερμανία αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, ενώ και άλλες ηγέτιδες δυνάμεις όπως η Γαλλία δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται με Αρμαγεδδώνα.

Ανάλυση του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Από την Ουκρανία, όπου η φωτιά του εμφυλίου μαίνεται, τη Συρία και την Αφρική όπου οι τζιχαντιστές επελαύνουν και το μεταναστευτικό που εξελίσσεται σε βόμβα μεγατόνων, οι πολιτικοί ταγοί της ΕΕ καλούνται να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τρία καυτά μέτωπα. Παράλληλα όμως σε εξέλιξη βρίσκονται και μάχες στην οικονομία, με την Κίνα, τις τράπεζες, την πορεία του ευρώ και την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης να προκαλούν «ημικρανίες» στο οικονομικό επιτελείο.

Αν τώρα σε αυτά συμπεριληφθούν και οι συνέπειες της επερχόμενης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ τότε ολοκληρώνεται ένα μάλλον εκρηκτικό και πολυπαραγωγικό σκηνικό το οποίο δεν επιτρέπει αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Τα γεωστρατηγικά μέτωπα

Μια πιο προσεκτική ανάλυση των προβλημάτων αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί μια τόσο πολυμέτωπη και ασύμμετρη κρίση για την οποία δεν διαθέτει εμπειρία, μηχανισμούς και πολιτικό DNA, καθώς όσες φορές έχουν ανακύψει τέτοια ζητήματα στο παρελθόν αυτά αντιμετωπίζονταν από τα κράτη και όχι από την Ευρώπη και συνήθως οδηγούσαν σε μεγαλύτερα προβλήματα.

Ενώ η κρίση με την Ουκρανία φέρνει τις ΗΠΑ στο πλευρό της Ευρώπης, η απαξίωση του ρόλου του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και η επιστράτευση των εκεί συμμάχων των ΗΠΑ, (πχ. Τουρκίας) αποτελεί σημείο τριβής, ενώ στο συγκεκριμένο μέτωπο φαίνεται ότι υπάρχει –έστω και άτυπη σύγκλιση ΗΠΑ-Ρωσίας. Αντιστοίχως μεγάλες είναι οι διαφορές στο πρόβλημα του Ιράν, όπου η εμπλοκή του Ισραήλ καθιστά ακόμη δυσκολότερη την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, που το χειρίζεται ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αυτό είναι παραπάνω από προφανές ότι υποτιμήθηκε σε όλες τις φάσεις, του, ενώ τώρα χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης και αποσταθεροποίησης. Στην πορεία του όμως ακυρώνει στην πράξη συνθήκες και πολιτικές αποδεικνύοντας ότι οι σχεδιασμοί της Ευρώπης δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Οι οικονομικές κρίσεις

Μπορεί το ζήτημα της Ελλάδας να θεωρείται λήξαν με την υπογραφή του νέου Μνημονίου και την ένταξη της χώρας στον ESM, οι γερμανικοί χειρισμοί επί του ζητήματος με την προώθηση της βήμα, βήμα υλοποίησής του και τη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής και τραπεζικής σταθερότητας στην Ελλάδα, έχουν κρατήσει την εστία ζωντανή.

Με τις ελληνικές τράπεζες ακόμα σε κίνδυνο, τα capital controls ενεργά και την οικονομία σε υφεσιακή τροχιά,η προοπτική δείχνει ότι το ζήτημα θα επανέλθει –και μάλιστα μετ επιτάσεως στα ευρωπαϊκά φόρα.

Παράλληλα όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς οι τράπεζες οδηγούνται σε αυξήσεις κεφαλαίου, τη στιγμή όμως που το χρήμα κινείται με ταχύτητα προς τις ΗΠΑ όπου αναμένεται αύξηση επιτοκίων.

Εκτός αυτού η παρατεταμένη περίοδος αυξημένου ρίσκου και μεταβλητότητας στην οποία εισήλθαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κυρίως λόγω των πολιτικών χειρισμών, αναγκάζουν θεσμικούς επενδυτές να αναπροσαρμόσουν θέσεις και σταθμίσεις. Αποτέλεσμα θα είναι η διεύρυνση του χάσματος των «ασφαλών» οικονομιών του Βορά από τις «προβληματικές του Νότου, κατάσταση που θα δημιουργήσει νέες πολιτικές εντάσεις, εγείροντας παράλληλα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο προστίθεται και η αποσταθεροποίηση κινεζικής οικονομίας, το ωστικό κύμα από την οποία πλήττει καίρια την Ευρώπη, καθώς το γουάν υποτιμάται και καθίσταται ακόμα πιο ανταγωνιστικό, ακυρώνοντας τα όποια οφέλη από την ενίσχυση του δολαρίου.

Υπ αυτές τις συνθήκες ο Μάριο Ντράγκι καλείται να διαμορφώσει σχέδιο δράσης για την ανάσχεση των πιέσεων από εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι ελέγξιμοι.

Όλα αυτά καταδεικνύουν την εντεινόμενη ανάγκη για πολιτική και οικονομική ενοποίηση και μια καλύτερη κατανομή ρόλων, πόρων και αρμοδιοτήτων ώστε να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση πολυμέτωπων κρίσεων με τις δυνατόν μικρότερες και ελέγξιμες επιπτώσεις. 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου το πρωί της Τρίτης 14 Μαϊου, η οποία περιόδευσε στην πόλη και συζήτησε με αρμόδιους για τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες στον κλάδο των μεταφορών

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέματα λειψυδρίας απασχολούν τους αγρότες στην Π.Ε Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι χαλαζοπτώσεις και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Καβάλας, αλλά οι αγρότες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν ζημιοφόρα προβήματα.

Είτε στον Δήμο Παγγαίου με το φράγμα του Μαρμαρά, είτε στον Δήμο Νέστου με την χαμηλή στάθμη του ποταμού, οι αγρότες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en