ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εκπομπή «Κρυμμένοι Θησαυροί» και το ENACHANNEL ανακαλύπτουν τις ομορφιές του Ν. Σερρών

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της εκπομπής Κρυμμένοι Θησαυροί στον Ν. Σερρών. Η εκπομπή είχε την δυνατότητα να επισκεφτεί το “Κέντρο Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας”. Το Μουσείο στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο κτίριο ιδιοκτησίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Σερρών που βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο του δρόμου Σερρών – Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου. Είναι ανοιχτό στο κοινό για επισκέψεις και συμβάλλει στην πληρέστερη ενημέρωση του επισκέπτη για το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Η μεγάλη ποικιλομορφία των οικοσυστημάτων και των ειδών πανίδας και χλωρίδας του Νομού Σερρών καθιστά την περιοχή ενδιαφέρουσα και επέβαλε την ανάγκη λειτουργίας ενός τοπικού περιφερειακού μουσείου που θα αναδείξει τον πλούτο της περιοχής και θα τον παρουσιάζει στους επισκέπτες.

Παράλληλα,  ξεναγήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Σαρακατσάνων που λειτουργεί στο νέο κτίριό του από το 1998.  Το μουσείο αποτελείται από τρία επίπεδα, υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Στο υπόγειο υπάρχουν χώροι αποθήκευσης, βιβλιοθήκη, αίθουσα εκδηλώσεων και διδασκαλίας παραδοσιακών χορών και τραγουδιών. Στο ισόγειο και στον όροφο παρουσιάζεται η ζωή και η τέχνη των Σαρακατσάνων, κατά την τελευταία φάση της νομαδικής ζωής τους, την εποχή του μεσοπολέμου, και ως το τέλος της δεκαετίας του 1940.

Δοκίμασε την παραδοσιακή μπουγάτσα “Ρεκόρ” ενώ συνομίλησε με την τρίτη γενιά που έχει αναλάβει την επιχείρηση RECOR έχει σαν κύριο μέλημα της να αναδείξει τις γεύσεις αυτές εκτελώντας πιστά την αρχική συνταγή του παππού Γιάννη και με όλες τις δυσκολίες που έχουν προκύψει, να διατηρήσει αυτή την κληρονομιά κάνοντας την μπουγάτσα “Ρεκόρ”, να συναγωνίζεται με αυτή της Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας την εκπομπή η Δημοσιογράφος Χριστίνα Νεφραίμ θα ξεναγηθεί στο «Σπήλαιο της Αλιστράτης» το οποίο έχει γεωλογική ιστορία που εκτείνεται σε βάθος τριών εκατομμυρίων χρόνων. Με την  θερμοκρασία είναι σταθερή στους δεκαοκτώ βαθμούς χειμώνα – καλοκαίρι, η υγρασία υψηλή, σε αυτήν οφείλεται ο πλούσιος σταλακτικτικός και σταλαγμιτικός διάκοσμος. Φιλοξενεί από τους πιο σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς που βρέθηκαν σε σπήλαιο, με πιο εκπληκτική ατραξιόν τους «εκκεντρίτες», σταλαγμιτικούς σχηματισμούς που μοιάζουν με χνούδι και δημιουργούνται εξαιτίας της διαφυγής προς πολλές, και όχι μόνο σε κάθετη κατεύθυνση, του σταλαγμιτικού υλικού.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version