BUSINESS-STORIES

Η ΕΕ δικαίωσε τον Μυτιληναίο στη διαμάχη με τη ΔΕΗ

Με απόφαση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, δικαιώνει την Αλουμίνιον της Ελλάδος του ομίλου Μυτιληναίου και βάζει τέλος στη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη της με τη ΔΕΗ, για την τιμολόγηση του ρεύματος που καταναλώνει στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της.

Η Επιτροπή  κλήθηκε να εξετάσει εάν συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση η χρέωση 44 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που ορίσθηκε με απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου.
Στην απόφαση της αποφαίνεται ότι η ττιμή αυτή είναι υψηλότερη απ’ ό,τι πληρώνουν αντίστοιχες ευρωπαϊκές βιομηχανίες και δεν συνιστά κρατική ενίσχυση  ή αθέμιτό πλεονέκτημα για την Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι  το 2013 που ορίσθηκε αυτή η χρέωση (44 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων επιβαρύνσεων), παρόμοιες μεταλλουργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη πλήρωναν 30,87 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Επικαλείται επίσης το επιχείρημα ότι  η ΔΕΗ είναι μονοπώλιο στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και άρα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λυση για έναν πελάτη με τα χαρακτηριστικά της Αλουμίνιον, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας (καπορροφά το 5% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας και το 40% της κατανάλωσης υψηλής τάσης).

Όπως επισημαίνει η απόφαση, η Αλουμίνιον δεν μπορεί να στραφεί ούτε σε ιδιώτη προμηθευτή ούτε σε εισαγωγές, λόγω του ιδιαίτερου προφίλ της, αλλά και του γεγονότος ότι μόνο η ΔΕΗ διαθέτει πρόσβαση σε φθηνού κόστους ηλεκτροπαραγωγή (υδροηλεκτρικά και λιγνίτες).

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version