ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η Γερμανία βάζει τέλος στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

Η Γερμανία είπε στην Κομισιόν ότι θα απαγορεύσει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να παίρνουν εξαίρεση από την καλλιέργεια ΓΤΟ, αποκαλύπτει έγγραφο που είδε το Reuters χθες (30 Σεπτεμβρίου).

Ο Γερμανός Υπουργός Γεωργίας, Christian Schmidt, ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει την καλλιέργεια ΓΤΟ στην επικράτειά της, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με νομοθεσία της ΕΕ που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο, άνοιξε ο δρόμος για την έγκριση νέων καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων προϊόντων μετά από χρόνια αδιεξόδου.

Ο ίδιος νόμος, ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ να απαγορεύουν τις καλλιέργειες ΓΤΟ στην επικράτειά τους ακόμη και εάν έχουν κριθεί ασφαλείς από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ, οι χώρες θα πρέπει να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2015, εάν επιθυμούν να εξαιρεθούν από τις νέες εγκρίσεις καλλιέργειας ΓΤΟ της ΕΕ.

Οι ΓΤΟ καλλιεργούνται ευρέως στην Αμερική και την Ασία, ενώ στην Ευρώπη η κοινή γνώμη είναι διαιρεμένη. Η Βρετανία είναι υπέρ, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που αντιτίθενται σε αυτές.

euractiv.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version