ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η γαλάζια στρατηγική με το βλέμμα στις κάλπες

Με το κλίμα για την κυβέρνηση να εκτιμάται ότι ολοένα και θα «βαραίνει» περισσότερο υπό τις ασφυκτικές πιέσεις στην πραγματική οικονομία και το αδιέξοδο των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στην επικείμενη φοροεπιδρομή, στη Νέα Δημοκρατία χαράσσουν τη στρατηγική τους, συνυπολογίζοντας το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων ακόμα και εντός του έτους.

Για αυτό το λόγο στη Συγγρού επιτείνουν τις πιέσεις προς το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο ήδη βρίσκεται αντιμέτωπο με τις συνέπειες των χειρισμών του στη διαπραγμάτευση, δίχως ακόμα να έχει έρθει στις τσέπες των πολιτών το «μπιλιετάκι» από τις επιλογές Τσίπρα – Καμμένου.

Έτσι, η ΝΔ με αφορμή την επέτειο του δημοψηφίσματος επαναφέρει το θέμα της Εξεταστικής για το τρίτο μνημόνιο και τα capital controls, καθώς αποτελεί εδραιωμένη άποψη στην ηγετική ομάδα της Συγγρού πως ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται την «κινούμενη βόμβα» Βαρουφάκη, αφού του είχε παραδώσει τα κλειδιά της διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα το καταστροφικό για την οικονομία δημοψήφισμα.

Εντολή στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι να μην αφήνεται τίποτα να πέσει κάτω, με στελέχη ανάλογα με το θέμα που απασχολεί την… ημερήσια διάταξη να προβαίνουν σε σχετικές παρεμβάσεις, καταδεικνύοντας όλες τις πτυχές των κυβερνητικών αβελτηριών. Ενδεικτικό είναι ότι από τη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να μάθει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς έγινε το καλοκαίρι του 2015 και πώς έκλεισαν οι τράπεζες.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ενισχύσει τις συμμαχίες του εκτός συνόρων. Στη συνάντηση που είχε με τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον Μπενουά Κερέ, ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε αναλυτικά το γαλάζιο πλάνο για διαφορετικό μείγμα πολιτικής με πρωτογενή πλεονάσματα 2% και ρυθμούς ανάπτυξης 4%, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως. Στη ΝΔ υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει δυσανεξία στις επενδύσεις, απευθύνοντας εκ νέου τα βέλη του για την ενδοκυβερνητική κόντρα που υπάρχει μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών της και του ΤΑΙΠΕΔ.

Στόχος της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως είναι να μπορέσει να πείσει τόσο εκτός όσο και κυρίως εντός συνόρων ότι οι επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου με βασικό κορμό την υπερφορολόγηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη μνημονιακή περιδίνηση. Για αυτό το λόγο και στη Συγγρού δρομολογούν τη συνέχιση των εξορμήσεων για την επαφή με την κοινωνία και κυρίως τοπικές επιχειρήσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές, καθώς όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν πως υπάρχει σημαντικό εκλογικό σώμα που είχε στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον έχει απογοητευθεί αλλά δεν έχει στρέψει το βλέμμα του ακόμα στη ΝΔ.

Ως προαναγγελία πολιτικών εξελίξεων εκλαμβάνουν εξάλλου και τον εκλογικό νόμο με την απλή αναλογική, για την οποία στη ΝΔ υπογραμμίζουν ότι θα φέρει ακυβερνησία και θα εξαναγκάσει σε συνεργασία πιθανότατα τα δύο πρώτα κόμματα, δίνοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδεχομένως στη Χρυσή Αυγή. Προς επίρρωση τούτου, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τονίζουν ότι το επιχείρημα για κουλτούρα συνεργασιών είναι έωλο, καθώς συνεργασίες υπάρχουν και τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την παράλληλη πρόβλεψη του μπόνους των 50 εδρών.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version