Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η βιωσιμότητα του χρέους στην ατζέντα του Eurogroup

«Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα πρέπει να συνυπάρξει με μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να αποδεσμευτεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Με τη συγκεκριμένη αναφορά, η οποία εμπεριέχεται στην επίσημη ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup της 9ης Μαΐου, το θέμα «ελληνικό χρέος» ανάγεται και επίσημα πλέον σε προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης. Μπορεί αυτό να περιορίζει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες εξεύρεσης οριστικής λύσης μέχρι τη Δευτέρα -η απόσταση ειδικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα του αυτόματου μηχανισμού λήψης των έκτακτων μέτρων παραμένει αγεφύρωτη-, ωστόσο στην ελληνική κυβέρνηση εμφανίζονται πλέον αισιόδοξοι ότι η επομένη της ολοκλήρωσης της α’ αξιολόγησης θα φέρει, πέρα από μέτρα και μια ακόμη δόση, και κάτι χειροπιαστό στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Από χθες που δόθηκε στη δημοσιότητα η επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup το ενδιαφέρον μονοπωλεί το πώς ακριβώς θα συμφωνηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες η «συνύπαρξη» της βιωσιμότητας του χρέους με τις «μεταρρυθμίσεις» (σ.σ.: με βάση την ορολογία του Eurogroup οι μεταρρυθμίσεις ισοδυναμούν με το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, αλλά και του προληπτικού πακέτου των 3,6 δισ. ευρώ).

Από τη στιγμή μάλιστα που η συνύπαρξη συνδέεται με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, το απώτερο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων θεωρείται ήδη δεδομένο και προσδιορίζεται από τις οικονομικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Μετά το τέλος Ιουνίου η Ελλάδα θεωρείται αδύνατον να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, καθώς χωρίς την εκταμίευση της δόσης από τον ESΜ δεν θα καταστεί δυνατό να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -και τα οποία λήγουν στα μέσα Ιουλίου- συνολικού ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

H ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου Κορυφής είναι προσεκτικά γραμμένη και δεν αναφέρεται σε «συμφωνία» για το ελληνικό χρέος ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Έτσι, μένει να φανεί έως τη Δευτέρα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση στα οποία θα συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ακόμη όμως και για το θέμα των «μεταρρυθμίσεων» οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιόρισαν αρκετά τις ελπίδες για λύση μέσα στο επόμενο 5νθήμερο. Έθεσε ως προϋπόθεση για την προώθηση των συζητήσεων το να υπάρξει προηγουμένως το λεγόμενο «Staff Level Agreement», δηλαδή η οριστική συμφωνία σε επίπεδο επικεφαλής του κουαρτέτου. Υπενθυμίζεται ότι η «4άδα» έχει αποχωρήσει από τη Μεγάλη Πέμπτη από την Αθήνα χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη για επάνοδο πριν από το Eurogroup της 9ης Μαΐου.

«Μήλον της Έριδος» παραμένει το λεγόμενο πακέτο των προληπτικών μέτρων. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, θεωρεί θετικό το γεγονός ότι «βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης».

Ωστόσο, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν φαίνεται να έχει μετακινηθεί από την αρχική του θέση και εξακολουθεί να ζητεί εξειδίκευση των προληπτικών μέτρων, προσδιορίζοντας μάλιστα τις «περιοχές» από τις οποίες θα πρέπει να καλυφθούν πιθανές δημοσιονομικές αποκλίσεις (σ.σ.: μειώσεις κύριων συντάξεων, πρόσθετες παρεμβάσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου κ.λπ.). Για την προώθηση των συζητήσεων επί του λεγόμενου «αυτόματου μηχανισμού» η ελληνική πλευρά επρόκειτο από χθες να προετοιμάσει σχέδιο νομοθετικής διάταξης προκειμένου να αποτυπωθεί το περιεχόμενο της πρότασης. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ζητεί να ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο διάταξη η οποία θα επιβάλει στον υπουργό Οικονομικών να προχωρά αυτόματα σε λήψη μέτρων (κατά κύριο λόγο σε περιστολή δημοσίων δαπανών) εφόσον διαπιστώνεται απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους (το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,75% για το 2017 και το 3,5% για το 2018).

Η διάταξη θα περιγράφει ακριβώς το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα γίνεται ο έλεγχος για την επίτευξη των στόχων (σ.σ.: συζητείται να είναι σε ετήσια βάση με τη δημοσίευση των τελικών στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat), αλλά και το ποιοι θα είναι οι φορείς που θα ελέγχουν τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας (σ.σ.: συζητείται σε αυτό το πλαίσιο να υπάρχει ενεργός ρόλος και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης-ESM).

Όσον αφορά το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, πηγές στην Ελλάδα παραδέχονταν χθες ότι ακόμη δεν έχει κλείσει το θέμα του αφορολόγητου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω μείωση της έκπτωσης φόρου κάτω από τα επίπεδα των 2.000 ευρώ, ενώ στο τραπέζι παραμένει η διαφοροποίηση της έκπτωσης (από τα 1.800 έως τα 2.000 ευρώ) ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του φορολογούμενου.

Θετικές εξελίξεις

Κλίμα «λελογισμένης αισιοδοξίας» εν όψει του έκτακτου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας διαμορφώνεται στον ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης -και διαχέεται με ανεπίσημες δηλώσεις- καθώς αποτιμώνται θετικά οι εξελίξεις, διαπίστωση που κυριάρχησε και στη σύσκεψη χθες υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών και των στενών συνεργατών του.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν με ικανοποίηση -μετά την ανακοίνωση της ατζέντας του Eurogroup- ότι για πρώτη φορά θα συζητηθεί, επισήμως, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες, εν όψει της Δευτέρας, ένα θετικό κλίμα «το οποίο ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων» και θεωρεί ότι σε αυτό το πλαίσιο «αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης» (σ.σ.: ο λεγόμενος «κόφτης»).

Στη σύσκεψη χθες εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία ψήφισης του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ηγεσία της κυβέρνησης είναι ικανοποιημένη διότι «τηρήθηκαν οι κόκκινες γραμμές που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία», ενώ επαναλήφθηκε ότι δεν συνιστά «μονομερή ενέργεια η κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή».

Η κυβέρνηση επιμένει και διαμηνύει ότι δεν μπορεί να δεχθεί προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ένα «άτυπο 4ο μνημόνιο», με πρόδηλες πολιτικές συνέπειες κι επιπτώσεις.

Ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης -και του ΣΥΡΙΖΑ- είναι οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Βίτσα χθες, ο οποίος τόνισε πως «τυπικοί και ουσιαστικοί λόγοι καθιστούν αδύνατη την ψήφιση προληπτικών μέτρων».

Ο κ. Βίτσας εξήγησε πως «οι τυπικοί λόγοι είναι ότι δεν μπορείς να θεσμοθετείς, δηλαδή να νομοθετείς, υπό αίρεση. Οι ουσιαστικοί λόγοι που έχουν σχέση με τους τυπικούς είναι ότι διαμορφώνεις μια σειρά από συνθήκες για την οικονομία, οι οποίες δεν σε ευνοούν. Μιλάμε για το 2019… Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία, γιατί μιλώντας για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι δεν θα πιαστούν οι στόχοι. Δεν χρειάζεται καμία θεσμοθέτηση. Η συμφωνία προβλέπει τις διαδικασίες της αξιολόγησης».

Στην παραδοχή ότι η συμφωνία, όποτε και αν επιτευχθεί, «θα συνοδεύεται από οδυνηρά μέτρα» προέβη χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Παραδέχθηκε ότι «ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της Ελλάδας», επιρρίπτοντας την ευθύνη κυρίως στο ΔΝΤ και χαρακτήρισε ως «μη ρεαλιστικό το να περιμένουν οι δανειστές από την ελληνική οικονομία να παράγει 3,5% πλεόνασμα σε βάθος χρόνου».

Περισσότερο αισιόδοξος ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση έχει πλέον συμμάχους στη μάχη που δίνει για την αλλαγή στην Ελλάδα και την Ευρώπη», σημείωσε πως «η διαπραγμάτευση είναι υποχρεωτικό να κλείσει και θα κλείσει» και τούτο διότι «όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί, έχουν επιτευχθεί οι στόχοι οι οποίοι είχαν μπει με τη συμφωνία του Αυγούστου, άρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να καθυστερεί».

Την ίδια ώρα, αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και τους χειρισμούς της ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συμφωνία τη Δευτέρα θέλει η Γαλλία

Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, δήλωσε χθες ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στεφάν Λε Φολ.

«Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα. Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο», εξήγησε ο κ. Λε Φολ μεταφέροντας τη δήλωση αυτή που έγινε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Διευκρίνισε ότι «η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να είναι ένα στοιχείο που καθιστά εύθραυστη την Ευρωζώνη», εκτιμώντας ότι πρέπει «συνεπώς να παραμείνουμε στη γραμμή που ακολουθεί σήμερα η Ευρωζώνη: σταθερότητα και επιστροφή στην ανάπτυξη».

Κινητικότητα διαπιστώνει η Γερμανία

H εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, σημείωσε χθες ότι έχει διαπιστωθεί επανειλημμένως κάποια κινητικότητα το τελευταίο διάστημα στα θέματα ουσίας της διαπραγμάτευσης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία.

«Έχουμε τη Δευτέρα μία επόμενη συνάντηση του Eurogroup. Έχουμε διαπιστώσει ότι στα θέματα ουσίας έχει υπάρξει τον τελευταίο καιρό κάποια κινητικότητα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο τέλος, υπάρχουν και ανοιχτά σημεία. Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα “Staff Level Agreement”. Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Θ. Μαρκόπουλος : «Το φράγμα Μαρμαρά αν δεν ολοκληρωθεί τώρα, δεν θα γίνει ποτέ»!

Επίσκεψη και επιτόπου επιθεώρηση – στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα – πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος στο Φράγμα του Μαρμαρά μαζί με το Διευθυντή Φραγμάτων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Αντώνη Κοτσώνη, με σκοπό να εκτιμήσουν την ακριβή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ημιτελή έργα. Στην επιθεώρηση που έγινε την Τετάρτη 29 Μαίου, ήταν παρόντες, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, όσο και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από την Τεχνική Υπηρεσία της ΠΑΜΘ και του αρμόδιου υπουργείου και μεταξύ των οποίων ο Δ/ντης της Δ.Τ.Ε κ. Γιώργος Κυπραίος, ο προϊστάμενος του Τμ. Δομών και Περιβάλλοντος και ο κ. Ιωάννης Νεστορίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Παγγαίου κ. Χρήστος Παρασκευάς κ.α.

Από τον επιτόπου έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το έργο – το οποίο είναι ολοκληρωμένο κατά 95% του φυσικού αντικειμένου- βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς αν δεν προχωρήσουν γρήγορα τα έργα, με νέο διαγωνισμό, κινδυνεύει να υποστεί σοβαρή βλάβη. Να θυμίσουμε ότι μετά την τελευταία σύσκεψη που έγινε στην Καβάλα με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα και την συμμετοχή του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της συνέχισης των εργασιών.

Μετά την προχθεσινή επιθεώρηση ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε στον κ. Κοτσώνη την κρισιμότητα της κατάστασης, σημειώνοντας ότι «Το φράγμα Μαρμαρά βρίσκεται σε ένα δύσκολο σημείο και αυτό συνίσταται στο γεγονός ότι όσο παραμένει σε αυτή την ημιτελή κατάσταση και χωρίς να πληρωθεί με νερό, κινδυνεύει το σύνολο του έργου. Ως εκ τούτου έγινε στην Κομοτηνή το πρωί, μια σύσκεψη του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταïκούρα και του γενικού διευθυντή φραγμάτων Αντώνη Κοτσώνη όπου εξετάστηκε το θέμα.

Εκεί ο κ. Τοψίδης πέτυχε την εξασφάλιση όλων των επιπλέον πιστώσεων για την ολοκλήρωση του έργου. Εκείνο το οποίο προκρίνεται μετά και την αυτοψία στο φράγμα είναι να μεταφερθούν οι διαθέσιμοι πόροι στο Υπουργείο Υποδομών και εκείνο να προκηρύξει την ολοκλήρωση του έργου. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια στην οποία το Υπουργείο έχει εμπειρία στην κατασκευή φραγμάτων και στην λεγόμενη πρώτη πλήρωση με νερό, οπότε πρέπει να προχωρήσει το θέμα και από την δική μας πλευρά θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε την μελέτη της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου μέσα στις προθεσμίες που υπάρχουν. Την ίδια στιγμή θα αναληφθεί προσπάθεια επίσπευσης και της μελέτης που αφορά το αρδευτικό δίκτυο.

Όταν θα ολοκληρωθούν όλα αυτά, θα πρέπει να αναζητήσουμε και τις σχετικές ευθύνες των ανθρώπων που οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Την παρούσα στιγμή αγωνιζόμαστε να ολοκληρώσουμε το έργο και θα το πετύχουμε».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας με τους εκπροσώπους του Σωματείου Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής Χωρίς Πλήρωμα

Το Επιμελητήριο Καβάλας μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Enterprise Europe Network Hellas (EEN), σας ενημερώνει αναφορικά με την συνάντηση εργασίας της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας με τους εκπροσώπους του Σωματείου Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής χωρίς πλήρωμα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου στα γραφεία του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Στον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε, το παρόν έδωσαν οι εκπρόσωποι του σωματείου κα. Δανάη Γιαννακοπούλου και κ. Χριστόφορος Γκριντζελάκης, ενώ από την Διοίκηση του Επιμελητηρίου συμμετείχαν  Πρόεδρος, κ. Μάρκος Δέμπας, ο Υπεύθυνος του Τμήματος ΓΕΜΗ & Υπηρεσίας Μίας Στάσης, κ. Γιάννης Κούτρας, καθώς και ο Υπεύθυνος Επιχειρηματικής Πληροφόρησης, κ. Λευτέρης Κουκουτίνης.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η προώθηση της συνεργασίας των δύο φορέων με στόχο την βελτίωση των υποδομών της περιοχής και την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

  1. Οι πρόσφατες αυξήσεις στην τιμολόγηση των διερχόμενων σκαφών δια θαλάσσης

  2. Η έλλειψη μονίμων θέσεων στα επαγγελματικά σκάφη, καθώς και η απουσία ειδικού τιμοκαταλόγου

  3. Το φαινόμενο των αλλοδαπών σκαφών, τα οποία αν και εκτελούν τουριστικές διαδρομές, στερούνται των απαραίτητων αδειών

  4. Η ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης των επαγγελματικών σκαφών, τα οποία θα πρέπει να τελούν σε διαφορετικό τιμολογιακό καθεστώς σε σχέση με τα διερχόμενα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφορία: Μόλις το 15% έχει υποβάλει φορολογική δήλωση | Οι διορίες και τα πρόστιμα

Με αργούς ρυθμούς «τρέχει» η υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Μέχρι χθες, μόλις το 15% των υπόχρεων έχουν υποβάλει δήλωση.

Μόλις το 15% έχει υποβάλει δήλωση

Εχει περάσει πάνω από ένας μήνας από το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή των δηλώσεων και μόλις χθες έσπασε το φράγμα του 1 εκατομμυρίου.

Πέρσι, την ίδια εποχή είχαν υποβληθεί 2,15 εκατ. δηλώσεις, ενώ το 2022 πλησίαζαν τα 2 εκατ. στο τέλος Μαϊου.

Οι μισές δηλώσεις είναι μηδενικές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 51,48% των δηλώσεων είναι μηδενικές.

Χρεωστικές είναι το 26,66% και πιστωτικές το 21,86%.

Δύο διαφορετικές διορίες για την υποβολή δηλώσεων
Εν τω μεταξύ, προσοχή πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι με τις διορίες και αυτό γιατί από φέτος εφαρμόζεται το καθεστώς των προσυμπληρωμένων δηλώσεων.

Συγκεκριμένα:

Στις 2 Ιουλίου θα υποβληθεί αυτόματα η δήλωση για όσους από το 1,3 εκ. φορολογούμενους δεν την υπέβαλαν νωρίτερα. Από τις 2 Ιουλίου και μετά, σε περίπτωση που δεν συμφωνούν με την εκκαθάριση θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Για τους φορολογούμενους που ανήκουν στο 1,3 εκ. των προσυμπληρωμένων δεν υπάρχει χρονική διορία για την τροποποιητική, αρκεί να μην προκύπτει φόρος παραπάνω από 100 ευρώ συγκριτικά με την αρχική δήλωση.

Για τους υπόλοιπους υπόχρεους, η διορία υποβολής είναι μέχρι τις 26 Ιουλίου, σε περίπτωση που δεν δοθεί νέα παράταση από το υπουργείο Οικονομικών. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Τα πρόστιμα

Σημειώνεται ότι από πέρσι δεν επιβάλλεται πρόστιμο για όσους «χάσουν» την διορία, αρκεί το βεβαιωθέν ποσό φόρου να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής είναι τα εξής:

100 ευρώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών προσώπων

250 ευρώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία

500 ευρώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων με διπλογραφικά βιβλία

Πηγή: iefimerida.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en