Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Η Β΄ Βουλγαρική κατοχή 1916-1918 στην Ανατολική Μακεδονία

Εκδήλωση στη μνήμη των χιλιάδων Ανατολικομακεδόνων θυμάτων της Β΄ Βουλγαρικής Κατοχής 1916-1918, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου στη Δράμα, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 18:00.

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Αδριανής, Βώλακα,  Καλής Βρύσης, Καλλιθέας, Μικρόπολης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων.

100 χρόνια μετά οφείλουμε να διαβάσουμε με το σωστό τρόπο τη μικροϊστορία μας ανάγοντάς την στο επίπεδο της μακροϊστορίας, για να αναζωπυρώσουμε το ενδιαφέρον για την περίοδο 1916-1918, ώστε να συμβάλουμε στη διεύρυνση του πνευματικού ρεύματος που διαμορφώνεται κυρίως από νέους που επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία της πολύπαθης περιοχής μας.

Η Β΄ Βουλγαρική Κατοχή (1916-1918) είναι μία επιμελώς αποσιωπημένη πτυχή της ιστορίας μας και η εκδήλωση αυτή ελπίζουμε να ευαισθητοποιήσει τους συμπατριώτες μας ώστε να γνωρίσουν την αλήθεια για ένα άγνωστο κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας.

Πριν από έναν αιώνα ακριβώς οι Βούλγαροι χρησιμοποίησαν τις εκτοπίσεις, τους ξυλοδαρμούς και τις δολοφονίες ανδρών, τις απαγωγές παιδιών, τους βιασμούς γυναικών, τη λεηλασία περιουσιών και την πείνα για όλους τους Έλληνες της Ανατολικής Μακεδονίας με σκοπό αρχικά να αλλοιώσουν την εθνολογική εικόνα της περιοχής και στη συνέχεια να την προσαρτήσουν στο κράτος τους.

Τραγική συνέπεια: πάνω από 45.000 θύματα που δεν χάθηκαν σε μάχες πολέμου αλλά σε κατάσταση κατοχής, περισσότερα θύματα και από την πρώτη (1912-1913) και από την τρίτη (1941-1944) βουλγαρική κατοχή.

Η κατοχή της περιόδου 1916-1918 δεν ήταν μόνον συνέπεια της επεκτατικο-εθνικιστικής πολιτικής των Βουλγάρων και της πολιτικο-στρατιωτικής πίεσης των Αγγλο-Γάλλων για τη σύμπραξη των Ελλήνων μαζί τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) αλλά και βασικά ο εθνικός διχασμός.

Ύστερα επήλθε η ένοχη σιωπή από ελληνικής πολιτικής πλευράς, η αποσιώπηση των γεγονότων για την αποποίηση των ευθυνών.

Σήμερα η εκδήλωση αυτή αποτελεί έναν οφειλόμενο φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα Ελλήνων της Ανατολικής Μακεδονίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της Β΄ Βουλγαρικής Κατοχής (1916-1918) αλλά και το έναυσμα για την εμβριθή έρευνα αυτής της τόσο μαρτυρικής –όσο και άγνωστης– περιόδου της τοπικής μας ιστορίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18:00  Έναρξη με το τραγούδι- ύμνο της περιοχής μας για τη Β΄ Βουλγαρική Κατοχή από τη χορωδία 

            του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας.

18:05  Προσφωνήσεις – Χαιρετισμοί.

18:20   Βράβευση -τιμητική πλακέτα στον κ. Δημήτρη Πασχαλίδη για την ανεκτίμητη προσφορά 

           του στην ανάδειξη μιας άγνωστης σελίδας της τοπικής μας ιστορίας, της Β’ Βουλγαρικής

           κατοχής (1916-18) στην Ανατολική Μακεδονία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Δράμας.

18:30   Ομιλία από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας,

            Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΑΠΘ κ. Σπυρίδωνα Σφέτα με θέμα:

«Όψεις της Βουλγαρικής Κατοχής για την Ανατολική Μακεδονία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

19:00  Ομιλία από τον φιλόλογο-διδάκτορα Ιστορίας κ. Νικόλαο Θ. Γεωργιάδη με θέμα:

           «Η δεύτερη βουλγαρική κατοχή στην περιοχή της Δράμας (1916-1918)».

19:30   Συζήτηση.

20:00   Συμπεράσματα.

stalingrad-kriegsgefangenschaft086

%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%b4%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%b1-1941-44

cfdd2cde521347da4a8e8bb91fe7289b

hqdefault

%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b2%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b12

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Μουσείο των Τραίνων | Η ιστορία του Ελληνικού σιδηροδρόμου ζωντανεύει στην Δράμα

Οδοιπορικό του Enachannel και της εκπομπής «Κρυμμένοι θησαυροί», πραγματοποιήθηκε στην Δράμα και συγκεκριμένα στο Μουσείο των τραίνων το οποιο αποτελεί πόλο έλξης και ένα στολίδι για τη Δράμα.

Το μουσείο δημιουργήθηκε σε ένα συγκρότημα εσωτερικών και υπαίθριων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο ΜΕΑΣ Ήφαιστος.

 

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας |120 χρόνια δίπλα στον άνθρωπο ως ασπίδα αλληλεγγύης

Η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας είναι ένα φιλανθρωπικό και πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τοποθετημένο στην ακριτική περιοχή της Δράμας.

Σκοπός και λόγος ύπαρξής του σωματείου αυτού, είναι σαφώς η προσφορά πάσης φύσεως στήριξης, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ωφελούμενου ατόμου.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Τρόμος για γυναίκα στην Δράμα : Βρήκε κομμένα τα φρένα του οχήματος της -Κινδύνεψαν τα παιδιά της!

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Δράμα, όταν 38χρονη κατήγγειλε ότι άγνωστοι της έκοψαν τα φρένα του αυτοκινήτου της με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή η δική της και των δύο παιδιών της.

Σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσε στην αστυνομία άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες της έκοψαν τα φρένα του αυτοκινήτου της, την ώρα που ήταν σταθμευμένο δίπλα στο σπίτι της. «Μπήκα με τα παιδιά μου στο αυτοκίνητο επειδή είχαμε κάτι προγραμματισμένο. Μόλις ανέπτυξα λίγη ταχύτητα το φρένο δεν πατιόταν!»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en