Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Η αυξημένη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας φέρνει νέα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη

image_print

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη.

Η Γηραιά ήπειρος έχει καταγράψει πάνω από 6 εκατ. μολύνσεις και σχεδόν 240.000 νεκρούς, με αρκετές χώρες να προχωρούν στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Κλείσιμο των καταστημάτων τη νύχτα στη Γερμανία

Στη Γερμανία, τα περισσότερα καταστήματα καθώς και όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν από χθες, Σάββατο, από τις 23:00 μέχρι τις 06:00, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Με περισσότερα από 4.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται επισήμως κάθε μέρα, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε πως, αν η διάδοση της Covid-19 δεν σταθεροποιηθεί μέσα σε δέκα ημέρες, η χώρα θα λάβει νέα μέτρα.

Η πώληση οινοπνευματωδών στους σταθμούς βενζίνης ή τα παντοπωλεία θα απαγορεύεται από τις 23:00. «Δεν είναι ώρα για πάρτυ», είχε πει στις 6 Οκτωβρίου ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πρωτεύουσας Μίχαελ Μίλερ για να δικαιολογήσει αυτό το μέτρο.

«Έπειτα από τρία ποτήρια κρασί, σεβόμαστε λίγο λιγότερο τα μέτρα», εξήγησε ο Ντιρκ Μπέρεντ, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη στο Βερολίνο. Ο αριστερός δήμος αποφάσισε επίσης να περιορίσει πολύ τις κοινωνικές επαφές και πλέον, από τις 23:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί, οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα πέντε άτομα.

Η Κολωνία έλαβε χθες, Σάββατο, ένα παρόμοιο μέτρο στη Φρανκφούρτη, με το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων και την απαγόρευση της πώλησης οινοπνευματωδών από τις 22:00.

Η Τσεχία, από την πλευρά της, είχε τέσσερις διαδοχικές ημέρες με αυξήσεις ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τις αρχές να επιβάλουν νέο lockdown. Την Παρασκευή καταγράφηκαν 8.618 νέα κρούσματα σ’ αυτή τη χώρα των 10,7 εκατ. κατοίκων.

Σε σύγκριση, η γειτονική Πολωνία, με 38 εκατ. κατοίκους, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, πως κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 5.300 νέων κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες. Η μάσκα στους δημόσιους χώρους είναι πλέον υποχρεωτική.

Στη Δανία, τον πρώτο παγκόσμιο εξαγωγό γουνών από βιζόν, άρχισε εκστρατεία θανάτωσης περισσότερων από ενάμιση εκατομμύριο γουνοφόρων ζώων.

Θετικά κρούσματα καταγράφηκαν σε σχεδόν εξήντα εκτροφεία από τα 150 που έχει η χώρα. Ύποπτες περιπτώσεις μετάδοσης από το βιζόν στον άνθρωπο έχουν καταγραφεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, κυρίως στην Ολλανδία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα στρατηγικής Έντουαρντ Λίστερ έγραψε στους βουλευτές της βορειοδυτικής Αγγλίας, που πλήττεται ιδιαίτερα, ανακοινώνοντάς τους πως είναι «πολύ πιθανό» να εφαρμοσθούν πιο αυστηροί κανόνες σε «ορισμένες περιοχές».

Τα παμπ και τα καφέ σε πέντε περιφέρειες της Σκωτίας έκλεισαν από την Παρασκευή για διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και στη Γαλλία, με νέο ρεκόρ σχεδόν 27.000 κρουσμάτων σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, Σάββατο, το βράδυ. Το επιστημονικό συμβούλιο της κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα τοπικά lockdown, «αν είναι απαραίτητο».

Η Ισπανία από την πλευρά της κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στην περιοχή της Μαδρίτης για να επιχειρήσει να σταματήσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (+10.000 καθημερινά κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες), επαναφέροντας ένα μερικό lockdown στην πρωτεύουσα που είχε ακυρωθεί την προηγουμένη από τη δικαιοσύνη.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τραμπ απειλεί με πλήγματα στο Ιράν

image_print

Νέα προειδοποίηση για κλιμάκωση των αμερικανικών επιθέσεων κατά του Ιράν απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να πλήξει κρίσιμες ενεργειακές και συγκοινωνιακές υποδομές, εάν η Τεχεράνη δεν αποδεχθεί την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, ενώ στη συνέχεια οι επιθέσεις ενδέχεται να επεκταθούν και σε γέφυρες.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά για το Ιράν, εάν η ηγεσία του δεν καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών, οι οποίοι συνεχίζονται για τέταρτη διαδοχική ημέρα, ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν μόνο όταν ο ίδιος κρίνει ότι έχουν επιτευχθεί οι στόχοι τους.

Παράλληλα, οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν νέο κύμα πληγμάτων εναντίον του Ιράν και την επαναφορά του αποκλεισμού στα νότια λιμάνια της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, φάνηκε να υπαναχωρεί από προηγούμενη εξαγγελία περί επιβολής φόρου στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το καθεστώς της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Αναχαίτισε τρεις ιρανικούς πυραύλους

image_print

Τρεις ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους αναχαίτισαν και κατέστρεψαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή τους.

Οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν αμέσως μετά την είσοδό τους στον ιορδανικό εναέριο χώρο, καθώς η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει ότι στοχοθέτησε στρατιωτική βάση την οποία χρησιμοποιούν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο χασεμιτικό βασίλειο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τον ακριβή στόχο των πυραύλων ή για τυχόν ζημιές και τραυματισμούς από την αναχαίτιση.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πλήγματα σε 20 ρωσικά πλοία

image_print

Σε νέα κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 20 ρωσικά πλοία, εκ των οποίων τα 17 ήταν δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου.

Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων μη επανδρωμένων συστημάτων, Ρόμπερτ Μπρόβντι, ανέφερε μέσω Telegram ότι ανάμεσα στους στόχους βρίσκονταν επίσης δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και ένα ρυμουλκό.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις της σε ουκρανικές λιμενικές εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας ότι έπληξε τέσσερα πλοία που μετέφεραν φορτία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τηλεκατευθυνόμενα όπλα ακριβείας και επιθετικά drones στα λιμάνια της Οδησσού και του Τσορνομόρσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έπληξαν εγκαταστάσεις εκφόρτωσης καυσίμων και λιπαντικών, δεξαμενές αποθήκευσης, καθώς και τέσσερα πλοία στα λιμάνια Τσορνομόρσκ και Ντνίπρο Μπουχ.

Οι ισχυρισμοί των δύο πλευρών για την έκταση των πληγμάτων και τις ζημιές δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Στο Κίεβο η φον ντερ Λάιεν

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφθασε στο Κίεβο, ανακοινώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών και ουκρανικών αμυντικών βιομηχανιών.

Όπως ανέφερε, στόχος είναι να αυξηθεί και να επιταχυνθεί η παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ουκρανία φέρεται να εξασφάλισε εξαίρεση που θα της επιτρέψει να χρησιμοποιήσει μέρος ευρωπαϊκού δανείου για την αγορά κινεζικών εξαρτημάτων κατασκευής drones.

Η εξαίρεση φέρεται να αφορά μέρος δόσης ύψους 6 δισ. ευρώ. Η σχετική πληροφορία, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en