ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η Αυλαία πέφτει το Σάββατο για το 1ο Φεστιβάλ Αμερικανικού κινηματογράφου στην Ξάνθη

Από τις 26 έως και τις 31 Ιανουαρίου  2015 & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & ιστορικό Μουσείο Ξάνθης 

Η  Κινηματογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ.  σε συνεργασία με την Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης και το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη μας ταξιδεύουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

 Μην χάσετε σήμερα και αύριο τις τελευταίες δύο ταινίες του Φεστιβάλ.

 Παρασκευή 30 Ιανουαρίου & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Το Λιμάνι της Αγωνίας On the Waterfront (1954) – 108 min –  Drama/ directed by Elia Kazan

Σε μια Αμερική, που την δεκαετία του 1950 βρισκόταν σε πόλεμο με την Μαφία και τα παρακλάδια των βίαιων συνδικάτων των μεταφορών και των λιμανιών, το On The Waterfront αποτέλεσε μία νότα αισιοδοξίας προς τον μέσο πολίτη, ότι το Κράτος τελικά θα κατάφερνε να υποτάξει την ανομία και τις γκανγκστερικές μεθόδους κάποιων εργατοπατέρων χάρη στον πατριωτισμό και αλτρουισμό του μέσου Αμερικανού εργαζόμενου…

Στον βίαιο μικρόκοσμο του Λιμανιού της Νέας Υόρκης, ο μεγαλομαφιόζος Φιλικός Τζώνυ (Lee Cobb) διοικεί με τα πρωτοπαλληκάρα του τις αποβάθρες. Δουλεύουν μόνο οι αχθοφόροι που τον προσκυνούν και στους άλλους υπάρχει ανεργία, φόβος και -πολλές φορές- θάνατος… 

Ο νεαρός Terry Malloy (Marlon Brando)  είναι αδελφός του Νο2 του Συνδικάτου Charlie Malloy (Rod Steiger). Σε κάποια όμως στιγμή και μετά τα κηρύγματα και τις προσπάθειες του ακούραστου ιερέα της ενορίας Father Barry (Karl Malden) και την δολοφονία του αδελφού του, αποφασίζει να τα βάλει με τη εγκληματική οργάνωση….

Ο νεαρός Brando εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έργο του Kazan το 1951, στην υπέροχη διασκευή του έργου του Tennessee Wiliams το “Λεωφορείο ο Πόθος (1951)”, όπου και εκεί έπαιξε μαζί με τον άλλο αγαπημένο ηθοποιό του Kazan, τον Karl Malden.  Η εμφάνιση του Brando  στο On The Waterfront είναι συγκλονιστική: Τέλεια ηθοποιία, ερμηνεία ολκής και συγκλονιστική εκφραση συναισθημάτων αγάπης, πόνου και οργής. Ενας σπουδαίος ηθοποιός, που μεγαλούργησε, του οποίου το λαμπρό μέλλον ήδη διαφαινόταν… Εξαιρετικές επίσης οι ερμηνείες των Karl Malden, Rod Steiger και  Lee Cobb.

Σάββατο 31 Ιανουαρίου & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Δεσμώτης του Ιλίγγου Vertigo  (1958) 128 min  – Mystery  / Romance / Thriller    /  directed by Alfred Hitchcock.

Η ταινία Δεσμώτης του Ιλίγγου (Αγγλ. Vertigo) είναι ψυχολογικό θρίλερ παραγωγής 1958, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ. Το σενάριο της ταινίας, το οποίο έγραψαν οι Άλεκ Κόουπελ και Σάμιουελ Α. Τέιλορ, είναι βασισμένο στο αστυνομικό μυθιστόρημα των Μπουαλώ Νάρσεζακ με τίτλο D’entre les morts. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Τζέιμς Στιούαρτ στο ρόλο ενός αστυνομικού, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί πρόωρα από την ενεργό δράση λόγω ψυχολογικού σοκ που υπέστη κυνηγώντας έναν εγκληματία, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποφέρει από κατάθλιψη και ιλίγγους. Συμπρωταγωνίστρια του Στιούαρτ στην ταινία είναι η Κιμ Νόβακ στο ρόλο μιας γυναίκας που παρουσιάζει αλλόκοτη συμπεριφορά και κρατά ένα σκοτεινό μυστικό.

Η ταινία γυρίστηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια στα στούντιο της εταιρίας Paramount και θεωρείται καινοτόμος εφόσον καθιέρωσε το dolly zoom, ένα οπτικό εφέ που στρεβλώνει την προοπτική δημιουργώντας σύγχυση. Το εφέ αυτό χρησιμοποιήθηκε για να μεταδώσει στο θεατή την αίσθηση ιλίγγου από την οποία υπέφερε ο Σκότι όταν κοιτούσε από ψηλά στο κενό. Το εφέ αυτό αποκαλείται συχνά The Vertigo Effect.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version