Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Αμυντική Συμφωνία ακύρωσε το casus belli της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ως ακόμη μία διπλωματική κίνηση ύψιστης σημασίας για την αποτροπή της απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τον τουρκικό επεκτατισμό έγινε δεκτή η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο προοίμιο της πενταετούς Αμυντικής Συμφωνίας, η Αθήνα και η Ουάσινγκτον επισημαίνουν τη σταθερή απόφασή τους «να περιφρουρούν και να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης», αναφορά που δείχνει την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να ακυρώσουν στην πράξη το casus belli της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα «στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Η δέσμευση των Αμερικανών για περιφρούρηση και προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, παράλληλα με τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σύμφωνα με την UNCLOS, είναι τα δύο ισχυρότερα σημεία της συμφωνίας για διατήρηση και ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα.

Εκτός από τον Ναύσταθμο της Σούδας, της οποίας ο ρόλος αναγνωρίζεται ως ζωτικός για την Ουάσινγκτον από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νίκος Δένδιας και ο Αντονι Μπλίνκεν υπέγραψαν πρωτόκολλο που θα επιτρέπει στις Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις να χρησιμοποιούν επισήμως ακόμη τρεις βάσεις στην Ελλάδα: τις εγκαταστάσεις της Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και το Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα φιλοξενούνται δυνάμεις των ΗΠΑ που θα αναπτύσσονται και θα αναδιπλώνονται από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρακάμπτοντας τα Στενά που ελέγχονται από την Τουρκία.

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες που η Ουάσινγκτον δεν βάζει την Αθήνα στο ίδιο καλάθι με την Αγκυρα και ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ελλάδα, χωρίς να προβαίνει σε αντίστοιχη κίνηση προς την Τουρκία. Πολύ περισσότερο, η κίνηση αυτή της αμερικανικής πλευράς υλοποιείται σε μια περίοδο όπου το ενδιαφέρον των ΗΠΑ μετατοπίζεται προς την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού με προφανή στόχο την ανάσχεση της ενισχυόμενης ισχύος της Κίνας.

Η ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία (MDCA) προβλέπει ότι οι δύο χώρες «δύνανται να συμφωνήσουν αμοιβαία και για άλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εντός των οποίων επιτρέπεται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες». Με απλά λόγια, η συμφωνία που μετά την παρέλευση πενταετίας θα ανανεωθεί αυτομάτως επ’ αόριστον, επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να ζητήσει από την Αθήνα τη χρήση ή τη στάθμευση αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σε άλλα νησιά εκτός της Κρήτης ή στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η δέσμευση που αναλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, λίγες ημέρες μετά τη συνομολόγηση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, στην οποία περιλαμβάνεται η βαρύνουσας σημασίας ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με όλα τα κατάλληλα μέσα, ακόμη και με τη χρήση ένοπλης βίας -στην περίπτωση που η Αθήνα και το Παρίσι διαπιστώσουν ένοπλη επίθεση εναντίον της επικράτειάς τους- είναι δύο εξελίξεις που έχουν προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στην Αγκυρα.

Σε περιδίνηση οι Τούρκοι

«Τι πίνεις Δένδια;» αναρωτήθηκε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» την επομένη της υπογραφής του πρωτοκόλλου αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ. Ολη την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δεν σταμάτησε να δηλώνει ότι η Αγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας να διαβεβαιώσει το εσωτερικό ακροατήριό του ότι το καθεστώς Ερντογάν δεν αλλάζει γραμμή.

Παραλλήλως, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κοινοποίησε και πάλι χάρτες που αποτυπώνουν τη μεγάλη ιδέα της «γαλάζιας πατρίδας» και δείχνουν την Ανατολική Μεσόγειο σαν τουρκική θάλασσα. Σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο και δυτικότερα, μέχρι τον άξονα Καστελόριζο – Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος – Κρήτη, οι Τούρκοι φαντασιώνονται ότι ελέγχουν όλη την έκταση μέχρι απόστασης έξι ναυτικών μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών. Είναι εντυπωσιακό ότι τους χάρτες αυτούς, που κυκλοφορούν εδώ και περίπου δύο χρόνια, συνέταξε ο Τσαγατάι Ερτσίγες, ένας από τους κορυφαίους Τούρκους διπλωμάτες, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που γίνονται στη γειτονική χώρα, δεν είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Σχηματισμοί όπως το εθνικιστικό Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ έχουν μεγάλη απήχηση στην τουρκική νεολαία. Και αν τα γκάλοπ δείχνουν ότι οι νεότεροι Τούρκοι απομακρύνονται από την ισλαμιστική λογική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ίδια στιγμή δεν απορρίπτουν την εθνικιστική κατεύθυνση, όπως δείχνει το 18% των νέων που θα ψήφιζαν Ακσενέρ.

Την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας με τις κινήσεις του δείχνει ότι αναμετράται με την Ιστορία και αποζητά να αφήσει το αποτύπωμά του, το ερώτημα είναι αν θα τραβήξει τόσο το σκοινί ώστε η Ελλάδα να κινηθεί για να ενεργοποιήσει τις συμμαχίες που συνάπτει με σκοπό τη διπλωματική και αμυντική αποτροπή της απειλής.

Στην Αθήνα ο Σίσι

Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα αναμένεται ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την τριμερή συνάντηση κορυφής με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον ηγέτη της Αιγύπτου για το σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Λιβύη όπου θα λάβει μέρος στη διεθνή διάσκεψη για την ανασυγκρότηση της γειτονικής χώρας, δίχως να αποκλείεται πιθανή συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παραλλήλως, η ελληνική διπλωματία προετοιμάζει βήματα για τη δημιουργία ισχυρών διαύλων συνεργασίας και με άλλες χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.

protothema

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα | Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Συνεχίζει τη ρητορική έντασης η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δηλώνει σε επιφυλακή για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις αλλά και τις απειλές.

Ερωτηθείς για αυτές τις αντιδράσεις -στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο– ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε απαντήσει ξανά ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μοναδικό ζήτημα είναι η επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με βάση το δίκαιο της θάλασσας αλλά έχουμε δρόμο ακόμα».

Και πρόσθεσε: «Η απόφαση για τα θαλάσσια πάρκα έχει να κάνει με περιβαλλοντολογικούς καθαρά σκοπούς και συνεχίζουμε με πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου».

Επιμένει η Τουρκία

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις απειλές, αφού πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δήλωσαν σήμερα, σύμφωνα με την τουρκική Χουριέτ, ότι είναι σε επιφυλακή για να προστατεύσουν «τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε επίσης λόγο για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Χθες, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ σχολίασε πως με αυτή της την ενέργεια η Ελλάδα «σαμποτάρει» τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών και ζητά να μην «εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου».

«Εκφράζουμε για άλλη μια φορά, απευθυνόμενοι στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου», τόνισε ο εκπρόσωπος του AKP.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Γκρίζες ζώνες» για την Τουρκία τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί πάλι η Τουρκία. Αφορμή, οι εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών και θαλασσοπουλιών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Αθήνα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Παράλληλα, «προειδοποιεί» την Ε.Ε. «να μη γίνει εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

F-35: Ποιες δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για τις ένοπλες δυνάμεις

Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών F-35A Lightning II.

Η επιστολή αποδοχής κοινοποιήθηκε τα ξημερώματα στην Αθήνα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το αρμόδιο γραφείο για τις εξαγωγές του F-35 (Joint Program Office).

Η επιστολή αποδοχής περιέχει και όλες τις προαιρέσεις του προγράμματος, δηλαδή, 42 κινητήρες, εξοπλισμό για την υποστήριξη των μαχητικών, θερμοβολίδες και αντίμετρα, εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών στο έδαφος, την εκπαίδευση των τεχνικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, λογισμικό και υλικό για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των F-35 το οποίο εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε αποθήκες ανταλλακτικών, αλλά και μια σειρά από προγράμματα και συσκευές επικοινωνίας, κρυπτογράφησης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν ως SSI (προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα.

Τι παίρνει η Τουρκία

Παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού αιτήματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε το πράσινο «φως» και στο αίτημα της Αγκυρας για F-16.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή αποδοχής, η Τουρκία θα προμηθευτεί 40 F-16 Block 70 και κιτ εξοπλισμών ώστε ακόμη 79 αεροσκάφη (Block 40 και Block 50+) να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Viper.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει 119 F-16V, ωστόσο, στο «πακέτο» ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός όπλων για τα τουρκικά μαχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγκυρα θα αποκτήσει 952 πυραύλους Α/Α μέσου βεληνεκούς AIM-120C-8 AMRAAM, 401 πυραύλους μικρού βεληνεκούς Α/Α ΑΙΜ-9Χ Sidewinder, 149 ραντάρ τύπου AESA, πυραύλους αντι-ραντάρ, βόμβες και περισσότερες από 1.300 συλλογές καθοδήγησης για κατευθυνόμενα βλήματα.

Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται ακόμη ατρακτίδια στόχευσης, κινητήρες, ανταλλακτικά καθώς και συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης του τουρκικού στόλου F-16.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en