Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η Ένωση – Limnos Wines | Μία ”οικογένεια” 500 μελών που ”μεταφέρει” τον θησαυρό του νησιού

Η δημοσιογραφική ομάδα του enanews.gr μεταφέρει με ιδιαίτερη τιμή την ιστορία ενός φορέα που συγκινεί με την αγάπη και την αφοσίωσή του για το μαγευτικό νησί του Β. Αιγαίου…

Η ομάδα μας λοιπόν μεταφέρει την ιστορία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου – Η Ένωση, μία μεγάλη οικογένεια που μετρά πλέον 500 μέλη και πιο συγκεκριμένα 500 παραγωγούς… ‘Οπως τονίζει και ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Δημήτρης Κράσσος ιδρυτές της προσπάθειας αυτής είναι η ομάδα των παραγωγών και ξεκαθαρίζει γεμάτος συγκίνηση ‘‘δεν δικαιούμαι να τους απογοητεύσω, το χρέος μας είναι να εμπιστευτούν τον κόπο τους…”

 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου – Η Ένωση, αποτελεί τη φυσική και νομική συνέχεια της μέχρι και το 2012 Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, υπό την αιγίδα της οποίας δραστηριοποιούνταν όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Λήμνου. Το 2012, με το νόμο 4015/11, η γνωστή σε όλους Ένωση, αφού συγχωνεύτηκε με πληθώρα άλλων συνεταιρισμών του νησιού, μετατράπηκε σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό με τη σημερινή του μορφή.

To 1937 ιδρύεται από παραγωγούς του νησιού, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου. Κύρια δραστηριότητα του την περίοδο εκείνη είναι η συλλογή και η εκκόκκιση του παραγόμενου γνωστού βαμβακιού της Λήμνου. Στη συνέχεια και λόγω και της αυξημένης εξερχόμενης μετανάστευσης των Λημνιών, η βαμβακοκαλλιέργεια σταδιακά εγκαταλείφθηκε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός στράφηκε στην οινοποίηση.

 

Έχοντας ως πρώτες ύλες την ερυθρή ποικίλα του Λημνιού, μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες στον κόσμο η οποία διατηρήθηκε αναλλοίωτη στο νησί αλλά και τη λευκή ποικιλία του Μοσχάτου Αλεξανδρείας που είχε έρθει στη Λήμνο ήδη από τη δεκαετία του 1970 και καλλιεργούνταν δειλά-δειλά από ορισμένους παραγωγούς, ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε την παραγωγή των γνωστών πια ξηρών και γλυκών κρασιών Λήμνου.

Το μικροκλίμα του νησιού αλλά κυρίως τα εύφορα ηφαιστιογενή εδάφη της Λήμνου, αποτέλεσε και εξακολουθεί να θεωρείται ο κορυφαίος τόπος όπου ξεδιπλώνονται τα χαρίσματα των ποικιλιών, δίνοντας κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Περίπου 3.500 στρέμματα είναι αυτά που καλλιεργούνται σε όλο το νησί και πλέον αυξάνονται συνεχώς τα αιτήματα στην Διεύθυνση Γεωργίας για νέους καλλιεργητές. Πλέον Η Ένωση είναι αυτή που παράγει με τα 500 μέλη της το 70% της παραγωγής κρασιού για το νησί, ενώ το άλλο 30% ανήκει φυσικά σε ιδιωτικά οινοποιεία που και αυτά με την σειρά τους δίνουν άριστης ποιότητας κρασί…

 

Ταυτοχρόνως όπως τονίζει στην ομάδα ο κ. Ευάγγελος Βασιλειάδης, Υπεύθυνος Πωλήσεων του Συνεταιρισμού, έχει γίνει ένας τεράστιος αγώνας για να μπορέσει το κρασί της Λήμνου να εδραιωθεί και να καταφθάσει σε όλη την Ελλάδα και να μπορεί να μπεί στο σπίτι του καθενός, ενώ εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει και μία νέα προσπάθεια για να κατακτηθούν και οι διεθνείς αγορές και τα πρώτα μηνύματα είναι πραγματικά αισιόδοξα…Ταυτοχρόνως τονίζει ότι ”ο συνεταιρισμός έχει βάλει προτεραιότητα την ποιότητα και όλοι εμείς έχουμε χρέος αυτή την οικογένεια να την ταξιδέψουμε και να την κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη…”

Επιπλέον ο κ. Βασιλειάδης μας μεταφέρει και την φιλοσοφία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου – Η Ένωση όπου αρχή, βάση και συνέχεια του Συνεταιρισμού, είναι οι παραγωγοί που τον αποτελούν. Παραγωγοί γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μεταποιητές, που στην πλειονότητά τους ασχολούνται αποκλειστικά με τη γη, διατηρώντας το χαρακτήρα των τοπικών ποικιλιών, συνδυάζοντας τις παραδοσιακές αγροτικές πρακτικές με σύγχρονες μεθόδους φροντίδας των καλλιεργειών και των αμπελιών. Απορροφώντας την πρώτη ύλη από τους παραγωγούς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου, υποστηρίζει το εισόδημά τους και τους ενθαρρύνει έμπρακτα να μην εγκαταλείψουν τη Λημνία γη που φροντίζουν και νοιάζονται.

 

Λειτουργώντας πάντα με βασικό κίνητρο τους ανθρώπους του τόπου και τις ανάγκες τους, ο Συνεταιρισμός δεν περιορίζει τη δραστηριότητά του στη γραφειοκρατική διεκπεραίωση των υποθέσεων των μελών του· Αποτελεί το φυσικό χώρο δράσης και υλοποίησης των κοινών τους στόχων, τον τόπο που η συλλογικότητα και το συνεταιρίζεσθαι βρίσκει πρακτική εφαρμογή.Οινοποιώντας με γνώση, μεράκι και σύγχρονο εξοπλισμό, συνεχίζει την αρχαία παράδοση του νησιού στο εκλεκτό και γνήσιο κρασί αξιοποιώντας τη μοναδικότητα των ποικιλιών Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιό. Στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου – η Ένωση είναι η παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών σταθερά υψηλής ποιότητας. Βασική του προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών του, μέσω της ισχυροποίησης της θέσης του στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά.

 

Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι φέτος ολοκληρώθηκε και το νέο rebranding της Ένωσης, όπου πλέον όλο αυτό που έχει στηθεί και το τελικό αποτέλεσμα πραγματικά ενθουσιάζει.. Μία από τις πιο εντυπωσιακές ”παρουσίες” είναι και ο σχεδιασμός της σειράς ‘‘Θύμισες” που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο που υπήρξε εξόριστος και στο νησί της Λήμνου.

Επιπλέον η  Γ.Σ. αποτελεί το ανώτατο όργανο του Συνεταιρισμού και απαρτίζεται από όλα τα μέλη του. Όργανο άσκησης διοίκησης, χάραξης και υλοποίησης πολιτικής και οργάνωσης των στρατηγικών στόχων για το μέλλον, είναι το Δ.Σ., αποτελούμενο από 5 εκλεγμένα μέλη με τετραετή θητεία, ενώ Πρόεδρος του Φορέα είναι ο Δήμαρχος του νησιού κ. Δημήτρης Μαρινάκης.

Αυτό που συνιστούμε σε όλους σας είναι σίγουρα όταν επισκεφτείτε το νησί του Ηφαίστου να βρεθείτε και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό, εκεί όπου έχει στηθεί και ένας μαγικός χώρος όπου μπορείτε να απολαύσετε τον συγκεκριμένο θησαυρό του νησιού αλλά και να ταξιδέψετε σε ένα μαγικό ταξίδι του κρασιού…

 

Στην φωτογραφία ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού – Η Ένωση, κ. Δημήτρης Κράσσος  και η δημοσιογράφος Μαρία Παπάζογλου.

Στην φωτογραφία ο Υπεύθυνος Πωλήσεων του Συνεταιρισμού κ. Ευάγγελος Βασιλειάδης και η δημοσιογράφος Μαρία Παπάζογλου.

Στη συγκεκριμένη σελίδα μπορείτε να βρείτε τα πάντα για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λήμνου – Η Ένωση

Η Ένωση

 

Λήψεις – Drone | Γιάννης Ζάχαρης – ENA CHANNEL

Φωτογραφία | Γιάννης Ζάχαρης – ENA CHANNEL

Ρεπορτάζ | Μαρία Παπάζογλου – Αρχισυντάκτρια ENA CHANNEL

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Απεργία την Πρωτομαγιά στα μέσα σταθερής τροχιάς | Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μάϊου αποφάσισε ομόφωνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Η συμμετοχή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εργατικής Πρωτομαγιάς, αποδίδοντας φόρο τιμής στους νεκρούς εργάτες του ΣΙΚΑΓΟΥ που διεκδίκησαν εργατικά δικαιώματα θυσιάζοντας τη ζωή τους για τη βελτίωση της ζωής των επόμενων γενεών, διαχρονικά, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει εργαζόμενους και συνταξιούχους αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή κρίση διαβίωσης, να παλεύουν για μια αξιοπρεπή ζωή, να παλεύουν για τα αυτονόητα καθώς θίγονται κατακτήσεις χρόνων, σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

Γι’ αυτό όλοι μας καλούμαστε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά την πάλη μας για αξιοπρέπεια, ισότητα, για μια ζωή χωρίς εργασιακή ανασφάλεια, χωρίς ακρίβεια, με σεβασμό στην υγεία, στην παιδεία, στα κοινωνικο-ασφαλιστικά μας δικαιώματα, στο εισόδημά μας, στις κατακτήσεις μας.

Να σταματήσει πια η φτωχοποίηση των εργαζομένων.

Ως εργαζόμενοι θ’ αγωνιστούμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ενάντια στις εφαρμοζόμενες επιδοματικές πολιτικές.

Τα αιτήματα

  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία.
  • Επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών μας Συμβάσεων Εργασίας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής.
  • Επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα.
  • Αναβάθμιση του τροχαίου υλικού.
  • Πλήρη αποκατάσταση των υποδομών – εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. Εργοστάσιο Βόλου κ.λ.π.).
  • Καλύτερες συνθήκες εργασίας παντού.
  • Πλήρης διαλεύκανση και απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό δυστύχημα στα ΤΕΜΠΗ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς και όλοι οι Σιδηροδρομικοί, δε θα πάψουν να απαιτούν και να ζητούν Δημόσιο, Ασφαλή, Ποιοτικό Σιδηρόδρομο για εργαζόμενους και επιβάτες.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη γενική απεργία τη Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ 2024, και ΚΑΛΟΥΜΕ τα Σωματεία Μέλη μας, τους Σιδηροδρομικούς, να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα), στις 11.00’ αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίας της χώρας».

Πηγή newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Καβάλα βρέθηκε ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ Σπύρος Καρανικόλας

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι επισκέψεις από Υποψήφιους Ευρωβουλευτές είναι πλέον συχνές.

Το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου την Καβάλα επισκέφθηκε ο κ. Σπύρος Καρανικόλας Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος κατά την άφιξη του πέρασε από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη  Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου ενώ στην συνέχεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Υποψήφιος ήρθε σε επικοινωνία με φορείς της πόλης, συζητώντας τα όσα προβλήματα υπάρχουν έχοντας ως μέλημα να μεταφέρει τις πληροφορίες στην κεντρική διοίκηση.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλα έτοιμα για το Πάσχα στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της Καβάλας

Μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και φαίνεται πως τα καταστήματα στην Καβάλα είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με διαφορά εδέσματα.

Πασχαλινά τσουρέκια σε διάφορες γεύσεις , πασχαλινά αυγά αλλά και κεράσματα  για τις πασχαλινές επισκέψεις είναι όλα στις θέσεις τους. Ενώ φημολογίες θέλουν τις τιμές να αυξάνονται, συγκριτικά με άλλες χρονιές, κάποια καταστήματα στην Καβάλα κρατούν σταθερή την τιμή τους για τα προϊόντα τους ενώ ήδη είναι μεγάλο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την αφορά τους βλέποντας τους Καβαλιώτες πολίτες να έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία των δώρων τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en