ΚΑΒΑΛΑ

Η Άννα που περπατά στα σύννεφα..!» με την Μαρία Καραβία

Τα καλά, αξιόλογα και διαχρονικά έργα δεν έχουν ημερομηνία λήξης, και με την πάντα επίκαιρη και παγκόσμια θεματολογία τους, συχνά περνάνε στην κατηγορία των κλασικών.

Έτσι  και με την « Άννα που περπατά στα σύννεφα!» του Μάκη Αντωνόπουλου,  σκηνοθετημένη και ερμηνευμένη από την Μαρία Καραβία, 

που συνεχίζει να παρουσιάζεται εδώ και 15 χρόνια, από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005 στο Βούπερταλ, της Γερμανίας. Οι γερμανοί κριτικοί  έγραψαν τότε πως, ακούγοντάς την θαρρείς πως άκουγε κανείς Γκαίτε. Ή την παρομοίωσαν με την « Μάννα Κουράγιο» του Μπρεχτ, που μέχρι το τέλος της ζωής της, αγωνίζεται για τα παιδιά της.

Το ίδιο και η κύπρια Άννα, μάννα ενός αγνοούμενου, που ζει επάνω στην διαχωριστική γραμμή της Κύπρου και για χρόνια περιμένει με λαχτάρα το γυρισμό του  γιου της.  Έναν γυρισμό όπου συναντάται, η απέραντη άγνοια και ο πόνος. Κοντά στο τέλος της ζωής της αποφασίζει να αναζητήσει η ίδια τον αγνοούμενο γιο της στα βάθη της Τουρκίας.

Μια ιστορία που αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα της επιδρομής του Αττίλα στην Κύπρου, που καθρεφτίζει όμως και τη σημερινή πραγματικότητα, με τους χιλιάδες νέους πρόσφυγες και πολλούς αγνοούμενους, λόγω πολέμου. 

Ένα δυνατό έργο με έντονο το αντιπολεμικό του μήνυμα, δείχνει πως τα ανθρώπινα συναισθήματα δεν έχουν πατρίδα. Και όπως  στον πόλεμο τραυματίζονται και φτάνουν μέχρι το τελευταίο μικρό καταφύγιο, έτσι τραυματίζονται το ίδιο χωρίς βόμβες όμως και στρατιωτική δράση, αλλά από το προσωπικό πεπρωμένο μιας μητέρας, εντυπωσιακά ερμηνευμένα.

Η συγκίνηση, η ανθρωπιά, η αγάπη και ελπίδα για τη ζωή, πλημμυρίζουν την παράσταση, φτάνουν στις καρδιές των θεατών και παραμένουν εκεί, σαν ένας 

μικρός θησαυρός.  

Σκηνοθεσία /θεατρική επεξεργασία : Μαρία Καραβία. Σκηνικά : Γιώργος Χιώτης. Μουσική: Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Dafer Joussef. 

Παραγωγή: Θεάτρου Ανάβασις.

 στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Δήμου Δράμας, 

την Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020, ώρα 21:00

 στο θεατράκι της Αγ. Βαρβάρας, Δράμα

                     Είσοδος ελεύθερη

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version