Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «ανθρωποθυσία» Χαρδούβελη, δεν φέρνει πίσω την τρόικα

image_print

Ακαμπτοι οι δανειστές εξαντλούν τον πολιτικό χρόνο και επισπεύδουν τις εξελίξεις.

Ενώ η κυβέρνηση αγοράζει πολιτικό χρόνο και στήνει σκηνικό σύγκρουσης με την τρόικα το σκηνικό μεταβάλλεται ραγδαία, τόσο εντός Βουλής όσο και στα κόμματα, την κοινωνία και το επιχειρηματικό-εκδοτικό κεφάλαιο. Ο πρωθυπουργός μπορεί να έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα το ανοιχτό μέτωπο με τους τραπεζίτες, δεν έπραξε όμως το ίδιο και με τους εκδότες και τους βιομηχάνους. Μπορεί η θυσία του Γκίκα Χαρδούβελη στο βωμό των κομματικών ισορροπιών να χόρτασε την πείνα των μηχανισμών, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την τρόικα, η οποία σφιγγει τη θυλιά στο λαιμό της κυβέρνησης παρατηρώντας τις αρνητικές επιπτώσεις των σπασμωδικών κινήσεων πολιτικής επιβίωσης.

Του Χρήστου Φράγκου

Οι πολιτικές και πολιτικο-επιχειρηματικές συμμαχίες στο εσωτερικό της χώρας είναι το κορυφαίο ζητούμενο τόσο για τον πρωθυπουργό όσο και για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι οποίοι προσπαθούν να επαναφέρουν την ηρεμία στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και να εξιλεωθούν στα κόμματα για το Βατερλώ του ΕΝΦΙΑ. Σε αυτό το πλαίσιο «αξιοποιείται» για ακόμη μια φορά ο Γκίκας Χαρδούβελης ως εξιλαστήριο θύμα, καθώς είναι ο μόνος που δεν αποτελεί πολιτικό προσωπικό και συνεπώς μπορεί να χρεωθεί πολιτικές ευθύνες.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρώντας να πείσει το κομματικό ακροατήριο ότι πήρε το μήνυμα, αφαιρεί τις κρίσιμες αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ και της πολύκροτης λίστας Λαγκάρντ και τις εκχωρεί στον παραγκωνισμένο από την τρόικα –και άκρως κομματικό- Μαυραγάνη.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να απαξιώσει τον υπουργό Οικονομικών, ενώ αυτός χειρίζεται τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον Γιώργο Μαυραγάνη, στέλνει λάθος μηνύματα στους δανειστές, οι οποίοι βλέπουν ότι ο άνθρωπος με τον οποίο διαπραγματεύονται αναιρείται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του sofokleousin.gr οι εκπρόσωποι των δανειστών θα στείλουν σήμερα το μεσημέρι αίτημα συνάντησης με τον Αντώνη Σαμαρά την πρώτη ημέρα της επιστροφής της τρόικας, καθώς η προσωπικότητα του Γκίκα Χαρδούβελη έχει υποστεί βαριά πλήγματα. Για το θέμα ενημέρωσε μάλιστα τον Αντώνη Σαμαρά ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σε επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής. Ο πρόεδρος της Κομισιόν συνέστησε στον Έλληνα πρωθυπουργό να αποδεχθεί το αίτημα της τρόικας ώστε να δείξει καλή πρόθεση και να χαλαρώσουν οι πιέσεις.

Αγοράζει χρόνο, τελειώνει το χρήμα

Η καθυστέρηση στην άφιξη της τρόικας επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρουσιάζει σκληρό διαπραγματευτικό προφίλ στην κοινωνία, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει χρόνο για να κλείσει εκκρεμότητες για την αξιολόγηση. Ακόμα και η μη-έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να τεθεί υπόψη του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, δεν φαίνεται ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη καθώς θα διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών μέσω τηλεδιάσκεψης για να κλείσει το ζήτημα, εφόσον υπάρξει το «ΟΚ» της τρόικας.

Ενώ πολλά έχουν γραφεί για τα ανοιχτά μέτωπα στην τελευταία αξιολόγηση, η στρατηγική της κυβέρνησης κινείται σε δυο άξονες: 

1. Μετάθεση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για εργασιακά και ασφαλιστικό στην επόμενη φάση

2. Κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 με αναθεώρηση στόχων για έσοδα, δαπάνες και πρωτογενές πλεόνασμα.

Η τρόικα από την πλευρά της, όπως και οι οίκοι αξιολόγησης, επιμένουν στη ανάγκη επίσπευσης των διαρθρωτικών αλλαγών τόσο σε επίπεδο προϋπολογισμού και Δημοσιων δαπανών όσο και στον ιδιωτικό τομέα ώστε να ολοκληρωθεί η αλλαγή στο προφίλ της οικονομίας.

Η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο και η απεμπλοκή του ΔΝΤ από τη διαδικασία εποπτείας της ελληνικής οικονομίας που αναδείχθηκαν από την κυβέρνηση ως μείζονα ζητήματα έχουν πέσει πλέον πολύ χαμηλότερα στην ατζέντα των συζητήσεων, καθώς επιχειρείται ο κατευνασμός των αγορών και η δρομολόγηση μιας παρασκηνιακής λύσης, την οποία θα εμφανίσει η κυβέρνηση εν ευθέτω χρόνω.

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση δεν κρύβει την δυσφορία της με «την παρελκυστική τακτική της Τρόικας» όπως την χαρακτηρίζει. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι «επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική του Φεβρουαρίου του 2014». Αντί για μία «σύντομη και αναίμακτη αξιολόγηση» όπως έλεγε η διαπραγματευτική ομάδα ήδη από την συνάντηση του Παρισιού φθάσαμε σε εξάντληση όλων των χρονικών περιθωρίων με την κυβέρνηση να κάνει συνεχείς υποχωρήσεις προκειμένου να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Σπονδές στην τρόικα

Παρά την υπαναχώρηση όμως της κυβέρνησης στην εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις, ακόμη δεν είναι σαφές πότε θα επιστρέψει το κλιμάκιο στην Αθήνα. Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «θα επιστρέψει προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αλλά ακόμη κι αυτό δεν είναι βέβαιο» αφήνοντας να εννοηθεί ότι εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από την πορεία των συζητήσεων που διαξάγεται με ανταλλαγή e-mails και με τηλεδιασκέψεις του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής.

Πάντως ήδη από την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση έχει στείλει τις απαντήσεις της σε ένα προς ένα τα 19 σημεία που είχε βάλλει η τρόικα με την δική της ηλεκτρονική επιστολή μία εβδομάδα νωρίτερα.

Τα αγκάθια φαίνεται ότι είναι στο δημοσιονομικό κενό που σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικομικών η Τρόικα το εμφανίζει στα 2,5 δις για το 2015, οι αλλαγές στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό στις οποίες επιμένουν οι δανειστές να έλθουν άμεσα και οι ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Φυσικά υπάρχουν πάντα οι απολύσεις στο δημόσιο, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και η αλλαγές στο ΦΠΑ. Τα θέματα θα κλείσουν όταν επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα.

Λύση πακέτο για χρέος, μεταρρυθμίσεις, εποπτεία

Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει ένα, ένα τα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές, στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η προσέγγιση του ΔΝΤ για λύση-πακέτο, ώστε να υποχρεωθεί η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε όλα, με όλους και να

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με το νέο έτος. Εκ των πραγμάτων η όποια συμφωνία προκύψει συνυφαίνεται πλέον με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και την διαδοχή του κ. Κάρολου Παπούλια. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την προληπτική γραμμή στήριξης και την παράταση της επιτήρησης για έναν ακόμη χρόνο. Αυτό που θα συζητηθεί θα είναι οι όροι της επιτήρησης και η συνέχιση της παρουσίασς του ΔΝΤ.

Στο τραπέζι είναι ακόμη και πρόταση για δύο γραμμές στήριξης μία ευρωπαική με τα αδιάθετα ποσά του ΤΧΣ και μία από το ΔΝΤ με τα ποσά που μένει να εκταμιεύσει βάση της τρέχουσας συμφωνίας και που θα εγγυάται την παραμονή του στο επόμενο πρόγραμμα.

Τίποτα όμως ακόμα δεν πείθει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συμφωνία για την «επόμενη ημέρα» και την προληπτική γραμμή μπορούν να έρθουν «πακέτο» πριν κλείσει η χρονιά. Στις 19 Δεκεμβρίου είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, οπότε είναι αμφίβολο αν θα προλάβαιναν να ετοιμάσουν πρόταση που θα εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και το διευθυντήριο του ΔΝΤ.

Γίνεται έτσι ορατός ο κίνδυνος, όσο και αν επισήμως το αποκλείουν η Αθήνα και οι δανειστές, για την ανάγκη παράτασης του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος που τυπικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Σε άλλη περίπτωση, θα προκύψει «κενό» ανάμεσα στα δύο προγράμματα, τουλάχιστον ολίγων εβδομάδων στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ μπαίνει σε κίνδυνο η επικείμενη είσπραξη των περίπου 7,1 δισ. ευρώ  που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από  το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – EFSF (1,8 δισ. ευρώ), τα SMP’s από τα κέρδη ομολόγων που επιστρέφουν οι ευρω-τράπεζες του ευρωσυστήματος (1,8 δισ. ευρώ) και άλλα 3,5 δισ. που καθυστερεί να αποπληρώσει το ΔΝΤ έως το τέλος του 2014.

Με το δίλημμα συμφωνία ή Grexit στις εκλογές

Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Sofokleousin.gr η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει υψηλούς τόνους σε όλα τα μέτωπα ως προπέτασμα καπνού για να μπορέσει να ελιχθεί στο παρασκήνιο. Η πολιτική αυτή όμως έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο –μέχρι τώρα- τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ και στο εσωτερικό η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από ευθείες συγκρούσεις έχει αφοπλίσει αυτή τη νάρκη.

Παρ’ όλα αυτά, όπως διαφάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg και από τις «παρατηρήσεις» του Σταύρου Ψυχάρη οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιμείνουν σε αυτή την πολιτική καθως εκτιμούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Η στάση αυτή προδίδει όμως ότι ο πολιτικός χρόνος είναι ασφυκτικός και πως οι εξελίξεις έχουν επιταχυνθεί ή θα επιταχυνθούν, ενώ δημοσιεύματα σε συμπολιτευόμενες εφημερίδες θέτουν θέμα επίσπευσης της προεδρικής εκλογής.

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Σκανάρουν” από αέρα τα χωράφια για την εικόνα των καλλιεργειών που επλήγησαν από περονόσπορο

image_print

Μια σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αποτύπωση της πραγματικής έκτασης των ζημιών που προκάλεσε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες. Ο γεωργικός σύμβουλος Γιάννης Μητρούσης, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προχωρά σε εναέριες καταγραφές των πληγεισών εκτάσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από αγροτικές περιοχές που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ασθένεια. Οι εναέριες λήψεις επιτρέπουν την ακριβή χαρτογράφηση των καλλιεργειών, καταγράφοντας την ένταση και την έκταση των προσβολών με τρόπο που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω επιτόπιων ελέγχων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία που θα αποτυπώνουν με σαφήνεια την πραγματική εικόνα των ζημιών, προσφέροντας ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο στους παραγωγούς όσο και σε κάθε αρμόδιο φορέα που καλείται να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του περονόσπορου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις στην αγορά της Καβάλας

image_print

Με αισιοδοξία υποδέχεται η τοπική αγορά της Καβάλας την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες αρχίζουν την προσεχή Δευτέρα, δίνοντας το έναυσμα για μια περίοδο σημαντικών προσφορών και αγορών.

Οι επαγγελματίες της πόλης ευελπιστούν ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές, θα ενισχύσουν την εμπορική δραστηριότητα και θα δώσουν νέα ώθηση στα καταστήματα.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών, ειδών σπιτιού και πολλών ακόμη κατηγοριών, επωφελούμενοι από σημαντικές εκπτώσεις.

Οι έμποροι καλούν το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει την τοπική αγορά, επισημαίνοντας ότι η επιλογή των καταστημάτων της Καβάλας συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές και να δίνουν προσοχή στην αναγραφή τόσο της αρχικής όσο και της τελικής εκπτωτικής τιμής των προϊόντων.Η εκπτωτική περίοδος αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εμπορικές ευκαιρίες του καλοκαιριού, με την αγορά της Καβάλας να προσδοκά αυξημένη επισκεψιότητα και έντονη αγοραστική κίνηση τις επόμενες εβδομάδες.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Καβάλα - Νέες μεγάλες αλυσίδες στην τοπική αγορά - 2026
image_print

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Σημαντικές αλλαγές καταγράφονται στην αγορά της Καβάλας, καθώς μεγάλες εμπορικές αλυσίδες συνεχίζουν να επενδύουν στην πόλη, ενισχύοντας την παρουσία τους και διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στον χώρο του λιανεμπορίου. Η είσοδος γνωστών ευρωπαϊκών brands αυξάνει τον ανταγωνισμό, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό περιβάλλον.

Η παρουσία της JD άνοιξε τον δρόμο

Καθοριστική θεωρείται η επένδυση της JD Sports στην Καβάλα, με το κατάστημά της να λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2024 και να προσελκύει έντονο καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως ενίσχυσε τη δυναμική της τοπικής αγοράς, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον μεγάλων εμπορικών ομίλων για την περιοχή.

Cosmos Sport και Foot Locker στην Καβάλα

Την ίδια στιγμή, εγκαινιάστηκε νέο κατάστημα της Cosmos Sport στην οδό Ομονοίας. Η αλυσίδα ανήκει πλέον στον όμιλο της JD Sports, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία του στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, το φθινόπωρο προγραμματίζεται να ανοίξει κατάστημα της Foot Locker στον πεζόδρομο της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσθέτοντας ακόμη ένα διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Καβάλας.

Αναζητούνται νέοι εμπορικοί χώροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακόμη μεγάλες εταιρείες εξετάζουν την είσοδό τους στην αγορά της Καβάλας και αναζητούν κατάλληλους επαγγελματικούς χώρους.

Ωστόσο, η εύρεση καταστημάτων με μεγάλα τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της πόλης αποτελεί σημαντική πρόκληση, ενώ και τα αυξημένα ενοίκια δυσκολεύουν την ολοκλήρωση νέων συμφωνιών.

Κινητικότητα και στις μικρότερες επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αλλαγές και στις μικρότερες επιχειρήσεις της πόλης.

Δύο καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν κοντά στα παλιά Δικαστήρια έκλεισαν, ενώ στον έναν από τους δύο χώρους θα εγκατασταθεί επιχείρηση ειδών κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, στον χώρο ζαχαροπλαστείου που είχε διακόψει τη λειτουργία του στην οδό Βενιζέλου πρόκειται να μεταφερθεί κατάστημα ΟΠΑΠ, ενώ νέα καφετέρια ετοιμάζεται να ανοίξει στην οδό 7ης Μεραρχίας.

Νέα δεδομένα για την τοπική αγορά

Η είσοδος διεθνών εμπορικών αλυσίδων δημιουργεί νέες προοπτικές για την αγορά της Καβάλας, αυξάνοντας τις επιλογές των καταναλωτών και ενισχύοντας την εμπορική κίνηση.

Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν η εμπορική δραστηριότητα παρουσιάζει αισθητή κάμψη.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en