Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ηχηρό μήνυμα Ομπάμα | «Πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους» για την Ελλάδα

Σαφές και ηχηρό μήνυμα για την ελάφρυνση του χρέους έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, στις δηλώσεις που έκανε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, κατά την οποία ο κ. Ομπάμα είχε αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, αν και τόνισε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος (για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ).

«Μόνο με λιτότητα δεν έρχεται ευημερία, πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους», είπε ο κ. Ομπάμα, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε τις αξίες μας» είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός. Μετά τις πρώτες δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες, Τσίπρας και Ομπάμα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ομπάμα αφού ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για την θερμή υποδοχή είπε ότι «εμμένουμε στη θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν έρχεται ευημερία. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους ούτως ώστε να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη». Επίσης, συνεχάρη τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό γι’ αυτά που έχουν επιτύχει στις δύσκολες συνθήκες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη, επίσης, τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής γι’ αυτό το ζήτημα. Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το Κυπριακό, είπε ότι «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση». Τέλος ανέφερε ότι θεωρεί την Ελλάδα έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι για μας μεγάλη η χαρά και η τιμή που επιλέξατε την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού σας ταξιδιού και αυτό δίνει μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση υπεράσπισης παναθρώπινων αξιών, αλλά μάχεται και σήμερα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε τις αξίες μας» είπε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα βρουν ανταπόκριση. 

«Ελπίζω να έχουμε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση χρέους, αλλά και να έχουμε και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους που αφορά όλη την Ευρώπη και οικονομία, αλλά και για το Κυπριακό ελπίζουμε σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση» κατέληξε.

 

Οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση

Ακοολούθησε συνάντηση ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Ομπάμα, που ολοκληρώθηκε περίπου στις 14.20, όταν και ξεκίνησαν οι κοινές δηλώσεις.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι γι’ αυτό θεωρεί «όχι μόνο ιστορικά συμβολική, αλλά και καθόλα ουσιαστική την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και στο Βερολίνο μεθαύριο αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή». 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα […] Η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μας μετά από επτά ολόκληρα χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα». 

Κατά τον κ. Τσίπρα, «η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα». «Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα καταφέρει να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για αυτά που ζητά η Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε πως οι Γερμανοί επιμένουν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, τονίζοντας ότι «αυτό που αναμένεται να γίνει σε σχέση με την Ελλάδα είναι ό,τι είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι».

Σημείωσε ακόμη ότι η κ. Μέρκελ είναι μια πολιτικός που έχει αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη. «Γι’ αυτό πιστεύω πως θα πειστεί ότι θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη και η Ελλάδα να μην είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης».

Νωρίτερα κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα είδε καθαρά αυτό το  ζήτημα όταν το 1953 με τη βοήθεια και τη στήριξη τότε των ΗΠΑ ρύθμισε το χρέος της ηττημένης μεταπολεμικά Γερμανίας συνδέοντας το με ρήτρα ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «σήμερα η ισχυρή πια Γερμανία ως η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε και επικέντρωσε στον κομβικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή, ως μιας χώρας που αποτελεί καθοριστικό πυλώνα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Στις συζητήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο τέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, το Κυπριακό, όπου συζήτησαν για την ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επιπλέον συζήτησαν την ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών διμερών σχέσεων, είπε.

 

Ζήτησε σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Σε ό,τι έχει να κάνει με το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η χώρα πρόσφερε στήριξη στους πρόσφυγες και πρόσθεσε: «Επιμένουμε πως ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι ο σεβασμός διεθνούς δικαίου, η συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής».

Επίσης, ευχαρίστησε θερμά τον Αμερικανό πρόεδρο για το γεγονός ότι επέλεξε τον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία για έναν από τους τελευταίους σταθμούς πριν κλείσει την θητεία του.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η θητεία Ομπάμα ήταν «μία θητεία κατά τη διάρκεια της οποία άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στη δική μας χώρα όπου στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις συσσώρευσαν ένα βαρύ ιστορικό φορτίο. Ήταν ιστορική για τις σχέσεις των δύο χωρών η στιγμή που ο Μπιλ Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με τη δικτατορία στην Ελλάδα». 

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «ο ελληνικός λαός έχει χύσει αίμα, έχει δώσει αγώνες για να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας» και πρόσθεσε: «Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν Αμερικανό πρόεδρο που στη θητεία του υπερασπίστηκε με σθένος τις αξίες αυτές, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από χρώμα θρησκεία και σεξουαλικό προσανατολισμό».

 

«Δεν υπάρχει αναπτυξιακή πολιτική χωρίς ελάφρυνση χρέους»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την άποψη περί ανάγκης να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της», είπε ο κ. Ομπάμα.

«Ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός. Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, και εμείς τις κάναμε (χαλιναγωγήσαμε τα χρηματιστήρια, τη Γουόλ Στριτ ήταν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος, επιχειρηματικός» και τόνισε πως «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα».

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα. «Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».

Ο κ. Ομπάμα τόνισε, ακόμη, πως «ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό και σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη. Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης». Επίσης, τόνισε ότι θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Γατάκια, εγώ γκαντέμης;;» | Ο Μητσοτάκης αυτοσαρκάζεται για τις προκρίσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Final-4-

Στην ευχή και πρόβλεψή του για πρόκριση Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο Final-4 της Euroleague, αλλά και στον χαρακτηρισμό «γκαντέμης», αναφέρθηκε μέσω TikTok ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: sport-fm.gr

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2024, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δέχτηκε, στο Γραφείο του (Διοικητήριο Δράμας, 3ος όροφος) τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και ακολούθησε σύσκεψη με φορείς του Νομού για θέματα της Δραμας, παρουσία των Βουλευτών Ν. Δράμας Ν.Δ. κ. Δημήτριου Κυριαζίδη και ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α.Μ.Θ. κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Α.Μ.Θ. για Θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης κ. Κωνσταντίνος Κόντος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος,, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Γεώργιος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ελευθέριος Ταμπουριδης και ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος
Καγιάογλου, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Δράμας, γεγονός που σχετίζεται με την ανάπτυξη της περιοχής. Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του έθεσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σαφείς ημερομηνίες-ορόσημα των ενεργειών, διαδικασιών και εργασιών που απαιτούνται έως την περαίωση και παράδοση στους πολίτες των έργων κατασκευής των οδικών αξόνων Δράμας-Αμφίπολης και Δράμας-Καβάλας, ενώ υπογράμμισε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα θεμελιωθεί, από τον ίδιο, το νέο Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις μας η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής στην επικράτεια του Νομού Δράμας. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Μιχαήλ Μουρβετίδης, αφού αναφέρθηκε σε ζητήματα-παρεμβάσεις-έργα οδικών αξόνων και υποδομών περιφερειακής αρμοδιότητας, είπε ότι : «Η οδική και σιδηροδρομική απομόνωση και η συνεχής υποβάθμιση της Δράμας προκαλεί την καχυποψία και την απογοήτευση των πολιτών για το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός, για την ολοκλήρωση αυτών των έργων-οδικών αξόνων, προβλήματα που χρόνια ταλανίζουν τον τόπο μας, να συνεχιστεί απρόσκοπτα, με απτά αποτελέσματα».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δράμα | Εξασφάλιση 15 Εκατομμυρίων Ευρώ για Έργα Υποδομών

O Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δράμα στο πλαίσιο επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει ένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη Δράμα. Έτσι, μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να οριστεί ο ανάδοχος του έργου για τον δρόμο Δράμας-Αμφίπολης. Ανακοινώθηκε επίσης ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026 θα παραδοθεί το τμήμα 8,5 χλμ της οδού Δράμας- Καβάλας.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε αισιοδοξία για την εξέλιξη και δήλωσε: «Η ανάπτυξη των δύο έργων, που αποτελεί σταθερό αίτημα της Δράμας, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κινητικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους, αν και μακροπρόθεσμο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων στην περιοχή.»

Στη συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με τον Υπουργό συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, Δ. Αναγνώπουλος, ο Βουλευτής Δράμας, Δ. Κυριαζίδης και ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Δράμας, Δ. Αμαραντίδης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en