ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΗΠΑ και Ρωσία «φλερτάρουν» με θερμό επεισόδιο στη Συρία

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Θεωρητικά, τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον θεωρούν απειλή το Ισλαμικό Κράτος και επιδιώκουν την εξόντωσή του. Στην πράξη, όμως, υποστηρίζοντας διαφορετικά και ευθέως ανταγωνιστικά στρατόπεδα στη Συρία, το βοηθούν ώστε να διατηρεί ή και να διευρύνει την επιρροή του και τις δυνάμεις του. Τις τελευταίες δε ημέρες, το κλίμα έχει… βαρύνει στις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις για την εκτεταμένη βοήθεια που παρέχει η πρώτη στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, την οποία άλλωστε παραδέχθηκε ευθέως χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Ρωσία αποστέλλει αεροπορικώς στη Συρία στρατιωτικό υλικό, βάσει των υπαρχόντων συμφωνιών, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της. Από τα όσα πρόσθεσε, μάλιστα, φαίνεται ότι η εμπλοκή της χώρας του είναι ακόμη μεγαλύτερη: «Δεν βοηθάμε μόνο τη Συρία, αλλά δίνουμε όπλα και στο Ιράκ και σε άλλες χώρες της περιοχής που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στην απειλή της τρομοκρατίας», είπε ο Λαβρόφ, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάριζε ότι για τη Μόσχα μόνο ο στρατός του Ασαντ είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους τζιχαντιστές.

Βεβαίως, οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν παραδέχθηκαν ότι ειδικές δυνάμεις από τη χώρα τους λαμβάνουν μέρος και στις μάχες που διεξάγονται στη Συρία, όπως ισχυρίστηκαν πρόσφατα «πηγές» από τον Λίβανο -ούτε, όμως, διέψευσαν αυτή την πληροφορία, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει. Εξάλλου, η ναυτική βάση στην Ταρτούς είναι η μοναδική που διαθέτει η Ρωσία στη Μεσόγειο και ασφαλώς δεν είναι διατεθειμένη να την αφήσει ανυπεράσπιστη, ειδικά σε μια περίοδο που ο κυβερνητικός στρατός δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα, τόσο από τους τζιχαντιστές όσο και από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ο οποίος υποστηρίζεται, εκτός των άλλων, από τις ΗΠΑ και την Τουρκία (χθες, μάλιστα, φέρεται να κατέλαβε ένα αεροδρόμιο στην επαρχία Ιντλίμπ, προξενώντας βαριές απώλειες στον στρατό).

Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, δυσφορούν με τη ρωσική εμπλοκή και προειδοποίησαν -διά στόματος του Τζον Κέρι- ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση του εμφυλίου. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο πως δεν θα ήθελαν να δουν τη δημιουργία ενός ακόμη ρωσικού προτεκτοράτου σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη και στρατηγικά σημαντική περιοχή, όπως συνέβη πέρυσι με την Κριμαία. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για να το αποτρέψουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος ενός… ατυχήματος μεγαλώνει διαρκώς. Είναι γνωστό ότι, εδώ και μήνες, αμερικανικά μαχητικά λαμβάνουν μέρος στις συγκρούσεις στη Συρία, βομβαρδίζοντας (επισήμως) θέσεις των τζιχαντιστών. Εάν, λοιπόν, επιβεβαιωθεί ότι στο έδαφος πολεμούν και Ρώσοι στρατιώτες, τότε οι δύο υπερδυνάμεις θα φλερτάρουν επικίνδυνα με ένα «θερμό επεισόδιο» στη Μέση Ανατολή. Και μετά, άντε να μαζευτεί, καθώς στην ίδια περιοχή επιχειρούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, Ιρανοί και Ισραηλινοί, οι Σαουδάραβες και η Χεζμπολάχ, Τούρκοι και Κούρδοι…

imerisia.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version