Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Ηπατίτιδες Α, Β, C | Διαφορές και αντιμετώπιση

Η ηπατίτιδα είναι μία συνηθισμένη φλεγμονή του ήπατος. Υπάρχουν αρκετές αιτίες που την προκαλούν: η πιο συχνή είναι διάφοροι ιοί, όπως αυτοί της ηπατίτιδας Α, Β, C.

Οι λειτουργίες που επιτελεί το ήπαρ είναι πολλαπλές και σημαντικές. Η κυριότερη είναι ότι αποτελεί το χημικό εργαστήριο του ανθρώπινου οργανισμού, καθαρίζοντας το αίμα από τις τοξικές ουσίες που περιέχει μετατρέποντας τις σε αβλαβείς, οι οποίες στην συνέχεια θα απομακρυνθούν από το σώμα μας είτε με τα ούρα είτε με τα κόπρανα.

Πως εκδηλώνεται η ηπατίτιδα;

Η ηπατίτιδα συχνά εκδηλώνεται αρχικά με γενικά συμπτώματα, που θυμίζουν κρύωμα: αδυναμία, ανορεξία, ναυτία, χαμηλό πυρετό. Στη συνέχεια τα κόπρανα αποχρωματίζονται (γίνονται σχεδόν “άσπρα”), τα ούρα αποκτούν σκούρο χρώμα και παρουσιάζεται ίκτερος (το δέρμα παίρνει κίτρινο χρώμα). Το ήπαρ είναι συνήθως ελαφρά επώδυνο.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντοτε έτσι. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να έχει ηπατίτιδα, αλλά να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Μόνο οι εξετάσεις αίματος αποκαλύπτουν τη νόσο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι πάσχει. Μιλάμε τότε για ασυμπτωματικό φορέα της νόσου.

Ηπατίτιδα Α

Αποτελεί την πρώτη μορφή ηπατίτιδας. Εγινε γνωστή γύρω στο 1940 και ονομάσθηκε στην αρχή «λοιμώδης ηπατίτιδα». Κατατάσσεται μεταξύ των συχνοτέρων λοιμωδών νοσημάτων. Μεταδίδεται με το φαγητό, το νερό και τα κόπρανα, ειδικά όταν υπάρχουν άσχημες συνθήκες υγιεινής. Γι αυτό και η σωστή καθαριότητα και απολύμανση τως χώρων υγιεινής καθώς και το σωστό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα πριν από τα γεύματα) αποτελούν τα σημαντικότερα προφυλακτικά μέτρα.

Η ηπατίτιδα Α προκαλεί οξεία λοίμωξη, η οποία σχεδόν ποτέ δεν μεταπίπτει σε χρόνια μορφή και αφήνει μόνιμη ανοσία (δηλαδή ο ασθενής δεν υπάρχει περίπτωση να νοσήσει ξανά από ηπατίτιδα Α). Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊάται σύντομα και δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Ηπατίτιδα B

Η μορφή αυτή μεταδίδεται όταν ο ιός εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος (με την σεξουαλική επαφή, τρύπημα από μολυσμένη βελόνα, κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών ή άλλων επεμβάσεων, μετάγγιση αίματος, και κατά την διάρκεια του τοκετού). Επίσης μεταδίδεται με το τατουάζ, τις ξυριστικές μηχανές και τις οδοντόβουρτσες.

Οταν κάποιος μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β, ανιχνεύεται στο αίμα του ένα τμήμα του ιού, που λέγεται αυστραλιανό αντιγόνο. Στη συνέχεια μέσα στο επόμενο εξάμηνο περίπου, η μεγάλη πλειοψηφία, περίπου το 80%, αυτοϊάται (δηλαδή θεραπεύεται από μόνη της χωρίς κάποια ιατρική παρέμβαση). Σ΄αυτή την περίπτωση δεν ανιχνεύεται πλέον το αυστραλιανό αντιγόνο, οπότε ο ασθενής δεν μεταδίδει τη νόσο. Επίσης ανιχνεύονται αντισώματα στο αίμα, που εξασφαλίζουν ανοσία απέναντι στη νόσο (δηλαδή ο ασθενής πλέον είναι προστατευμένος, δεν υπάρχει περίπτωση να νοσήσει ξανά από ηπατίτιδα Β). Στο υπόλοιπο ποσοστό (περί το 20%) το αυστραλιανό αντιγόνο παραμένει στο αίμα, ενώ αντισώματα δεν αναπτύσσονται και ο ασθενής λέμε οτι πάσχει από χρονία ηπατίτιδα Β. Πρόκειται για ένα σοβαρό νόσημα, που χρειάζεται τακτική παρακολούθηση και συχνά ενδονοσοκομειακό έλεγχο.

Στην χώρα μας υπάρχουν 300.000 ασυμπτωματικοί φορείς εκ των οποίων οι 25 – 30% θα αναπτύξουν χρόνια νόσο. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει πλέον ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι της ηπατίτιδας Β. Η χρονία νόσος αντιμετώπιζεται πλέον ικανοποιητικά με τη χρησιμοποίηση φαρμάκων όπως η ιντερφερόνη και η λαμιβουδίνη.

Ηπατίτιδα C

Η διάγνωση της έγινε εφικτή την τελευταία δεκαετία . Μεταδίδεται κυρίως με τις μεταγγίσεις αίματος (και λιγότερο με την ερωτική επαφή). Σήμερα, η συχνότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων παρουσιάζει πτωτική τάση, λόγω ελέγχου του αίματος που δίνεται με τις μεταγγίσεις. Παρά το γεγονός ότι η κλινική εικόνα είναι πολύ πιο ήπια από αυτήν της Β, το 80% των ασθενών θα αναπτύξουν χρόνια νόσο, εκ των οποίων το 20% θα αναπτύξει κίρρωση του ήπατος 20 χρόνια αργότερα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στους 100.000 – 150.000 φορείς της νόσου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί εμβόλιο έναντι της ηπατίτιδας C.

Πως γίνεται η διάγνωση της ηπατίτιδας;

Η διάγνωση των γνωστών μορφών ηπατίτιδας γίνεται με την λήψη αίματος και διενεργείται σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Υπάρχει κίνδυνος από τις μεταγγίσεις;

Σήμερα οι μεταγγίσεις που δίνονται ελέγχονται τόσο για ηπατίτιδα Β, όσο και για ηπατίτιδα C. Επομένως ο κίνδυνος θα πρέπει να είναι πρακτικά μηδενικός.

Πρέπει να κάνω το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β;

Την δεκαετία που διανύουμε τέθηκε θέμα μαζικού εμβολιασμού από την παγκόσμια οργάνωση υγείας (WHO). Υπάρχει πλέον ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και για την ηπατίτιδα Β και για την ηπατίτιδα Α. Στη χώρα μας πλέον, ο εμβολιασμός έναντι των συγκεκριμένων ιών είναι συστηματικός και γίνεται για την μεν ηπατίτιδα Β, τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, για τη δε ηπατίτιδα Α, τα πρώτα σχολικά χρόνια.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ημέρα Νοσηλευτή | Το Γενικό Νοσοκείο Καβάλας τιμά την ημέρα

Η 12η Μαΐου, παγκοσμίως, αποτελεί μια ημερομηνία σύμβολο για το σύνολο των Νοσηλευτριών/των, που  προασπίζουν  την Δημόσια Υγεία και τα Δικαιώματα των Ασθενών.

 Οι νοσηλευτές  παρέχουν καθημερινά ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς όλους τους πολίτες, υπερασπιζόμενοι του δικαιώματος στην Υγεία για Όλους.

 Μέσα από την πανδημία φάνηκε ξεκάθαρα ο σημαντικός ρόλος αλλά και η  υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αποδείχτηκε όμως και ότι το ΕΣΥ δεν κατέρρευσε, διότι οι ίδιοι οι Νοσηλευτές το στήριξαν ,μπήκαν μπροστά, ηγήθηκαν, κινδύνευσαν  αντιμετωπίζοντας τη λαίλαπα της πανδημίας.

Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά, καθώς αποτελούν τη ψυχή του ΕΣΥ, ως αξιόπιστοι συμπαραστάτες που διασφαλίζουν την ποιοτική φροντίδα στις υπηρεσίες υγείας των πολιτών και των οικογενειών τους.

Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά, καθώς επηρεάζουν και διαμορφώνουν τις αποφάσεις σε πολιτικές υγείας που διασφαλίζουν ότι όλοι οι Έλληνες θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη.

Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά, δίνοντας μεγάλο αγώνα για να μετατρέψουν σε ασθενοκεντρικό το σύστημα υγείας στη χώρα μας.

Για εμάς προτεραιότητα έχει ο ασθενής.

Για την ασφάλειά του και την βελτίωση στην ποιότητα της περίθαλψής του δουλεύουμε νυχθημερόν. Είμαστε πάντα δίπλα του για να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά του και να τον στηρίζουμε ψυχικά και σωματικά μέχρι να αισθανθεί δυνατός για να συνεχίσει υγιής τη διαδρομή της ζωής.

Σήμερα τιμούμε όλους τους Νοσηλευτές για το ήθος, την ανιδιοτέλεια και τις νοσηλευτικές αξίες τις οποίες πρεσβεύουν.

Τιμούμε, όμως, ιδιαίτερα το προσωπικό της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου μας, που με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση, συνεχίζει να εργάζεται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με τις κενές θέσεις να αγγίζουν το 50% ,να περιθάλπει ασθενείς από όλη την Περιφέρεια .

Χρόνια πολλά στους Νοσηλευτές που μιλούν με το έργο τους!

Δελτίο Τύπου | Σωματείο Εργαζομένων Γεν. Νοσοκείου Καβάλας

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας | Αποχή αρχίζουν από τις 8 Μαΐου οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 17/4/2024 στηρίζει την κινητοποίηση των Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών με την μορφή ολικής αποχής από τα ιατρικά καθήκοντά τους ξεκινώντας από την Τετάρτη 8 ΜΑΙΟΥ 2024.

Η διάρκεια της αποχής θα επανεξετασθεί βάσει των αποτελεσμάτων των επαφών με το Υπουργείο Υγείας και της πορείας υλοποίησης των σχετικών δεσμεύσεων από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en