Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τα επόμενα χρόνια

Η περσινή έκθεση του ΟΗΕ λειτούργησε ως συνειδησιακή σφαλιάρα για την ανθρωπότητα και τον δρόμο που έχουμε πάρει.

Ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση, μας είπε ο ΟΗΕ, στη μεγαλύτερη παγκόσμια αξιολόγηση που έγινε ποτέ.Μας είπε όμως και κάτι ακόμα: πως τα περιθώρια στενεύουν επικινδύνως αν είναι να κάνουμε κάτι για να σώσουμε τη βιοποικιλότητα και την υγεία του πλανήτη.

Οι δεσμοί που κρατούν εξάλλου τη φύση ενωμένη απειλούνται κι αυτοί από την αποψίλωση των δασών, την υπεραλίευση, τη λαθροθηρία, την ανάπτυξη και τις άλλες ανθρώπινες δράσεις που αφήνουν μαύρο και ζοφερό το στίγμα τους στο περιβάλλον.

Χάρη στην ανθρώπινη δράση, 1 εκατ. είδη πιέζονται στα όρια της εξαφάνισης και μέσα σε 5 χρόνια (από το 2019) κάποια από αυτά μπορεί να μην υπάρχουν πια μεταξύ μας.

«Οι αποδείξεις είναι πεντακάθαρες, η φύση είναι σε μπελάδες. Άρα κι εμείς είμαστε σε μπελάδες», είχε πει εύγλωττα η Sandra Díaz, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Global Assessment Report on Biodiversity and Ecosystem Services, που ξεπέρασε τελικά τις 1.500 σελίδες.

Είναι η μόνη τόσο περιεκτική έκθεση, μια μετα-έρευνα που αξιολόγησε τα στοιχεία από 15.000 επιστημονικές πηγές και συντάχθηκε από 145 αυθεντίες από 50 χώρες. Τι άλλο είπε; Πως το 75% των χερσαίων εκτάσεων εμφανίζει «σοβαρές αλλοιώσεις» από την ανθρώπινη δράση, αλλά και το 66% των θαλασσών φέρει «σημαντικό ανθρώπινο αντίκτυπο».

Τα 32.000 μάλιστα από αυτά τα είδη βρίσκονται πια στο κατώφλι της εξαφάνισης, όπως μας λέει η περίφημη Κόκκινη Λίστα (Red List of Threatened Species) της International Union for Conservation of Nature (IUCN), της πιο συνεκτικής και ενημερωμένης πληροφοριακής βάσης δεδομένων παγκοσμίως για τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Πάνω από 100 σημαντικές περιβαλλοντικές οργανώσεις εργάζονται σήμερα για να γίνει πράξη ο παγκόσμιος στόχος της προστασίας του 50% του πλανήτη μέχρι το 2050 (και 30% μέχρι το 2030).

Αν τα καταφέρουν, ίσως περισώσουν την εξαιρετική βιοποικιλότητα της Γης (πάνω από 8,7 εκατ. είδη ζωής) και δεν βλέπουμε ζώα και φυτά αποκλειστικά σε φωτογραφίες.

Ουρακοτάγκος του Βόρνεο

Ο παγκόσμιος πληθυσμός του ουρακοτάγκου απειλείται με εξαφάνιση και τόσο η WWF όσο και το Red List of Threatened Species φέρουν πια τη σήμανση «άκρως απειλούμενο» για το είδος. Την ώρα που ο ουρακοτάγκος της Σουμάτρας αριθμεί μόλις 13.846 μέλη, οι επιστήμονες υποδεικνύουν τον άλλοτε ακμάζοντα πληθυσμό τους στο Βόρνεο, όπου σήμερα έχουν μείνει μόλις πάνω από 104.000 ζώα.

Αν τα νούμερα φαίνονται μεγάλα, είναι τραγικά λίγα, έχοντας απολέσει πάνω από το 60% του πληθυσμού του τα τελευταία 60 χρόνια. Αποκλειστικά εδώ χάρη στον άνθρωπο.

Το φυσικό του περιβάλλον έχει συρρικνωθεί πάνω από 50% την τελευταία εικοσαετία και τα τρία είδη που αποτελούν τον ουρακοτάγκο του Βόρνεο είναι πια ένα βήμα πριν από το επόμενο στάδιο: εξαφανισμένο από τη φύση.

 

Τίγρης της Νότιας Κίνας

Σύμφωνα με την IUCN, η ασιατική τίγρης χωρίζεται σε δύο αναγνωρισμένα υποείδη: την ηπειρωτική (όπως της Βεγγάλης και της Σιβηρίας) και της Σουμάτρας (Ινδονησιακή). Όλα τα άλλα είδη ασιατικής τίγρης (όπως της Κασπίας) έχουν εξαφανιστεί. Όσες μάλιστα απομένουν στην αχανή Ασία, και από τα δύο είδη, δεν ξεπερνούν σύμφωνα με τη WWF τις 3.900.

Η ασιατική μεγάλη γάτα είχε μέχρι πρόσφατα και ένα ακόμα υποείδος, που προσφάτως μάθαμε πως εξαφανίστηκε από τη φύση. Για τέτοια καταστροφή μιλάμε. Από το 2015 υπάρχει ωστόσο ένας πληθυσμός από 100 τίγρεις της Νότιας Κίνας αποκλειστικά στον ζωολογικό της Suzhou, μια πόλη κοντά στη Σανγκάη. Παραμένουν σε κατάσταση «critically endangered».

 

Πάντα

Χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Κίνας, αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων και ζωολογικών κήπων, το πάντα σταμάτησε να είναι απειλούμενο είδος στην Κόκκινη Λίστα της IUCN το 2016. Ακριβώς 1.864 από αυτά είχαν καταγραφεί στην άγρια φύση και τα νούμερα έμοιαζαν ελπιδοφόρα.

Πρόκειται ωστόσο για ένα ζώο που για την Κίνα θεωρείται εθνικός θησαυρός και έχουν δοθεί τεράστια κονδύλια για την προσπάθεια επιβίωσής του. Ακόμα κι έτσι όμως το μέλλον του δεν είναι εξασφαλισμένο.

Τόσο το πάντα όσο και το κόκκινο πάντα των Ανατολικών Ιμαλαΐων (παραμένει σε καθεστώς «απειλούμενο») είναι ένα στοίχημα της ανθρωπότητας. Ένα από αυτά που δεν πρέπει να χαθούν…

 

Θαλάσσια χελώνα

Ζει εδώ και 100 εκατ. χρόνια στον πλανήτη Γη και έπρεπε να έρθει η δράση του ανθρώπου για να την απειλήσει με εξαφάνιση εδώ και τουλάχιστον δύο αιώνες. Τα περισσότερα από τα 7 μεγάλα είδη θαλάσσιας χελώνας είναι σήμερα απειλούμενα είδη, τα καμπανάκια χτυπούν όμως δυνατά για τo είδος Hawksbill.

Η IUCN την πέρασε δυστυχώς στην κατηγορία critically endangered, καθώς το λυσσαλέο κυνήγι για το καύκαλό της, η συλλογή των αυγών της για φαγητό και η καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων την απειλούν πια τρομακτικότερα από ποτέ.

Το εμπόριο που έχει στηθεί γύρω από το καύκαλό της παραμένει μάλιστα ο Νο 1 λόγος για την ανησυχητική συρρίκνωση του πληθυσμού της…

 

Ασιατικός ελέφαντας

Το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο της Ασίας χτυπά κόκκινο στην Κόκκινη Λίστα της IUCN, με λιγότερους από 50.000 ασιατικούς ελέφαντες να έχουν απομείνει στην ήπειρο. Εκεί δηλαδή που ο αφρικανικός ελέφαντας αριθμεί πληθυσμό άνω των 415.000 μελών και παραμένει ένα βήμα πριν γίνει απειλούμενο είδος.

Αλλά και ο ινδικός ελέφαντας δεν τα πάει καλύτερα, απειλούμενο είδος κι αυτός, δεν αριθμεί παρά 20.000-25.000 πληθυσμό.

Ο ασιατικός κινδυνεύει όμως περισσότερο, εξαιτίας της δραστικής απώλειας του φυσικού του περιβάλλοντος και της λαθροθηρίας. Ζει πλέον σε συγκεκριμένες περιοχές της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας.

 

Μαύρος ρινόκερος

Ούτε 5.500 μέλη δεν απομένουν από το μικρότερο από τα δύο είδη αφρικανικού ρινόκερου (λευκός και μαύρος), με τον πληθυσμό του να έχει συρρικνωθεί δραματικά στον 20ό αιώνα. Η μεγαλύτερη καταστροφή συνέβη μάλιστα, κατά τη WWF, μεταξύ 1960-1995, όταν ο πληθυσμός του συρρικνώθηκε κατά 98% (λιγότερο από 2.500 μέλη).

Ο μαύρος ρινόκερος επέστρεψε κυριολεκτικά ένα βήμα πριν από την πλήρη εξαφάνιση, χάρη στις τεράστιες προσπάθειες προστασίας του.

Φλερτάρει πάντως επικινδύνως με την εξαφάνιση. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για τον ρινόκερο της Ιάβας, μόλις 58-68 μέλη του ζουν σε προστατευόμενο πάρκο του νησιού, αλλά και τον ρινόκερο της Σουμάτρας, που δεν ξεπερνά τα 80 μέλη.

Αν αναρωτιέστε γιατί ξεπαστρεύτηκε ο ρινόκερος της Ιάβας, είναι για το κέρατό του, που στη μαύρη αγορά πιάνει ακόμα και 30.000 δολάρια το κιλό. Εξαιτίας αυτού και μόνο, τρία από τα πέντε είδη ρινόκερου απειλούνται σήμερα με οριστική εξαφάνιση…

 

Λεοπάρδαλη Αμούρ

Ο ποταμός Αμούρ λειτουργεί ως φυσικό σύνορο της ρωσικής Άπω Ανατολής και της Κίνας. Κι εκεί κατοικεί ένα σπάνιο υποείδος ενός ζώου που έχουμε συνδέσει με την αφρικανική σαβάνα: η λεοπάρδαλη Αμούρ. Λίγοι την έχουν ακούσει και ίσως κανείς δεν θα την ξέρει στο μέλλον, καθώς είναι ένα από τα ζώα που αναμένεται να εξαφανιστούν αν δεν συμβεί κάτι δραστικό.

Η λεοπάρδαλη που κατοικεί βορειότερα από κάθε άλλη του είδους είναι όσο εκπληκτική και οι άλλες. Ως λεοπάρδαλη της Μαντζουρίας είναι επίσης γνωστή και δυστυχώς σήμερα είναι το πλέον απειλούμενο είδος λεοπάρδαλης. Δεν έχουν καταγραφεί περισσότερες από 84 και για τη διάσωσή της η ώρα είναι ή τώρα ή ποτέ…

 

Γορίλας Καμερούν και Νιγηρίας

Λιγότερους από 300 γορίλες έχουν καταφέρει να καταγράψουν οι επιστήμονες σε μια τεράστια περιοχή τροπικών δασών του Καμερούν και της Νιγηρίας. Αυτό το είδος (Cross River) του δυτικού γορίλα χωρίζεται σε τουλάχιστον 11 υποείδη και όλα τους δεν αριθμούν πάνω από 300 μέλη συνολικά.

Μοιάζει πολύ με τα είδη του γορίλα των πεδινών, έχει ωστόσο κάποιες διαφορές στην εμφάνιση. Είναι ο πλέον απειλούμενος γορίλας, καθώς οι ατυχείς περιστάσεις έφεραν τον άνθρωπο στα εδάφη που ζει. Αυτή η καταπάτηση της περιοχής του, σε συνδυασμό με την αποψίλωση των δασών και τη λαθροθηρία, τον έχουν αποδεκατίσει.

Η WWF τον έχει βάλει εδώ και καιρό στο προστατευτικό δίχτυ της, δημιουργώντας μια φυλασσόμενη περιοχή, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις Καμερούν και Νιγηρίας, μήπως και δεν εξαφανιστεί από τη φύση…

 

Αφρικανικό αγριόσκυλο

Με έναν πληθυσμό που δεν ξεπερνά πλέον τα 1.409 μέλη, σύμφωνα με τα στατιστικά της WWF, ο άγριος σκύλος της Αφρικής είναι ένα ακόμα από τα ζώα για τα οποία έχει σημάνει συναγερμός. Η μεγαλύτερη συγκέντρωσή του βρίσκεται σήμερα στα νότια της ηπείρου και το νότιο κομμάτι της Ανατολικής Αφρικής (Τανζανία και στα βόρεια της Μοζαμβίκης).

Οι αγέλες τους έχουν αποδεκατιστεί κυριολεκτικά και το μέλλον τους κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο, αποτελώντας ένα από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση είδη παγκοσμίως.

 

Νυφίτσα Βόρειας Αμερικής

Ο πληθυσμός της μετρά πλέον 370 μέλη και αυτά είναι μάλλον καλά νέα για ένα ζώο που θεωρούνταν μέχρι προσφάτως εξαφανισμένο από τη φύση. Οι συνδυασμένες προσπάθειες ωστόσο πολιτειακών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών, ζωολογικών κήπων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακόμα και φυλών Ινδιάνων, της χάρισαν μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή.

Παραμένει βέβαια ένα άκρως απειλούμενο ζώο, καθώς ο περιορισμός του φυσικού της περιβάλλοντος και οι ασθένειες μπορούν να αποδεκατίσουν ανά πάσα στιγμή τον πληθυσμό της. Με μεγάλη προσπάθεια θα συνεχίσει να υπάρχει στον κόσμο μας…

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυροσβεστική | Ξεκίνησε από σήμερα η αντιπυρική περίοδος – «Ενημερωνόμαστε, προετοιμαζόμαστε, προστατεύουμε»

Οι δασικές πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες, έχοντας όμως εξελιχθεί σε μείζον φυσικό καταστροφικό φαινόμενο. Παρόλο που οι δασικές πυρκαγιές θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος των δασικών οικοσυστημάτων του πλανήτη, φαινόμενο το οποίο προϋπήρχε πριν την παρουσία του ανθρώπου, σήμερα η πληθώρα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και κυρίως σε μεικτές ζώνες δάσους – οικισμών έχει οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό ανθρωπίνων απωλειών αλλά και σε σημαντικές επιπτώσεις σε ιδιοκτησίες και υποδομές.

Η Ελλάδα ζούσε πάντα με δασικές πυρκαγιές, αλλά σήμερα η κλιματική κρίση επιταχύνει το φαινόμενο και δείχνει ότι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, σε αριθμό, μέγεθος και συχνότητα. Η ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες όπως διαμορφώνονται είναι επιβεβλημένη.

Το Πυροσβεστικό Σώμα στο πλαίσιο της αποστολής του, για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας, της περιουσίας και κυρίως της ανθρώπινης ζωής, συνεχώς προσαρμόζει τον μηχανισμό του στις διαρκώς αυξανόμενες και απαιτητικές συνθήκες όπως διαμορφώνονται, ακολουθώντας στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Για να επιτύχει την αποστολή του, οι πολίτες πρέπει είναι σύμμαχοι στην μάχη των δασικών πυρκαγιών, προετοιμάζοντας τις ιδιοκτησίες τους και τις οικίες τους στον κίνδυνο, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς η διακινδύνευση να είναι όσο τον δυνατόν περιορισμένη. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τις όσο δυνατό λιγότερες επιπτώσεις σε ένα διαρκώς επιταχυνόμενο κίνδυνο, διευκολύνοντας ταυτόχρονα το πυροσβεστικό έργο.

 

Το Πυροσβεστικό Σώμα συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους:

Ο «Καθορισμός μέτρων και μέσων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους», ισχύει από την 1η Μαΐου 2024, σύμφωνα με τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 9/2024 .

Είναι υποχρέωση όλων μας, να συντηρούμε καθαρούς αυτούς τους χώρους, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Αν δείτε καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά:

Καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 ή στο 112
Καλέστε μας αμέσως! Μην υποθέσετε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν.

Μην κλείσετε το τηλέφωνο, προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για:– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,

– το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,

– την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

– το είδος της βλάστησης που καίγεται

Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή

Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ακολουθούμε τις οδηγίες Προστασίας:

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο:

Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος:

Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι, καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα, αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση, έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων, εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης, που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων, δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό, ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, με μια απλή αντλία, που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με ένα σωλήνα νερού.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας:

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων, ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
Τοποθετήστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους, ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του, για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά:

Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας:

Μην εγκαταλείπετε το κτίριο, εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Αν παραμείνετε στο σπίτι:

Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας, σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο, αναζητήστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.

Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Η Πυροσβεστιή σε σχετικής ανακοίνωση κλείνει με το μήνυμα: «Η φωτιά δεν είναι θέαμα. Σε κάθε περίπτωση, για τη δική σας ασφάλεια, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Ενημερωνόμαστε, προετοιμαζόμαστε, προστατεύουμε το δάσος».

πηγή: protothema.gr

Continue Reading

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η Αττική | Οδηγίες του υπουργείου Υγείας σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Με αφρικανική σκόνη ξύπνησε και σήμερα, Τετάρτη 24/4 η Αττική. Η Ακρόπολη αχνοφαίνεται λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας ενώ το υπουργείο Υγείας ζητά από τα άτομα αυξημένου κινδύνου να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του.

Την ίδια στιγμή οι μετεωρολόγοι συστήνουν στους πολίτες να κάνουν υπομονή καθώς όπως τονίζουν το φαινόμενο εκτιμάται πως θα μας εγκαταλείψει σταδιακά σήμερα και η ορατότητα θα αρχίσει να επανέρχεται.

Βίντεο από την «πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη χώρα

Δείτε φωτογραφίες από την Αττική

Περισσότερα στο newsbeast.gr

«Καμπανάκι» από το υπουργείο Υγείας

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς
  • παιδιά καθώς και
  • τα άτομα άνω των 65 ετών

Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά στον Ναύσταθμο της Σούδας | Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο – Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή την ώρα στη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 9:00 το πρωί στην περιοχή του κόμβου Ναυστάθμου στα Χανιά στην περιοχή της Σούδας, σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που δρουν στο μέτωπο της φωτιάς έχουν όμως να αντιμετωπίσουν τις πολλές και συνεχείς αναζωπυρώσεις που υπάρχουν, ενώ ελικόπτερο της Πυροσβεστικής συμμετέχει στην κατάσβεση, ενισχύοντας τις επίγειες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την καταγραφή και αποτίμηση της πλήρους μέχρι αυτή την ώρα κατάστασης, η Π.Υ. ενημέρωσε πως:

«Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η δασική πυρκαγιά στη Σούδα Χανίων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε 2 ώρες από την έναρξή της περιόρισαν το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται μόνο μικρές καύσεις εντός της καμένης περιοχής. Καμία ζημιά σε υποδομές και κατοικίες. Ο άνεμος παραμένει ισχυρός στα 8 Μποφόρ.

Το νοσοκομείο εκκενώθηκε προληπτικά και μερικώς, δεδομένου ότι δεν απειλήθηκε και επέστρεψαν όλοι.

Τα παιδιά από τον παιδικό Σταθμό στη Σούδα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε γήπεδ, σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο, και τα παρέλαβαν οι γονείς τους.

Όλες οι δυνάμεις συνεχίζουν και επιχειρούν. Συγκεκριμένα, 79 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή από δυνάμεις που διέθεσε το Πολεμικό Ναυτικό του Ναυστάθμου, εθελοντές αλλά και υδροφόρες ΟΤΑ».

ΓΕΝ: Βελτιούμενη βαίνει η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς

Η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του ΓΕΝ, για την «πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 8:10 το πρωί σε βλάστηση εκτός περιοχής Ναυστάθμου Κρήτης (ΝΚ) και εισήλθε στο ανατολικό άκρο του οικισμού του ΝΚ, ο οποίος βρίσκεται εκτός στρατιωτικών εγκαταστάσεων, λόγω της ισχυρής έντασης και κατεύθυνσης των ανέμων».

Επί του παρόντος δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές και δεν υφίσταται κίνδυνος σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές του ΝΚ, όπως διευκρίνισαν περαιτέρω.

Η περιοχά αποκλείστηκε και προληπτικά πραγματοποιήθηκε εκκένωση του οικισμού, του σχολείου και του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης (ΝΝΚ).

Στο περιστατικό συνέτρεξαν όλα τα μέσα της Πυροσβεστικής του ΝΚ και του Πυροσβεστικού Σώματος Χανίων, ομάδες «Δευκαλίων» των Ενόπλων Δυνάμεων και εναέρια μέσα από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Στην περιοχή βρίσκεται ο διοικητής της νεοσύστατης Διοίκησης Κατασκευών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ), αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, ενώ αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε ετοιμότητα στον Ναύσταθμο για συνδρομή σε περίπτωση που απαιτηθεί.

newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en