Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζάεφ | “Ναι σε Γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα” – Αλλάζουν όνομα σε αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομο (video)

image_print

Στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και στις αντοχές της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ μεταφέρεται πλέον το ενδιαφέρον της συζήτησης για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν το ονοματολογικό. Ο κ. Ζάεφ δήλωσε χθες ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί λύση η οποία θα περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία που θα συμφωνηθεί μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, απαντώντας, ουσιαστικά, στην προχθεσινή αιχμή του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

Χθες ο κ. Ζάεφ, σε μια κίνηση υψηλότατου συμβολισμού, γνωστοποίησε ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την άμεση μετονομασία του αεροδρομίου Σκοπίων (από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνή Αερολιμένα Σκοπίων») και της εθνικής οδικής αρτηρίας που συνδέει τα Σκόπια με την Ελλάδα σε «λεωφόρο Φιλίας». Σε περίπτωση που προχωρήσουν οι συμβολικές αυτές κινήσεις, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η άμεση αεροπορική μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, με απευθείας πτήση, την πρώτη ύστερα από πολλά χρόνια, από την Αθήνα.

«Θετικό βήμα»

Αμέσως μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ, το υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε σε ιδιαίτερα θετικό τόνο τη μετονομασία αεροδρομίου και αυτοκινητοδρόμου. Πρόκειται για μια απόφαση που «είναι ένα θετικό βήμα για την αντιστροφή των όσων έγιναν την τελευταία δεκαετία και επιβάρυναν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν του ΥΠΕΞ. Και επισημαίνεται πως «είναι μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού και ευελπιστούμε ότι θα σημάνει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας».

Η κυβέρνηση Ζάεφ σχολίασε, επίσης, χθες, ότι «η κοινή γνώμη της χώρας είναι πλήρως ενημερωμένη, η λύση (για το θέμα του ονόματος) είναι εφικτή και γι’ αυτόν τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγματευτική διαδικασία». Η πρόσφατη συνέντευξη του κ. Κοτζιά χρησιμοποιήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας ως μοχλός επικρίσεων για τον κ. Ζάεφ. Εν ολίγοις ο νέος αρχηγός του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι ζήτησε να πληροφορηθεί τι ακριβώς συμφωνήθηκε ανάμεσα στους κ. Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός. «Στη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, για πρώτη φορά μετά δύο δεκαετίες, αποδεσμεύτηκαν οι διαδικασίες που οδηγούν σε αξιοπρεπή λύση των ανοιχτών θεμάτων της Ελλάδας και της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” ως δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών», απάντησε, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση Ζάεφ ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε χθες: «Ας δώσουμε στον κόσμο τα νέα Βαλκάνια, όπου δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις, αλλά μόνο συνεργασία».

Στις προσπάθειες που κάνουν οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ «για να λυθούν τα προβλήματα του παρελθόντος και να μην είμαστε φυλακισμένοι της Ιστορίας», αναφέρθηκε χθες ο κ. Κοτζιάς κατά την κοπή της πίτας του υπουργείου Εξωτερικών.Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης «χαιρετίζει την σημερινή απόφαση της κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να μετονομάσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» καθώς και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τα Σκόπια με τα ελληνικά σύνορα σε «Αυτοκινητόδρομο Φιλία».

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ήρθε η υπογραφή της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση μέρους της Ακτής Καλαμίτσας

image_print

Θετικές εξελίξεις καταγράφονται για την Ακτή Καλαμίτσας, καθώς έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η υπογραφή από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την παραχώρηση μέρους της ακτής.

Η είδηση ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κηπούπολης–Καλαμίτσας στην παραλία, παρουσία κατοίκων και φίλων της περιοχής. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους παρευρισκόμενους, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμενόταν εδώ και καιρό.

Η παραχώρηση μέρους της Ακτής Καλαμίτσας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση και την καλύτερη διαχείριση ενός από τους πιο δημοφιλείς παραθαλάσσιους χώρους της Καβάλας. Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα, με στόχο την αναβάθμιση της ακτής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Ανάμεικτα τα μηνύματα για τον τουρισμό – Στόχος η επιμήκυνση της σεζόν

image_print

Με ανάμεικτα συναισθήματα εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική, καθώς, παρά τη σταθερή παρουσία επισκεπτών, οι επαγγελματίες του κλάδου καταγράφουν μειωμένη προσέλευση σε σχέση με τις προσδοκίες αλλά και με προηγούμενες χρονιές.

Η τουριστική κίνηση εμφανίζεται συγκρατημένη, με αρκετές επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για χαμηλότερες πληρότητες και πιο περιορισμένη καταναλωτική δαπάνη από τους επισκέπτες. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, η οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, το αυξημένο κόστος των διακοπών και ο έντονος ανταγωνισμός από άλλους μεσογειακούς προορισμούς έχουν επηρεάσει τη φετινή εικόνα.

Παράλληλα, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής συνεχίζουν να κυριαρχούν, γεγονός που δυσκολεύει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και δημιουργεί αβεβαιότητα για την πορεία της σεζόν.

Την ίδια ώρα, οι φορείς του τουρισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Στόχος είναι η προσέλκυση επισκεπτών και μετά τον Αύγουστο, με δράσεις που αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές της Χαλκιδικής, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι η επιμήκυνση της σεζόν αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς μπορεί να αυξήσει τα έσοδα των επιχειρήσεων, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να περιορίσει την εξάρτηση του τουρισμού από τους δύο μήνες αιχμής του καλοκαιριού.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φουντώνουν οι υποψίες για κυκλώματα παράνομου εμπορίου ζώων στην Ελλάδα

image_print

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό που αποκαλύφθηκε στην Πάτρα, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις εντείνονται οι υποψίες για τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων παράνομου εμπορίου ζώων με διασυνδέσεις στο εξωτερικό.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές και στις φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά που εγείρουν ερωτήματα για τη διακίνηση ζώων από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να τηρούνται πάντα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το συγκεκριμένο περιστατικό συνδέεται με ευρύτερο δίκτυο παράνομης διακίνησης ζώων ή αν πρόκειται για μεμονωμένη υπόθεση. Παράλληλα, εξετάζονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και οι πιθανές διασυνδέσεις με πρόσωπα ή οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Οι αρχές τονίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα συμπεράσματα για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Ωστόσο, η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη δημόσια συζήτηση γύρω από την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στις μετακινήσεις ζώων και την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της ευζωίας τους.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en