ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφηβεία | Πώς να τη διαχειριστούμε;

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η εφηβεία είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τους γονείς.

Δεν θα ήταν υπερβολή  να πούμε ότι πολλοί γονείς βρίσκονται σε ‘απόγνωση’ όταν τα παιδιά τους διανύουν αυτή τη φάση της ζωής τους οπού ο χαρακτήρας τους παρουσιάζει πολλές και μη προβλεπόμενες διαφοροποιήσεις.

Οπότε θα ήταν καλό να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα για την εφηβεία  οπού γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν για να διαχειριστούν καταστάσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι.

Τι είναι εφηβεία;

Η εφηβεία μπορεί να χαρακτηριστεί ως το στάδιο  της μετάβασης ενός ατόμου από παιδί, σε ενήλικα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης λοιπόν, παρατηρούνται πολλές βιολογικές, ορμονικές, συναισθηματικές και νοητικές αποκλίσεις και αλλαγές στο κάθε παιδί.  Επομένως παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις στις αντιδράσεις των εφήβων απέναντι στην οικογένεια και στο γενικότερο κοινωνικό του περίγυρο.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την εφηβεία;

Δεδομένου του μεταβατικού σταδίου το οποίο περνάνε, τα παιδιά είναι ευάλωτα καθώς αποκτούνε σιγά σιγά ταυτότητα. Οπότε αντιδρούν, αλλάζουν γούστα, πολλές φορές ντύσιμο, πρότυπα . Φυσικά όλο αυτό το μεταβατικό στάδιο ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά και τις σχολικές τους επιδόσεις.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με κατανόηση την ευαίσθητη αυτή περίοδο του εφήβου και να τη διαχειριστούν ώστε να περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα και ομαλά. Δεν πρέπει να αντιδρούν ακραία και με φωνές στους εφήβους καθώς θα τους κάνουν ακόμα πιο επιθετικούς και αντιδραστικούς. Επίσης βοηθά πολύ να ενημερώσουν τα παιδιά για τις αλλαγές που θα παρατηρήσουν στον εαυτό τους και για πιο λόγο γίνεται αυτό.

Ιδιαίτερα, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν κακούς χειρισμούς από προηγούμενα εξελικτικά στάδια του παιδιού τους. Επίσης είναι σημαντικό να αποδεχτούν ότι τα παιδιά τους μεγαλώνουν και ότι διεκδικούν σιγά σιγά την αυτονομία τους, με τη στήριξη και τις συμβουλές τους. Άρα πρέπει να επενδύουν στην καλή επικοινωνία με τα παιδιά.

Οι εκπαιδευτικοί καλό είναι επίσης να διεκδικήσουν καλή επικοινωνία με τους μαθητές τους, να τους ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και να ακούν με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον τους.

Μας ρωτάτε, απαντούμε…

Η κυρία Β.Γ ρωτάει: ‘’… Η κόρη μου είναι Ά Λυκείου και φέτος είναι άλλος άνθρωπος. Έχει νεύρα, κάνει piercing  και δεν με αφήνει καν να μπω στο δωμάτιό της. Θεωρεί ότι είμαι καταπιεστική και δεν την καταλαβαίνω ούτε εγώ ούτε οι καθηγητές της. Ήταν άριστη μαθήτρια και τώρα δεν παίρνει καν όλα τα βιβλία της στο σχολείο. Τι μπορώ να κάνω;..’

Η κόρη σας  περνάει δύσκολα την εφηβεία της και χρειάζεται να έχετε ενεργό ρόλο σε αυτό. Εξηγείστε της τι της συμβαίνει σοβαρά και ενθαρρυντικά, πείτε της ότι την εμπιστεύεστε αρκεί να μιλάτε και ότι είστε εδώ για εκείνη πάντα. Τα παιδιά περνάνε μεγάλη κρίση και έχουν ανάγκη από σύμμαχους και όχι από ‘εχθρούς’. Σκεφτείτε ότι αποκτά πλέον δική της ταυτότητα, η οποία βασίζεται στα έως τώρα βιώματά της και τώρα όσο ποτέ χρειάζεται την υποστήριξή σας.

Ευχές για επιτυχία

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version