ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ευτυχία», η μεγάλη νικήτρια στα «ελληνικά Όσκαρ»

Η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια των φετινών Βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) -τα οποία τιμούν το ελληνικό σινεμά εδώ και δέκα χρόνια και έχουν χαρακτηριστεί ως τα «ελληνικά Όσκαρ»-  κερδίζοντας συνολικά οκτώ βραβεία, ανάμεσά τους και αυτό της καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας. 

Η φετινή απονομή των «ελληνικών Όσκαρ» ήταν διαφορετική. Με οικοδεσπότες τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Γιώργο Τσεμπερόπουλο, και τους ηθοποιούς Έλλη Τρίγγου και Χρήστο Λούλη, τα βραβεία ανακοινώθηκαν μέσω live streaming, παρουσία συμβολαιογράφου, στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και στα social media της ΕAK και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία.  Την μετάδοση –η οποία κύλησε άριστα- παρακολούθησαν ζωντανά περισσότεροι από 4.000 θεατές.

Μία ποιήτρια που έγινε η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού

Το βιογραφικό δράμα του Άγγελου Φραντζή απέσπασε συνολικά οκτώ Ίριδες στις κατηγορίες: Καλύτερη Ταινία, Α΄ Ανδρικός (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), Β΄ Γυναικείος (Κάτια Γκουλιώνη), Β΄ Ανδρικός (Θάνος Τοκάκης), Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Ήχος και Μακιγιάζ, αφήνοντας όμως εκτός βράβευσης την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία υποδύθηκε την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου στην ώριμη φάση της ζωής της.

Στην υπόθεση του έργου παρουσιάζεται η ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, από τον ξεριζωμό στη Σμύρνη μέχρι την καταξίωσή της, τα ανομολόγητα πάθη της και τη γεμάτη δοκιμασίες ζωή της.

Κάτια Γκουλιώνη – Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Ένα κορίτσι μικροπαντρεμένο, που ταξίδεψε από το Αϊδίνι στην Ελλάδα με τη μητέρα και τις δύο της κόρες. Στο πλοίο του ξενιτεμού, πήρε απόφαση να μην αφήσει τη ζωή να την προσπεράσει, αλλά να τη ζήσει όπως εκείνη ήθελε. Έγραφε ακατάπαυστα σε ό,τι έπιανε το μελάνι -από χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα μέχρι υπόλοιπα λογαριασμών. Κάπνιζε, ερωτεύτηκε με πάθος, χαρτόπαιζε με θράσος σε πολυτελή σαλόνια, αλλά και σε παράνομα υπόγεια. Μία δασκάλα που έγινε ηθοποιός στα μπουλούκια και το θέατρο, μία ποιήτρια που έγινε η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού. Συνεργάστηκε με όλες τις διάσημες μουσικές προσωπικότητες της χώρας -από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα, ως τον Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Ρεπάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, υψώνοντας θαρραλέα ανάστημα, σε έναν σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο.

Αγγελική Παπούλια 

«Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών»

Η Ίριδα Α΄ Γυναικείου ρόλου απονεμήθηκε στην Αγγελική Παπούλια για την ερμηνεία της στην ταινία «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών», που αναγνωρίστηκε και για τη σκηνοθετική δεινότητα του Σύλλα Τζουμέρκα, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Ίρις Σκηνοθεσίας. Η υπόθεση του έργου παρακολουθεί δύο γυναίκες, μια αστυνομικό και μια εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στη Δυτική Ελλάδα. Όταν ένας μυστηριώδης θάνατος φέρνει τα πάνω-κάτω στη μικρή τους πόλη και πυροδοτεί έναν άγριο κύκλο βίας, οι ζωές των δύο γυναικών, που μέχρι χθες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν. Η συνάντησή τους μπορεί να είναι η σωτηρία τους.

Από δύο βραβεία Ίρις απέσπασαν οι ταινίες «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας), και  «Winona» του Αλέξανδρου Βούλγαρη (Πρωτότυπης Μουσικής, Μοντάζ).

Αγγελική Παπούλια – «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών» 

Από ένα βραβείο Ίρις κέρδισαν οι ταινίες «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή (Βραβείο Σεναρίου), και «Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη (Βραβείο Φωτογραφίας), ενώ το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» απέσπασε την Ίριδα Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης, με το αντίστοιχο βραβείο στην κατηγορία μικρού μήκους να καταλήγει στον  Γιώργο Γούση για την ταινία «Ο Χειροπαλαιστής».

Η ταινία «Electric Swan» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη έκανε την ανατροπή και προσπέρασε τον «Χρυσό Φοίνικα» του Βασίλη Κεκάτου, κερδίζοντας το Βραβείο Ίρις Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, ενώ το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Animation κέρδισε το «Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου.  

Τα βραβεία αναλυτικά

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
«Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή

Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης
«Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου

Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας
«Electric Swan» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Βραβείο Μικρού Μήκους Τεκμηρίωσης
«Χειροπαλαιστής» του Γιώργου Γούση

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων
«Heatwave» του Φωκίωνα Ξένου

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Σύλλας Τζουμέρκας για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Ρηνιώ Δραγασάκη για το για το «Cosmic Candy»

Βραβείο Σεναρίου
Ζαχαρίας Μαυροειδής για τον «Απόστρατο»

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης για την «Ευτυχία»

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου
Αγγελική Παπούλια για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»

Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου
Θάνος Τοκάκης για την «Ευτυχία»

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου
Κάτια Γκουλιώνη για την «Ευτυχία»

Βραβείο Φωτογραφίας
Χριστίνα Μουμούρη για το «Ζίζοτεκ»

Βραβείο Μοντάζ
Νίκος Πάστρας για τη «Winona»

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
«The Boy για τη «Winona»

Βραβείο Σκηνογραφίας
Μιχάλης Σαμιώτης, Γιάννης Παπαδόπουλος για την «Ευτυχία»

Βραβείο Ενδυματολογίας
Ιουλία Σταυρίδου για την «Ευτυχία»

Βραβείο Ήχου
Νίκος Μπουγιούκος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Άρης Λουζιώτης για την «Ευτυχία»

Βραβείο Μακιγιάζ
Δήμητρα Γιατράκου για την «Ευτυχία»

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος, Γιάννης Αγελαδόπουλος, Ανδρέας Χέλμης, Γιώργος Φουκαράκης για το «Cosmic Candy»  

naftemporiki

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version