BUSINESS-STORIES

Ευρωπαϊκό Τσάμπιονς Λιγκ Καινοτομίας | Από την Πάτρα και την Αθήνα οι μοναδικές Ελληνικές συμμετοχές

Δυο ελληνικές ομάδες υψηλής τεχνολογίας αναδείχθηκαν μεταξύ των νικητών του προγράμματος H2020 SME-Instrument της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επονομαζόμενου αλλιώς και «Ευρωπαϊκό Τσάμπιονς Λιγκ Καινοτομίας».

Αναμφισβήτητα ο προεκλογικός πυρετός στον οποίο βρίσκεται η χώρα αλλά και τα συνταρακτικά γεγονότα του Παρισιού, μονοπωλούν δικαίως το ενδιαφέρον της ειδησιογραφίας της τελευταίες ημέρες, ωστόσο η καλή αυτή είδηση από το χώρο της έρευνας και της καινοτομίας έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι αυτή η χώρα διαθέτει το έμψυχο δυναμικό, στο οποίο μπορεί να στηριχτεί, προκειμένου με αισιοδοξία να ατενίζει ακόμα το μέλλον της.

Ως τέτοιο δείγμα μπορεί να ληφθεί η πολύ πρόσφατη επίσημη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους νικητές του προγράμματος HORIZON2020 SME-Instrument, επονομαζόμενου αλλιώς και «Ευρωπαϊκού Champions League Καινοτομίας», η οποία συμπεριλαμβάνει και δυο ελληνικές ομάδες ειδικών, μέλη των εταιριών υψηλής τεχνολογίας Planetek Hellas (Αθήνα) και Helbio (Πάτρα).

Η Διάκριση

Συγκεκριμένα, η διάκριση της Planetek Hellas στο πρόγραμμα ήρθε από την πρότασή της OP3C (On board Processing for Compression and Clouds Classification in hyperspectral satellite data) ενώ για την Helbio, από την πρόταση PROMETHEUS-5 (Energy efficient and environmentally friendly multi-fuel power system with CHP capability, for stand-alone applications).

Στην πρώτη περίπτωση, η ομάδα της Αθήνας φιλοδοξεί να εισάγει στην αγορά διαστήματος ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα (από υλικό και λογισμικό) το οποίο θα εγκαθίσταται σε συγκεκριμένους δορυφόρους και θα διευκολύνει την λειτουργία τους  μέσω αυτόματων λειτουργιών που θα πραγματοποιεί, όσο αυτοί θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Στην δεύτερη περίπτωση, η ομάδα της Πάτρας σκοπεύει να εισάγει στην αγορά μια μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας (CHP),  η οποία λειτουργεί με υδρογόνο και κυψελίδες καυσίμου. Η εν λόγω μονάδα έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση (σχεδόν τριπλάσια των συμβατικών μηχανών) και είναι φιλική προς το περιβάλλον αφού έχει σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Οι πρωταγωνιστές

Η ομάδα της Αθήνας

«Ο τομέας των εφαρμογών δορυφορικής τεχνολογίας είναι εξαιρετικά εξειδικευμένος και είναι πραγματικά σπουδαίο να μπορείς να εργάζεσαι στην ίδια σου τη χώρα, σε ένα περιβάλλον που σου επιτρέπει να διεκδικείς την δυνατότητα να δεις τους προσωπικούς κόπους χρόνων να βρίσκουν ουσιαστική εφαρμογή», ανέφερε ο 27χρόνος Δημήτριος Συκάς, πρωτεργάτης της προσπάθειας για την ομάδα της Planetek Hellas, ο οποίος παράλληλα με την εργασία του στην εταιρία, ολοκληρώνει πολύ σύντομα και την διδακτορική του διατριβή στο Πολυτεχνείο Αθηνών, με αντικείμενο την επεξεργασία υπερφασματικών δορυφορικών δεδομένων.

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Μπολλάνος, συνιδρυτής και διευθυντής της Planetek Hellas σχολίασε: «Μια σημαντική επιτυχία που ήρθε με την επιμονή στην καινοτομία, την εξωστρέφεια αλλά και την εφαρμοσμένη έρευνα που προσπαθεί να δώσει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Συνεχίζουμε με την ίδια προσήλωση».

Η ομάδα της Planetek Hellas στα γραφεία της εταιρίας στους χώρους του cluster διαστημικής  στην Αθήνα.

Από αριστερά: Στέλιος Μπολλάνος, Δημήτριος Συκάς, Γιώτα Σπάστρα, Δημήτριος Μπιλιούρης, Ηλίας Ιωάννου, Βίκυ Αυγικού, Δημήτριος Ιωαννίδης, Μαρία Ιερωνυμάκη, Έλια Μαυροδόντη

Η ομάδα της Πάτρας

«Η τεχνολογία της ΕΛΒΙΟ φιλοδοξεί να συμβάλλει σε δύο τομείς παγκοσμίου ενδιαφέροντος: Στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα οποία ευθύνονται για την ήδη παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή, καθώς και στην κατανεμημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, κυρίως σε περιοχές του πλανήτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με υπάρχοντα δίκτυα. Βεβαίως και στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας με την χρήση οργανικών αποβλήτων, βιομάζας και βιοαερίου» ανέφερε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΒΙΟ Ξενοφώντας Βερύκιος.

«Το πρόγραμμα αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται να καλύψει έναν σημαντικό τομέα στην πορεία των εταιριών start-up, που είναι αυτός της εισαγωγής των καινοτόμων προϊόντων στην παγκόσμια αγορά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την χώρα μας στην οποία δεν υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί» δήλωσε ο Υπεύθυνος Προγράμματος της ΕΛΒΙΟ, Δρ. Άρης Μπασαγιάννης.

Η ομάδα της ΕΛΒΙΟ: (Από αριστερά προς τα δεξιά): Ξενοφών Βερύκιος, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρίας, Θωμάς Χαλκίδης, Ανδρέας Σταύρακας και Άρης Μπασαγιάννης, Προϊστάμενοι Μηχανικοί.

Τα στατιστικά

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου, βρήκαν την ομάδα της Αθήνας  να είναι μία από τις μόλις 14 νικήτριες της θεματικής ενότητας «Διαστημική έρευνα και ανάπτυξη», του προγράμματος SME-Instrument, σε σύνολο 185 υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν από όλη την Ευρώπη, ενώ την ομάδα της Πάτρας, να είναι μία από τις 60 νικήτριες στην θεματική ενότητα «Ενεργειακά συστήματα χαμηλών εκπομπών άνθρακα» σε σύνολο 640 υποψηφιοτήτων αντίστοιχα. Εάν παράλληλα αναλογιστεί κανείς πως για το σύνολο των 13 θεματικών ενοτήτων του προγράμματος, υπήρχαν 122 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και μόνο αυτές οι 2 κατάφεραν τελικά να εγκριθούν, από τη μία, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος την δυσκολία του εγχειρήματος (ποσοστό επιτυχίας 1,64% σε εθνικό επίπεδο) κι από την άλλη, επιβεβαιώνεται η δυνατότητα αυτών των δυο ομάδων να ανταγωνίζονται επιτυχώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ποσοστό επιτυχίας πανευρωπαϊκά: 7,57% και 9,37% αντίστοιχα)

Το έπαθλο

Οι δυο ελληνικές ομάδες εξασφάλισαν ήδη το πρώτο έπαθλο των 50.000 ευρώ για την χρηματοδότηση της άμεσης δραστηριότητάς τους που αφορά την σύνταξη της μελέτης σκοπιμότητας για το προϊόν τους, ενώ έθεσαν ήδη πολύ σοβαρή υποψηφιότητα για το μεγάλο έπαθλο της δεύτερης φάσης, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Υπεύθυνος επικοινωνίας Planetek Hellas: Στέλιος ΜπολλάνοςTel: +30-2152157390

Fax: +30-2152157398

Mob: +30-6977569765

Email: bollanos@planetek.gr

 

Υπεύθυνος επικοινωνίας Helbio: Ξενοφών ΒερύκιοςTel: +30-2610-911538

Fax: +30-2610-911565

Mob: +30-6947564620

Email: verykios@helbio.com

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου μαζί με τις φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση μπορείτε να τις βρείτε ΕΔΩ

______________________________________________________________________________________

Λίγα λόγια

Για το πρόγραμμα HORIZON2020 SME Instrument της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κύριος στόχος του H2020 SME Instrument είναι η δημιουργία του «Ευρωπαϊκού Champions League καινοτομίας». Μιας ελίτ ομάδας μικρομεσαίων εταιρειών που θα βοηθήσουν την Ευρώπη να πάει μπροστά στην παγκόσμια αγορά της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 3 φάσεις και απευθύνεται σε εξαιρετικά καινοτόμες μικρομεσαίες ευρωπαϊκές εταιρίες οι οποίες διαθέτουν ήδη ένα πρωτότυπο του προϊόντος που θέλουν να εισάγουν στην αγορά. Οι επιτυχόντες της πρώτης φάσεις λαμβάνουν 50.000 ευρώ και έως τρεις μέρες επιχειρηματικής καθοδήγησης (business coaching), ενώ εάν καταφέρουν να επιτύχουν και στην δεύτερη φάση τότε δύναται να λάβουν μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Η τρίτη φάση αφορά την περαιτέρω δικτύωση των εταιριών, χωρίς να περιλαμβάνει όμως οικονομική περαιτέρω ενίσχυση.

Δείτε ΕΔΩ τον χάρτη των νικητών του H2020 Sme Instrument

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό επίσημο δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δείτε ΕΔΩ την είδηση από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Για την Planetek Hellas

Η Planetek Hellas είναι ελληνική εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της Δορυφορικής Χαρτογράφησης, των Πληροφορικών Υποδομών Γεω-Χωρικών Δεδομένων και της Ανάπτυξης Λογισμικού για Εφαρμογές Διαστήματος. Πελάτες της εταιρίας είναι σήμερα μερικοί από τους σημαντικότερους φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος κ.α. Η εταιρία είναι ιδρυτικό μέλος του νεοσύστατου si-cluster διαστημικής στην Αθήνα και πλήρες μέλος της Ένωσης «Ελληνική Βιομηχανία Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών» (ΕΒΙΔΙΤΕ). www.planetek.gr

Για την Helbio

Η ΕΛΒΙΟ Α.Ε δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες ή συμβατικές πρώτες ύλες, καθώς και στον τομέα των συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Ως πρώτη ύλη για την παραγωγή υδρογόνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα καύσιμα, τόσο ανανεώσιμα, όπως βιοαέριο και βιοαιθανόλη, όσο και συμβατικά, όπως, υγραέριο, φυσικό αέριο κ.ά. Τα συστήματα αυτά βασίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, αρχικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και, πλέον στην ΕΛΒΙΟ. Τα συγκεκριμένα συστήματα παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, τόσο σε όρους απόδοσης και κατανάλωσης, όσο και σε περιβαλλοντικούς όρους.

Στόχος της ΕΛΒΙΟ Α.Ε για τα επόμενα 3-5 χρόνια, είναι η μαζική παραγωγή και η εμπορευματοποίηση των προϊόντων της, με διάθεση συστημάτων μικρής (0.5-5kW), μεσαίας (5-100kW) και μεγάλης (>100kW) ισχύος στην παγκόσμια αγορά. Τα συστήματα αυτά στοχεύουν σε εφαρμογές που βρίσκονται σε απομακρυσμένες εκτός δικτύου περιοχές, σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και σε χώρες με ασταθές δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συστήματα αυτά μπορεί να τροφοδοτούνται με διάφορα καύσιμα ( υγραέριο, φυσικό αέριο, βιοαέριο) τα οποία, μαζί με νερό τα μετατρέπουν σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, μέσω κελιών καυσίμου, με ενδιάμεση παραγωγή υδρογόνου. Οι στόχοι εφαρμογής περιλαμβάνουν κατοικίες, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ναυτιλία, μονάδες παραγωγής βιοαερίου, νοσοκομεία/κτίρια, κλπ.

Επίσης, η ΕΛΒΙΟ δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής καθαρού υδρογόνου για βιομηχανική χρήση καθώς και για ανεφοδιασμό οχημάτων κυψελίδων καυσίμου. Ήδη ευρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την κατασκευή σταθμών εφοδιασμού αυτοκινήτων με υδρογόνο, παραγόμενο από βιοαέριο, στην Ιαπωνία και σε Σκανδιναβικές χώρες. www.helbio.com

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version