Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό αναπτυξιακό ταμείο προκρίνει ο Γιούνκερ

«Να αναμορφώσουμε την τρόικα, δεν λειτουργεί δημοκρατικά»

Έκκληση για τη δημιουργία ειδικού ταμείου Επενδύσεων που θα αγγίζει τα 300 δις. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων στην Ευρώπη απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ένωση. Στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Γιούνκερ έκανε λόγο για νέα αρχή στην Ευρώπη.

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του Ζ.Κ. Γιούνκερ απασχόλησε η αντιμετώπιση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προσανατολισμένη στους νέους μέσα σε ένα τριετές πλάνο.

«Υπάρχει ένα 29ο κράτος μέλος που δημιουργείται, το κράτος εκείνων που δεν έχουν απασχόληση…θα ήθελα αυτό το 29ο κράτος μέλος να ενσωματωθεί και πάλι στα υπόλοιπα και προτείνω ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων για να γίνει αυτό εφικτό» σχολίασε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

«Τα χρήματα θα πρέπει να εξασφαλισθούν από ήδη υπάρχοντα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα» επεσήμανε ο Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί αλλαγή στην πολιτική προσαρμογής που εφαρμόζουν τα κράτη με προβλήματα χρέους. «Πρέπει να επαναβιομηχανοποιήσουμε την Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά «με πακέτα στήριξης σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις».

Να αναμορφώσουμε τη λειτουργία της τρόικας

Παράλληλα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση της λειτουργίας της τρόικας. «Θα πρέπει να αναμορφώσουμε τη λειτουργία της «τρόικας» στις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής, για να καταστεί η λειτουργία της πιο δημοκρατική» τόνισε στην εισαγωγική ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εκθέτοντας τις προγραμματικές του θέσεις, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να ξανασκεφθούμε το μέσον τρόικα», από τη λειτουργία της οποίας λείπει, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, η δημοκρατική νομιμοποίηση.

Καθησύχασε ευρωσκεπτικιστές

Σε μία προασπάθεια να καθησυχάσει του ευρωσκεπτικιστές, που βγήκαν ενισχυμένοι στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ότι η Ε.Ε. δεν έρχεται να καταργήσει τα έθνη στην Ευρώπη.

Περήφανος για την Ελλάδα

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Γιούνκερ τόνισε πως «είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης, δήλωσε ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της νέας Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, παρουσιάζοντας τις θέσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στις «κασάνδρες» και στους κερδοσκόπους που είχαν στοιχηματίσει στη διάλυση της ευρωζώνης, μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

«Καταφέραμε να επιδιορθώσουμε εν πτήσει, ένα φλεγόμενο αεροσκάφος» είπε χαρακτηριστικά ο κ .Γιούνκερ, τονίζοντας, μ’ αυτό τον τρόπο, την επιτυχή, κατά την εκτίμησή του, αντιμετώπιση της κρίσης.

‘Ολοι, τόνισε, θεωρούσαν βέβαιη την αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ και την ευρωζώνη. Κάναμε ότι μπορούσαμε και «εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της ευρωζώνης» κατέληξε.

Κατώτατος μισθός για τις χώρες της ΕΕ

Τέλος σημείωσε ότι θα επιδιώξει τη θέσπιση κατώτατου κοινωνικού μισθού σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Σε όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεσπίζουμε έναν ελάχιστο κοινωνικό μισθό, ελάχιστο εισόδημα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», είπε. Προγουμένως είχε διευκρινίσει ότι θεωρεί πως αυτός ο ελάχιστος μισθός θα καθορίζεται σε συνάρτηση με το μέσο εισόδημα που διαμορφώνεται σε κάθε χώρα και θα ποικίλλει από το Λουξεμβούργο, που βρίσκεται στην κορυφή, μέχρι τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που έχουν τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης Λιμένος Καβάλας

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση της από 23 Νοεμβρίου 2023 Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης μεταξύ αφενός του Ελληνικού Δημοσίου, της εταιρείας «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» και της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Α.Ε.», και αφετέρου της εταιρείας «ΣΑΡΙΣΑ Υπο-Παραχώρηση Λιμένος Καβάλας Φίλιππος ΙΙ Ανώνυμη Εταιρεία», της εταιρείας «Blacksummit Financial Group Inc», της εταιρείας «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών» και της εταιρείας «Ευρωπαϊκές Επενδύσεις και Επιχειρήσεις Αεροδιαστημικής Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία».

Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση, η «Νίκη», οι «Σπαρτιάτες», η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσαν επιφύλαξη για την Ολομέλεια.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άλλες τιμές σε κάθε χώρα για το ίδιο προϊόν!

Σε χαμηλότερα επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι τιμές του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα ελληνικά σουπερμάρκετ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα καταστήματα λιανεμπορίου σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ρουμανία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η συγκεκριμένη οργανωμένη έρευνα παρουσιάζει τα αποτελέσματα σύγκρισης τιμών (που βασίζονται σε στοιχεία από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και σε τιμοληψίες από αλυσίδες σουπερμάρκετ) σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2024 και αντίστοιχα στην Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία και στη Ρουμανία. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en