Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευνοϊκή ρύθμιση παλαιών οφειλών από επιχειρηματικά δάνεια σε έως 120 δόσεις

image_print

Τα παλαιά χρέη μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις κατόπιν αίτησης του οφειλέτη.

 

Ευνοϊκή ρύθμιση παλαιών οφειλών από επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση της ΕΤΕΑΝ ΑΕ και της ΤΕΜΠΜΕ  ΑΕ ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και τις ειδικές συνθήκες της εποχής.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (νόμος 4738/2020 ΦΕΚ 207 Α / 2020 άρθρο 293) αφορά την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων τα οποία χορηγήθηκαν παλαιότερα, με την εγγύηση των προηγούμενων σχημάτων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, δηλαδή της ΕΤΕΑΝ ΑΕ και της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ.

Το 2016 η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα  ΑΕ προχώρησε στην καταβολή  προς τις τράπεζες, ποσού της τάξης των 235 εκατ. ευρώ  λόγω κατάπτωσης των χορηγηθεισών εγγυήσεων.

Όπως προέβλεπε η απόφαση 2/27764/0025/24-04-2015 των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών,

– Η Ελληνική Αναπτυξιακή εκπλήρωσε στο ακέραιο την εγγυοδοτική της υποχρέωση προς το τραπεζικό σύστημα, καταβάλλοντας τα ποσά που της αναλογούσαν ως εγγυήτρια.

– Η Ελληνική Αναπτυξιακή -όπως ακριβώς προβλέπεται από τον Νόμο-  έστειλε στις αρμόδιες Εφορίες της χώρας, τα ποσά που κατέβαλε προς βεβαίωση, με το ποσό κατάπτωσης της εγγύησης που αντιστοιχεί σε κάθε δανειολήπτη.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την εποχή στην ελληνική οικονομία, αρκετοί -όχι όλοι- χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αφού εισέπραξαν τις εγγυήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ, προχώρησαν σε ρυθμίσεις του υπολοίπου της οφειλής του μη εγγυημένου κεφαλαίου.

Παρέμεινε ωστόσο ανοικτή η εκκρεμότητα του εγγυημένου κεφαλαίου (ποσοστό έως 80% του δανείου) που καταβλήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή ( ΕΤΕΑΝ και ΤΕΜΠΜΕ) και κατόπιν βεβαιώθηκε στις Εφορίες σε βάρος του δανειολήπτη.

Ποιες Οφειλές ρυθμίζονται

Οφειλές που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών πρoσώπων τα οποία χορηγήθηκαν με βάση εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου ή με υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης της εταιρείας Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα AE (πρώην Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ) ή της εταιρείας Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑE (TΕΜΠΜΕ ΑΕ) και τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου 2019 .

Το νέο καθεστώς

Οι καταπτώσεις μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις κατόπιν αίτησης του οφειλέτη εφόσον έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης από την 7η Οκτωβρίου 2019 μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση.

Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμίζονται με μερική ή ολική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως εξής:

1. Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).
2. Από 2 έως και 4 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%).
3. Από 5 έως και 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%).
4. Από 13 έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).
5. Από 25 έως και 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).
6. Από 37 έως και 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%).
7. Από 49 έως και 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).
8. Από 61 έως και 72 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).
9. Από 73 έως και 96 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%).
10. Από 97 έως και 120 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Έργα υγείας και επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία

Ο Νίκος Παπαθανάσης κατά την επίσκεψή του σε έργα και επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία.
image_print

Τη σύνδεση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας με τη στήριξη της κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία μαζί με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατά την περιοδεία παρουσιάστηκε η πορεία έργων στους τομείς της υγείας, των υποδομών, των επενδύσεων και της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Έργα άνω των 3 εκατ. ευρώ σε Κοζάνη και Σέρβια

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης και του Κέντρου Υγείας Σερβίων.

Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό άνω των 3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκαν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η κατασκευή νέας πτέρυγας στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, στην οποία θα στεγαστεί Ογκολογική Κλινική. Η παρέμβαση, μαζί με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ.

Ο Νίκος Παπαθανάσης συνεχάρη τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, τους οποίους χαρακτήρισε «πυλώνες του ΕΣΥ», ενώ ανέφερε ότι σε ολόκληρη τη χώρα ανακαινίζονται 93 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και εθνική χρηματοδότηση.

Όπως υποστήριξε, η υλοποίηση έργων υγείας και υποδομών αποτελεί αποτέλεσμα της πορείας της οικονομίας και της αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Πόροι 1,4 δισ. ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Δημαρχείο Εορδαίας παρουσιάστηκε και η πορεία του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός, από τον Ιούνιο του 2022 έχουν διασφαλιστεί περίπου 2,35 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για ιδιωτικές επενδύσεις, έργα υποδομής και καινοτομίας, καθώς και δράσεις ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Από το συνολικό ποσό, περίπου 1,4 δισ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για έργα στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, συνδέονται με τη δημιουργία περισσότερων από 3.500 θέσεων εργασίας.

Επένδυση 127 εκατ. ευρώ της WONDERPLANT

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επένδυση της WONDERPLANT για την ανάπτυξη σύγχρονων υδροπονικών θερμοκηπίων και μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας ισχύος 30 MW.

Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 127 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να δημιουργήσει περίπου 300 νέες θέσεις εργασίας.

Παρουσιάστηκε επίσης η πρόσκληση ύψους 25 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική εξυγίανση έκτασης 506 στρεμμάτων του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος αζωτούχων λιπασμάτων της ΑΕΒΑΛ. Στόχος είναι η αξιοποίηση της περιοχής για την ανάπτυξη του Βιοτεχνικού Πάρκου Πτολεμαΐδας.

Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και το έργο για το Πράσινο Υδρογόνο που υλοποιείται από το ΕΚΕΤΑ Πτολεμαΐδας, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της Ζώνης Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας.

«Υπερδιπλασιάσαμε τους πόρους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ενεργειακή μετάβαση, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Νίκος Παπαθανάσης.

Κατά την περιοδεία πραγματοποιήθηκαν ακόμη τα εγκαίνια της επένδυσης της WONDERPLANT, επισκέψεις στην ΑΕΒΑΛ – Κόμβο Υδρογόνου και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός παρέστη και στα εγκαίνια του νέου οδικού άξονα Ε65.

Φωτογραφικό υλικό:

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν πλήρως οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί του Έβρου

Καμένες ελιές και αγροτική έκταση στον Έβρο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
image_print

Το ζήτημα των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 στον Έβρο φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούν, μεταξύ άλλων, να μην επιστραφούν οι προκαταβολές που είχαν χορηγηθεί στους πληγέντες, να αναθεωρηθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και να αποζημιωθούν πλήρως οι παραγωγοί για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, παραγωγής και εισοδήματος.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Να αποζημιωθούν πλήρως οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί του Έβρου

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 στον Έβρο, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 144758/05-06-2026 (ΦΕΚ Β’ 3262/09-06-2026) για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών του Έβρου. Αντί όμως να αποκαθιστά τις ζημιές και να στηρίζει το εισόδημα των πληγέντων, η ΚΥΑ δημιουργεί νέα, σοβαρά προβλήματα.

Με βάση την παραπάνω ΚΥΑ, σημαντικός αριθμός παραγωγών καλούνται να επιστρέψουν, μάλιστα με τόκους από την ημερομηνία καταβολής της προκαταβολής, ποσά που έλαβαν ως πρώτη ενίσχυση. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού: η αρχική προκαταβολή δόθηκε οριζόντια και μαζικά (βάσει της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 23205/2024, ΦΕΚ Β’ 1891/26-03-2024) υπολογιζόμενη κατά προσέγγιση ανά στρέμμα μέσω ψηφιακών και δορυφορικών δεδομένων (όπως το Copernicus), ενώ η τελική εκκαθάριση της νέας ΚΥΑ υπολογίζεται εξατομικευμένα ανά δέντρο κατόπιν ελέγχων του ΕΛΓΑ.

Επιπλέον, η τελική ΚΥΑ ενσωματώνει μια βαθιά άδικη μεταχείριση εναντίον των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, καθώς προβλέπει δραστικά μειωμένα ποσοστά ενίσχυσης (για παράδειγμα, 35% επί της βάσης σε ολική καταστροφή έναντι 70% που λαμβάνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τα νομικά πρόσωπα), αφήνοντας απροστάτευτη μια τεράστια μερίδα μικροκαλλιεργητών που εξαρτούν επίσης το εισόδημά τους από τον ελαιώνα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αθετεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους πυρόπληκτους παραγωγούς. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για τριετή αποζημίωση λόγω απώλειας εισοδήματος. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση επικαλέστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και διαβεβαίωνε ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν μέσω του Μέτρου 23. Τελικά, οι ελαιοπαραγωγοί αποκλείστηκαν και από το συγκεκριμένο μέτρο, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να επικαλείται ότι η ελιά δεν μπορούσε να ενταχθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των δέντρων που κάηκαν.

Έτσι, οι πληγέντες παραγωγοί βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο όχι μόνο να μη λάβουν ουσιαστική αποζημίωση για την καταστροφή που υπέστησαν, αλλά ακόμη και να επιστρέψουν χρήματα που είχαν λάβει ως προκαταβολή.

Την ίδια στιγμή ελαιοπαραγωγοί που δεν κάνουν δήλωση καλλιέργειας δεν έχουν αποζημιωθεί. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τί μέτρα θα πάρει ώστε:

– Να μην υποχρεωθεί κανένας πυρόπληκτος ελαιοπαραγωγός να επιστρέψει τις προκαταβολές που έλαβε, ούτε να επιβαρυνθεί με τόκους.

– Να αναθεωρηθεί η ΚΥΑ 144758/2026 (ΦΕΚ Β’ 3262/2026), ώστε να αρθούν οι διακρίσεις και οι αδικίες σε βάρος των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αποδίδοντάς τους δίκαια ποσοστά ενίσχυσης.

– Να προσαρμοστούν οι αποζημιώσεις για να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος αποκατάστασης των κατεστραμμένων ελαιώνων.

– Να αποζημιωθούν πλήρως οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί για την απώλεια του φυτικού κεφαλαίου, της παραγωγής και του εισοδήματός τους για όλο το διάστημα μέχρι την πλήρη επαναφορά των καλλιεργειών στην παραγωγική τους κατάσταση.

–  Να βρεθεί λύση για τους ελαιοπαραγωγούς που κάηκαν τα δέντρα τους και δεν έχουν αποζημιωθεί λόγω του ότι δεν έκαναν δήλωση καλλιέργειας.

– Να υλοποιηθούν, έστω και τώρα, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων παραγωγών.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Θετική εισήγηση της Κομισιόν για την αναθεώρηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης σε επίσημη εκδήλωση.
image_print

Θετική εισήγηση για την πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η ελληνική πρόταση είχε υποβληθεί στις 8 Μαΐου 2026, στο πλαίσιο της τελικής φάσης υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η θετική αξιολόγηση ανοίγει τον δρόμο για την τελική έγκριση της αναθεώρησης από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Βασικός στόχος της αναθεώρησης είναι η οριστικοποίηση των οροσήμων του ελληνικού Σχεδίου και η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Η πρόταση περιλαμβάνει προσαρμογές με βάση την πορεία υλοποίησης των έργων και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και στοχευμένες ανακατανομές πόρων, χωρίς να μεταβάλλεται το συνολικό χρηματοδοτικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης προβλέπεται η ενίσχυση δράσεων με αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • η αύξηση των προληπτικών εξετάσεων του προγράμματος «Προλαμβάνω»,
  • η επέκταση του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σε επιπλέον 2.000 αθλητικές εγκαταστάσεις,
  • η προμήθεια 130 νέων ηλεκτρικών απορριμματοφόρων για την Περιφέρεια Αττικής,
  • η συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ,
  • η επέκταση του προγράμματος μικροδορυφόρων και των συστημάτων ασφαλούς δορυφορικής συνδεσιμότητας,
  • η ενίσχυση των φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοκατανάλωσης σε κατοικίες και στον αγροτικό τομέα,
  • η επέκταση των μελετών για τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια,
  • καθώς και νέες παρεμβάσεις υποδομής και εξοπλισμού σε πολιτιστικούς χώρους.

Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης χαρακτήρισε τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημαντική επιβεβαίωση της προόδου της χώρας στην υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0» και της συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en