Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ετσι θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τι είδους κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες, σε τι ποσότητες και ποιοί θα τα βάλουν

Θολό είναι το τοπίο που διαμορφώνεται στις τράπεζες για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου καθώς οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν διαρθρώνονται σε τρεις πυλώνες τους δυο εκ των οποίων θα κληθούν να καλύψουν οι ιδιώτες και τον τελευταίο το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ. Ωστόσο –σύμφωνα με μέχρι στιγμής δεδομένα- ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί σε περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών δεν ανταποκριθεί στα standards, ενώ μόνο σίγουρο είναι ότι εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί εντός του έτους δεν θα υπάρξει bail in καταθέσεων.

Σε αυτή τη φάση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, τις διοικήσεις των τραπεζών και κυβερνητικούς αξιωματούχους ξαναγράφουν το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ. Όπερ σημαίνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα διαφοροποιηθεί έναντι αυτής που ακολουθήθηκε την προηγούμενη φορά.

Πόσες και σε ποια σημεία θα είναι οι αλλαγές και σε πιο βαθμό θα επηρρεάσουν θετικά ή αρνητικά το σύνολο της διαδικασίας είναι ακόμα ασαφές. Σίγουρο θεωρείται ότι οι νομικές υπηρεσίες των τραπεζών δαμορφώνουν προτάσεις που θα τις εισηγηθούν στο ΤΧΣ και την κυβέρνηση και οι οποίες έχουν προκύψει από τις επαφές των διοικήσεων με τους ξένους επενδυτές.

Στόχος των τροποποιήσεων είναι να ενισχυθεί η διασφάλιση των ιδιωτών μετόχων, η διοικητική αυτοτέλεια των τραπεζών, να ελεγχθεί η παρεμβατικότητα του Δημοσίου και να δημιουργηθεί ένας φερέγγυος μηχανισμός συνεργασίας ιδιωτών μετόχων και Δημοσίου. Παράλληλα οι νομοτεχνικές βελτιώσεις στοχεύουν στη διευκόλυνση της εισόδου των επενδυτών, καθώς και στην εξασφάλιση του χειρισμού μελλοντικών κεφαλαιακών αναγκών.

Σε αυτή τη φάση και με βάση πρόβλεψη του ισχύοντος νόμου, που δεν αναμένεται να αλλάξει, οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών θα κληθούν να εισφέρουν κεφάλαια ίσα με το άθροισμα του αποτελέσματος του Asset Quality Review και του βασικού σεναρίου των stress tests, ενώ το Δημόσιο θα καλύψει το δυσμενές σενάριο των ασκήσεων.

Τραπεζίτες, κυβέρνηση και ΤΧΣ δεν έχουν εξετάσει όμως, μέχρι τώρα, την ανάγκη προσαρμογής στα κριτήρια της Βασιλείας ΙΙΙ που προβλέπουν ότι το Liquidity Coverage Ratio θα πρέπει να ανέλθει στο 70% από 1/1/2016.

Το LCR είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης των High Quality Liquid Assets ως προς τις υπολόγιζομενες καθαρές εκροές (εισροές-εκροές) κεφαλαίων για περίοδο 30 ημερών σε κατάσταση σοκ.

Στην ελληνική πραγματικότητα αυτό μεταφράζεται στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος στα 25 δισ. καθαρές εκροές, σενάριο που υλοποιήθηκε τον Ιανουάριο σε πραγματικές συνθήκες.

Όσον αφορά τα κεφάλαια υψηλής διαβάθμισης (HQLA) μετά από τροποποιήσεις του συγκεκριμένου κανονισμού αυτά περιλαμβάνουν:

Στα Level 1:

– Ρευστό και καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα

– Συγκεκριμένες μορφές ομολόγων εγγυημένα από το Δημόσιο ή/και τις κεντρικές τράπεζες

Τα οποία όμως δεν έχουν εκχωρηθεί προς χρηματοδότηση. Επίσης τα συγκεκριμένα assets μπορεί να υποβληθούν σε haircut.

Στα Level 2: 

Αυτά χωρίζονται σε Leve 2A και Level 2B. 

Τα Level 2A περιλαμβάνουν:

– Συγκεκριμένα κρατικά χρεόγραφα, 

– καλυμμένα ομόλογα και 

– εταιρικά ομολογιακά δάνεια υψηλής διαβάθμισης

Τα Level 2B περιλαμβάνουν:

– Χαμηλότερης διαβάθμισης εταιρικά χρεόγραφα (άρα και ομολογιακά δάνεια)

– Στεγαστικά δάνεια πλήρους εξασφάλισης

– Και μετοχές υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις

Σύμφωνα όμως με τη σχετική οδηγία της BIS τα Level 2 Assets δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 40% των συνολικά υπολογιζομένων στο HQLA κεφαλαίων, που πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερα μετρητά και κρατικά ομόλογα ανώτατης διαβάθμισης. Τέλος τα Level 2B Assets δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15% του συνολικού HQLA.

Συνεπώς το HQLA αποτελείται κατ ελάχιστον από:

– 60% Level 1 κεφάλαια 

– 25% Level 2A κεφάλαια

– 15% Level 2B κεφάλαια

Για να μπορέσουν οι τράπεζες να χαρακτηριστούν φερέγγυες υπό τους νέους κανονισμούς της Βασιλείας ΙΙΙ θα πρέπει το LCR Ratio να διαμορφώνεται στο 70%, συνεπώς ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων των stress tests τα εισφερθέντα στο βασικό σενάρια κεφάλαια θα πρέπει να καύπτουν αυτά τα επίπεδα εξασφαλίσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση ο επόπτης (SSM) θα είναι υποχρεωμένος να περάσει το θέμα στο εποπτικό συμβούλιο και από εκεί στην ΕΚΤ. Εν συνεχεία θα εμπλακεί η Κομισιόν για να αποφασιστεί αν κάποια συστικμή τράπεζα πρέπει να τεθεί σε ειδικό καθεστώς και σε ποιό.

Για μη συστημικές τράπεζες δεν ισχύουν τα ίδια standards, σε αυτή τη φάση. Αν όμως τεθούν σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μέσω του ΤΧΣ τότε αυτό ενδέχεται να αλλάξει.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να επιτραπεί η έκδοση και CoCos καθώς και η χρήση του αναβαλόμμενου φόρου αλλά μέχρι συγκεκριμένο ύψος που θα καθορίζεται από το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα εισφερθούν στις αμκ.

Όπερ σημαίνει ότι ο αναβαλλόμενος φόρος μπορεί να περιλαμβάνεται στα Level 1 assets, ενώ τα CoCos στα Level B. 

Αντιστοίχως μπορεί να διασωθούν και συγκεκριμένες κατηγορίες ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης εφόσον εμπίπτουν έστω στην κατηγορία Level 2B.

Ο νέος νόμος για ανακεφαλαιοποιήσεις-ΤΧΣ

Σίγουρο θεωρείται ότι ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει όλα τα σημεία της κοινοτικής οδηγίας BRRD η οποία προβλέπει και τη διαδικασία του Bail in με σειρά (μέτοχοι, ομολογιούχοι, καταθέτες) με το τελευταίο σκέλος να καίσταται ενεργό από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Παράλληλα θα ενσωματώνει και τις οδηγίες της Βασιλείας ΙΙΙ, όπως αυτές εκειδικεύονται στα κείμενα  της BIS και τις αποδέχεται δεσμευτικά η ΕΚΤ και η Κομισιόν.

Στο πλαίσιο του νέου νόμου θα περιλαμβάνονται και οι ενέργειες για τη δημιουργία νέας αγοράς κόκκινων δανείων (NPL Market) το οποίο περιλαμβάνεται στο τρίτο Μνημόνιο και μέσω της οποίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η αποδοτικότητα των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών αντιστρέφοντας σε οργανικά κέρδη προβλέψεις που είχαν διενεργηθεί παλαιότερα.

Παράλληλα σε τεθεί σε εφαρμογή και η διαδικασία αναδιάταξης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών καθώς συγκεκριμενοποιούνται τα προσόντα των στελεχών που θα τα πλαισιώνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο έως τα τέλη Ιουνίου 2016, μετά την επισκόπηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ, τα μέλη μπορεί να αντικαθίστανται με τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζεται ότι τα δ.σ. των τραπεζών περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις διεθνείς ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες με γνώση και μακρά πείρα στην τραπεζική, χωρίς σχέση κατά την προηγούμενη δεκαετία με ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί θα προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές.

 

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλα έτοιμα στην Θάσο για την νέα σεζόν που πλησιάζει

Όλα έτοιμα φαίνεται πως είναι στο νησί της Θάσου για το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου ενώ όπως δηλώνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ήδη η κατάσταση δείχνει για μεγάλη τουριστική κίνηση φέρνοντας κλίμα αισιοδοξίας.

Από την άλλη πλευρά πολλά ήταν τα προβλήματα τόσο με την λειψυδρία όσο και με βλάβες στο δίκτυο του νησιού με τον Πρόεδρο ΔΕΥΑ Θάσου να δηλώνει πως η υπηρεσία έχει αποκαταστήσει τα περισσότερα προβλήματα και ετοιμάζεται να ενισχύσει το νησί με τον καλύτερο τρόπο τουλάχιστον για την περίοδο του καλοκαιριού όπου η προσέλευση και η παρουσία κόσμου είναι μεγάλη.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου μιλά για την βία εντός και εκτός Κοινοβουλίου

Μια εβδομάδα έχει περάσει από το δυστυχές συμβάν με την χειραγώγηση που ασκήθηκε στην Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Καβάλας κ. Αγγελική Δεληκάρη.

Θέση παίρνει και εκφράζει την άποψη του, ο καθηγητής Συνταγματικού Σικαίου κ. Άλκης Δερβιτσιώτης, καταδικάζοντας τα συμβάντα.

Ωστόσο ο ίδιος τονίζει, πως επειδή πολλές φορές έχουν υπάρξει στοιχεία βίας και εντός και εκτός του Κοινοβούλιου οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα στην ψήφο τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Απεργία την Πρωτομαγιά στα μέσα σταθερής τροχιάς | Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μάϊου αποφάσισε ομόφωνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Η συμμετοχή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εργατικής Πρωτομαγιάς, αποδίδοντας φόρο τιμής στους νεκρούς εργάτες του ΣΙΚΑΓΟΥ που διεκδίκησαν εργατικά δικαιώματα θυσιάζοντας τη ζωή τους για τη βελτίωση της ζωής των επόμενων γενεών, διαχρονικά, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει εργαζόμενους και συνταξιούχους αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή κρίση διαβίωσης, να παλεύουν για μια αξιοπρεπή ζωή, να παλεύουν για τα αυτονόητα καθώς θίγονται κατακτήσεις χρόνων, σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

Γι’ αυτό όλοι μας καλούμαστε να συνεχίσουμε πιο δυναμικά την πάλη μας για αξιοπρέπεια, ισότητα, για μια ζωή χωρίς εργασιακή ανασφάλεια, χωρίς ακρίβεια, με σεβασμό στην υγεία, στην παιδεία, στα κοινωνικο-ασφαλιστικά μας δικαιώματα, στο εισόδημά μας, στις κατακτήσεις μας.

Να σταματήσει πια η φτωχοποίηση των εργαζομένων.

Ως εργαζόμενοι θ’ αγωνιστούμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ενάντια στις εφαρμοζόμενες επιδοματικές πολιτικές.

Τα αιτήματα

  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία.
  • Επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών μας Συμβάσεων Εργασίας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής.
  • Επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα.
  • Αναβάθμιση του τροχαίου υλικού.
  • Πλήρη αποκατάσταση των υποδομών – εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. Εργοστάσιο Βόλου κ.λ.π.).
  • Καλύτερες συνθήκες εργασίας παντού.
  • Πλήρης διαλεύκανση και απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό δυστύχημα στα ΤΕΜΠΗ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς και όλοι οι Σιδηροδρομικοί, δε θα πάψουν να απαιτούν και να ζητούν Δημόσιο, Ασφαλή, Ποιοτικό Σιδηρόδρομο για εργαζόμενους και επιβάτες.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη γενική απεργία τη Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ 2024, και ΚΑΛΟΥΜΕ τα Σωματεία Μέλη μας, τους Σιδηροδρομικούς, να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα), στις 11.00’ αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίας της χώρας».

Πηγή newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en