Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερώτηση 26 Βουλευτών της προς τον Πρωθυπουργό για την πάταξη της διαφθοράς

image_print

Σήμερα με ερώτηση τους 26 βουλευτές της ΝΔ ζητούν από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς  “Γενναίες και Ειλικρινείς Πρωτοβουλίες για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς” αναφέροντας χαρακτηριστικά…

“Με την υπ’ αριθ. 4097/22-07-2015 ερώτηση που καταθέσαμε 21 βουλευτές της Ν.Δ., στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εδραίωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, ζητούσαμε, μεταξύ άλλων, από την Κυβέρνηση «… να διευκολύνει το έργο της δικαιοσύνης, προκειμένου να ελεγχθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μελών του υπουργικού συμβουλίου, ιδιαιτέρως δε μελών του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, καθώς και συγγενών τους Α’ και Β’ Βαθμού και συνεργατών τους…».

Με τις υπ’ αριθ. 472/23-07-2015 και 473/23-07-2015 απαντήσεις σας σε παλαιότερες ερωτήσεις που ζητούσαμε την «… άμεση διερεύνηση και έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων, και λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών (…), όλων των εν ενεργεία βουλευτών … και μελών και πρώην μελών της Κυβέρνησης και ιδίως αυτών που αποτελούν μέλη του οικονομικού επιτελείου…», μας ενημερώνει ο Υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Π. Νικολούδης  ότι «… ο Υπουργός Επικρατείας αμέσως μετά τα πρώτα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αναλήψεις που φέρονταν ότι έγιναν κατά παράβαση της παραγράφου 6 της από 28-06-2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένα στις 07-07-2015 ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος να προβεί στις κατά νόμο ενέργειες-ελέγχους. Η παραγγελία είναι in rem, δηλαδή δεν αφορά ένα και μόνο συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά οποιοδήποτε πρόσωπο παραβίασε τη νομιμότητα». Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών αφορούν το χρονικό διάστημα από τις 28-06-2015 – αφού είχε αποφασισθεί με ΠΝΠ  το κλείσιμο των τραπεζών– και μετά, και όχι λίγες ημέρες πριν, όπως επισταμένως έχουμε ζητήσει.

Ωστόσο, εξακολουθούμε να αναμένουμε απάντηση στις ερωτήσεις που καταθέσαμε αναφορικά με τον έλεγχο των τραπεζικών κινήσεων, καθώς και την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς.

Είναι απολύτως αναγκαίο τόσο για τη θωράκιση της δημοκρατίας και των πολιτικών θεσμών όσο και για την ύπαρξη του αισθήματος δικαίου, ισότητας και ισονομίας, να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και δημοσιοποίηση των στοιχείων των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και λίγες εργάσιμες ημέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

και οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  1. Ποιές πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εδραίωση διαφάνειας, δικαίου και ισονομίας;
  1. Αναμένουμε να σεβαστείτε το αίτημα μας και να προβείτε στην άμεση διερεύνηση και έλεγχο των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών μελών του υπουργικού συμβουλίου, ιδιαιτέρως δε μελών του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, καθώς και συγγενών τους Α’ και Β’ Βαθμού και συνεργατών τους;
  1. Ζητούμε και πάλι να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε εάν υπάρχει μέλος της Κυβέρνησης που διατηρεί off shore εταιρεία με έδρα την Κύπρο (με έναρξη τον Απρίλιο του 2008);
  1. Επαναφέρουμε το ερώτημα εάν υπάρχουν μέλη της παρούσας Κυβέρνησης που, υπό τη φημολογία και μόνο της προκήρυξης εκλογών το Δεκέμβριο του 2014, μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τράπεζες στην αλλοδαπή; Προτίθεστε να ελέγξετε από τις αρχές Δεκεμβρίου 2014 και μετά; Πόσα και ποια πολιτικά πρόσωπα διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό;

Οι ερωτώντες  Βουλευτές                 

  1. Αυγενάκης Λευτέρης, Βουλευτής Ηρακλείου
  2. Βρούτσης Ιωάννης, Βουλευτής Κυκλάδων
  3. Μητσοτάκης Κυριάκος, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
  4. Κεφαλογιάννη Όλγα, Βουλευτής Α΄ Αθηνών
  5. Σταικούρας Χρήστος, Βουλευτής Φθιώτιδας
  6. Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
  7. Γιακουμάτος Γεράσιμος, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
  8. Τζαβάρας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Ηλείας
  9. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
  10. Δαβάκης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Λακωνίας
  11. Κεδίκογλου Σίμος, Βουλευτής Ευβοίας
  12. Κόνσολας Εμμανουήλ, Βουλευτής Δωδεκανήσου
  13. Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Βουλευτής Ρεθύμνου
  14. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Βουλευτής Καβάλας
  15. Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας
  16. Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
  17. Κοψαχείλης Τιμολέων, Βουλευτής Γρεβενών
  18. Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής
  19. Βλάχος Γιώργος, Βουλευτής Αττικής
  20. Βλάσης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Αρκαδίας
  21. Γιαννάκης Στέργιος, Βουλευτής Πρεβέζης
  22. Κατσανιώτης Ανδρέας, Βουλευτής Αχαΐας
  23. Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
  24. Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς
  25. Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς
  26. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Πιερίας”
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένουν σε δύσκολη κατάσταση οι κτηνοτρόφοι

image_print

Έντονη ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί στους κτηνοτρόφους, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις για τις ζωοτροφές, παρά το γεγονός ότι η οικονομική πίεση στον κλάδο παραμένει ιδιαίτερα έντονη.

Οι συνεχείς αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών, της ενέργειας και των καυσίμων έχουν εξαντλήσει τις οικονομικές αντοχές πολλών εκμεταλλεύσεων. Για αρκετούς παραγωγούς, η συγκεκριμένη ενίσχυση αποτελεί απαραίτητη «ανάσα» για να μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία των μονάδων τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άνοιξε η νέα ρύθμιση της ΑΑΔΕ για παλαιές οφειλές έως και σε 72 δόσεις

image_print

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» σε όσους δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ οι νεότερες οφειλές, από το 2024 και μετά, δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εξακολουθούν να ρυθμίζονται μέσω των πάγιων ρυθμίσεων.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myAADE, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2026. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει έως τις 72, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τους όρους της ρύθμισης.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι συγκεκριμένες οφειλές να μην βρίσκονται ήδη σε ενεργή ρύθμιση. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, καθώς η μη εμπρόθεσμη πληρωμή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης και στην επαναφορά των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης αποτελεί μέρος των μέτρων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, διευκολύνοντας παράλληλα την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις και να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στο myAADE.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά την επιδότηση, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλές λόγω της ανόδου στις διεθνείς αγορές

image_print

Παρά την κρατική επιδότηση των 10 λεπτών ανά λίτρο στη βενζίνη και των 5 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου περιορίζει το όφελος για τους καταναλωτές.

Οι οδηγοί διαπιστώνουν ότι, παρά τη στήριξη που παρέχεται στην αντλία, το κόστος ανεφοδιασμού παραμένει αυξημένο. Η πρόσφατη άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων έχει μεταφερθεί σταδιακά στη λιανική αγορά, με αποτέλεσμα η επιδότηση να απορροφά μόνο ένα μέρος των αυξήσεων.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος μεταφοράς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, εξακολουθούν να διαμορφώνουν υψηλές τιμές στα πρατήρια καυσίμων.

Οι καταναλωτές εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις επηρεάζουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα για όσους χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητό τους για εργασία ή επαγγελματικές μετακινήσεις.

Η πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Μέχρι τότε, η επιδότηση προσφέρει μια περιορισμένη ανακούφιση, χωρίς όμως να αντισταθμίζει πλήρως τις πιέσεις που προκαλούν οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en