Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Ερώτηση Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή για την άμεση ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ν. Καβάλας (video)

Τα παράπονα του για την ανεπαρκή λειτουργία της κτηνιατρικής Υπηρεσίας Καβάλας κατέθεσε μέσα από την εκπομπή ΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΗ με τον Τάσο Παλαιστίδη ο πρόεδρος του  συλλόγου   κτηνοτρόφων του Νομού Καβάλας Νίκος Δημόπουλος . Παράλληλα ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε στην εκπομπή Αναλυτής του ena channel πως η κτηνιατρική υπηρεσία Καβάλας πρέπει άμεσα να ενισχυθεί με προσωπικό, καθώς οι ανάγκες των κτηνοτρόφων και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι πολλές. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και  στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Θάσου μετά της πυρκαγιές του Σεπτεμβρίου , καθώς υπάρχει μεγάλη συρρίκνωση των βοσκοτόπων.

 

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ν.Καβάλας στελεχώνεται σήμερα από τρεις κτηνιάτρους εκ των οποίων ο ένας είναι σε αναρρωτική άδεια και ενδέχεται να μην επιστρέψει ποτέ στην υπηρεσία. Σημειωτέων ότι το νησί της Θάσου, το οποίο ανήκει στην κτηνιατρική υπηρεσία του νομού, δεν διαθέτει κανένα δημόσιο κτηνίατρο. Η εξυπηρέτηση και ο έλεγχος των κτηνοτρόφων από την υπηρεσία είναι πλημμελής. Ο Ν.Καβάλας διαθέτει δύο σφαγεία, ιχθυόσκαλα, τελωνείο, λιμάνι που είναι η πύλη εξαγωγής ζώντων ζώων στη Βόρεια Ελλάδα, εκατοντάδες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις μεταποίησης και πώλησης των ζωικών προϊόντων που υπόκεινται στον έλεγχο της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Επίσης η κτηνιατρική υπηρεσία έχει τον έλεγχο κάθε είδους ζώου που βρίσκεται στο Ν.Καβάλας.

Ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν.Καβάλας από το 2010 θέτει το πρόβλημα της υποστελέχωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας του νομού σε κάθε ευκαιρία και στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στο ΥΠΑΑΤ. Φωνή βοώντος εν τα ερήμω. Καμία πρόοδος , καμία βελτίωση, τίποτα.

Μεγάλες κουβέντες από τους υπουργούς, υποσχέσεις από τους βουλευτές και τους περιφερειάρχες και στο τέλος το αποτέλεσμα είναι μηδενικό.

Κύριοι από όποιο φορέα κι αν προέρχεστε και ενδιαφέρεστε ή είστε αρμόδιοι για τη στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας Ν.Καβάλας, επιτέλους ενεργοποιηθείτε. Ζητάμε την άμεση στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας του νομού αρχικά τουλάχιστον με τρεις επιπλέον κτηνιάτρους. Βρείτε εσείς τον τρόπο. Προσλάβετε νέους, μετατάξτε από άλλες υπηρεσίες που έχουν κτηνιάτρους, όπως το Κτηνιατρικό Εργαστήριο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα που διαθέτει πέντε κτηνιάτρους, ή από όποια άλλη υπηρεσία θέλετε.

Επειδή μέχρι σήμερα με την μικρή μας εμπειρία δεν έχουμε δει κανένα γραφείο υπουργού, βουλευτή και περιφερειάρχη υποστελεχωμένο, η λύση είναι μία κάντε το όπως και στα γραφεία σας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση του Ν. Παναγιωτόπουλου στη βουλή για την υποστελέχωση της κτηνιατρικής. 

 

Την ανάγκη της άμεσης ενίσχυσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Ν. Καβάλας, με ιατρικό προσωπικό (κτηνιάτρους), προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της,  επεσήμανε ο Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Tο κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ν. Καβάλας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και ευρυθμίας, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της υποστελέχωσής της σε ιατρικό προσωπικό. Τα προβλήματα αυτά καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την επιτέλεση του έργου της, τόσο σε ότι αφορά στην στήριξη της τοπικής κτηνοτροφίας, όσο και αναφορικά με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ν. Καβάλας στελεχώνεται σήμερα από τρεις (3) κτηνίατρους, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια και σύμφωνα με το Σύνδεσμο Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας, είναι αμφίβολο το αν και το πότε θα επιστρέψει στην υπηρεσία.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Ν. Καβάλας διαθέτει δύο σφαγεία, ιχθυόσκαλα, τελωνείο, λιμάνι που είναι η πύλη εξαγωγής ζώντων ζώων στη Βόρεια Ελλάδα, εκατοντάδες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις μεταποίησης και πώλησης των ζωικών προϊόντων και όλα αυτά υπόκεινται στον έλεγχο της κτηνιατρικής υπηρεσίας, καθώς οι αρμοδιότητες της κτηνιατρικής υπηρεσίας δεν εξαντλούνται μόνο στον έλεγχο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αλλά καλύπτουν και ελέγχους σε σφαγεία, ιχθυόσκαλα, τελωνεία, στην αλυσίδα πώλησης των προϊόντων ζωικής παραγωγής, κ.ά. Επίσης, η κτηνιατρική υπηρεσία έχει την ευθύνη για τον έλεγχο κάθε είδους ζώου που βρίσκεται στο Ν. Καβάλας.

Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί ότι το νησί της Θάσου, το οποίο ανήκει στην κτηνιατρική υπηρεσία του νομού, δεν διαθέτει κανένα δημόσιο κτηνίατρο και εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού που προαναφέρθηκε, η εξυπηρέτηση και ο έλεγχος των κτηνοτρόφων από την υπηρεσία είναι επιεικώς ανεπαρκής.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού της κτηνιατρικής υπηρεσίας, η τελευταία ουσιαστικά αδυνατεί να επιτελέσει το έργο της και πρέπει να αναγνωριστεί η ύπαρξη πλημμελών ελέγχων σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα, να τίθεται σε κίνδυνο τόσο η δημόσια υγεία, όσο και η οικονομική βιωσιμότητα πολλών κτηνοτροφικών μονάδων του νομού.

Οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας, ο οποίος με συνέπεια και υπευθυνότητα θέτει συνεχώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας του νομού, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κεντρικό επίπεδο, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουν εισακουστεί.

Από όλα τα παραπάνω, είναι παραπάνω από προφανές ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της άμεσης στελέχωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας με επιπλέον κτηνιάτρους, είτε μέσω νέων προσλήψεων, είτε μέσω μετατάξεων, ή εσωτερικών μετακινήσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο για την άμεση ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό (κτηνίατρους) της κτηνιατρικής υπηρεσίας Ν. Καβάλας, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της;

 

Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός του υπουργείου για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, προκειμένου να προσφέρουν ουσιαστική και ολοκληρωμένη στήριξη στους κτηνοτρόφους και να έχουν ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής;»

 

Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας «Άγιος Μόδεστος» σε ανακοίνωσή του ζητά να μην γίνει καμία μετακίνηση κτηνιάτρου από την Π.Ε. Δράμας προς την Π.Ε. Καβάλας, έχοντας πληροφορηθεί την πρόθεση του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας να μετακινήσει κτηνιάτρους από γειτονικούς νομούς.

Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η Δράμα να χάσει πολύτιμο ζωικό κεφάλαιο και ταυτόχρονα καταθέτουν την αδικία που υφίστανται με τον τρόπο που έγινε η κατανομή στα βοσκοτόπια.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Λαμβανομένων υπόψη της δύσκολης αυτής περιόδου που περνάει η χώρα μας, των ιδιαιτεροτήτων της περιφέρειάς μας και την έλλειψη προσωπικού, εξαιτίας των προηγουμένων, ειδικά στην στελέχωση των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής, κατανοούμε απόλυτα τις προσπάθειες της Π.Ε. Καβάλας ώστε να καλύψει κενά κτηνιατρικού ενδιαφέροντος. Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καβάλας κάνει ενέργειες ώστε να εξυπηρετηθούν ανάγκες με μετακίνηση κτηνιάτρων από τους γειτονικούς νομούς.

Για ακόμα μια φορά καλείται να πληρώσει το μάρμαρο ο φτωχός συγγενής της περιφέρειας, η Π.Ε. Δράμας.

Η Π.Ε. Δράμας ως γνωστόν έχει στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής 9 κτηνιάτρους, 4 εκ των οποίων απασχολούνται στα αγροτικά κτηνιατρεία. Άλλοι 2 χρειάζονται για τις ανάγκες των σφαγείων που δραστηριοποιούνται στον νομό. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ενόψει της εξόδου του ούτως η άλλως μεγάλου αριθμού βοοειδών ελευθέρας βοσκής χρειάζεται να συσταθεί ομάδα κτηνιάτρων για να καλύψει τον εμβολιασμό της οζώδους δερματίτιδας καθώς επίσης και του εμβολιασμού της νεοϋπαγόμενης στο πρόγραμμα εμβολιασμού για την βρουκέλωση, περιοχής του Παρανεστίου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα εμβολιασμού των αιγοπροβάτων για την βρουκέλωση.

Εξαιτίας αυτών και πολλών άλλων δράσεων στην Π.Ε. μας απευθυνόμαστε στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο και στον Περιφερειακό Διευθυντή Κτηνιατρικής ώστε να μην γίνει καμία μετακίνηση κτηνιάτρου από την Π.Ε. Δράμας προς την Π.Ε. Καβάλας γιατί η ούτως η άλλως φτωχοποιημένη και παραμελημένη Δράμα κινδυνεύει να χάσει πολύτιμο ζωικό κεφάλαιο.

Η Δράμα και ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι της σύμφωνα με τον νόμο περί βοσκήσιμων γαιών «αδικήθηκαν» με τον τρόπο κατανομής των βοσκοτόπων. Ενώ σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού των θα μπορούσαμε να έχουμε σαν αυτοτελής Π.Ε. βοσκοϊκανότητα της τάξεως του 1,6 Μ.Μ.Ζ./ εκτάριο, καταλήξαμε να έχουμε 3,6 Μ.Μ.Ζ./ εκτάριο. Στα πλαίσια δηλαδή της κατανομής αυτής και του νόμου, δίνουμε στην Καβάλα και σε όλη την περιφέρεια γενικότερα τους βοσκοτόπους μας που όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύτιμοι είναι και πόσο συμβάλουν στο εισόδημα των κτηνοτρόφων. Τώρα μας ζητάτε να δώσουμε και κτηνιάτρους που όλοι γνωρίζουμε ότι ίσα που καλύπτει ο αριθμός τους τις ανάγκες του νομού μας.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.

Ο Πρόεδρος 
Κιτσουκάκης Ιωάννης» καταλήγει η επιστολή.

 

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Έβρος | Παράνομοι μετανάστες βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία του Διλόφου

Στην εκκλησία στο χωριό Δίλοφο Τριγώνου στον Έβρο βρήκαν καταφύγιο την Μεγάλη Παρασκευή 15 παράνομοι μετανάστες. 

Συγκεκριμένα την ώρα της ακολουθίας τού Επιταφίου στον οικισμό του Διλόφου περίπου 15 παράνομοι μετανάστες βρέθηκαν έξω απο την εκκλησία  της Αγίας Τριάδας προκειμένου να προφυλαχθούν από την έντονη καταιγίδα που είχε ξεσπάσει.

Οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι μόλις είχαν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία για λίγη ώρα. Αν και συνηθισμενοι οι κάτοικοι του Διλόφου ολα αυτα τα χρόνια ανησύχησαν μόλις τους αντιλήφθηκαν και ειδοποίησαν την Αστυνομία όπου ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία.

e-evros.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης στις Σέρρες στις 8 Μαΐου

Τις Σέρρες θα επισκεφτεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η σύγχρονη αγροτική διπλωματία και οι προκλήσεις στον αγροτικό τομέα».

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιαράς, ο Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος και η Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελπίδα Σιδηροπούλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου στις 10.30, στην αίθουσα «Γ. Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών.

infonews24.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en