ΔΡΑΜΑ

Ερώτηση Κυριαζίδη για τις πιστώσεις στο τμήμα Οινολογίας Δράμας του ΤΕΙ ΑΜΘ

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 844/9-5-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημητρίου Κυριαζίδη προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη διάθεση υπέρ του Τμήματος Οινολογίας και Τροφίμων Δράμας των αναγκαίων πέντε πιστώσεων προς πρόσληψη απαιτούμενου ελάχιστου αριθμού μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Τμήματος.

Κύριε Κυριαζίδη, έχετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, η Δράμα της διαρκούς απομόνωσης και των αλλεπάλληλων αποκλεισμών ετοιμάζεται να δεχθεί άλλο ένα σοβαρό πλήγμα. Παρά τη θετική πρωτοβουλία του Υπουργείου σας για τη διάθεση πεντακοσίων πιστώσεων για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, δυστυχώς, το ΤΕΙ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από την κατανομή των έντεκα θέσεων που του αναλογούν πληροφορούμαι ότι προτίθεται να διαθέσει μόνο μια θέση για το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, ένα Τμήμα το οποίο στέκεται όρθιο ένεκα της αυταπάρνησης και της εντατικής επιστημονικής προσπάθειας του ελάχιστου έκτακτου προσωπικού που διαθέτει, προσφέροντας υψηλού επιπέδου γνώση και εμπειρία, η οποία και για τους σπουδαστές και για την ίδια την κοινωνία είναι πολύ θετική.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα Τμήμα συνδεδεμένο άμεσα με την παραγωγή, με πλήρη απορρόφηση από την αγορά των αποφοίτων, με διαρκώς αυξανόμενες διεθνείς συνεργασίες και με μια προοπτική αξιοζήλευτη, οι κατ’ ελάχιστον πέντε θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού που έχει ανάγκη κινδυνεύουν να μην καλυφθούν, λόγω εσφαλμένων αποφάσεων των οργάνων της διοίκησης.

Ενώ αυτός ο αριθμός του μονίμου προσωπικού ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες του Τμήματος, στη δυναμική και στην πορεία που έχει προς ανάπτυξη και προσφορά, η αποδοτικότητά του και προσφάτως η αξιολόγησή του επιβάλλουν την προτεραιότητα σε ό,τι αφορά τη διάθεση υπέρ αυτού των αναγκαίων πιστώσεων ένεκα, εάν θέλετε, της ανάγκης που έχει και ο τόπος, αλλά και η πατρίδα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η έκδηλη αυτή αγωνία όλων των Δραμινών, ανεξαρτήτως κόμματος ή άλλων θέσεων, στέλνει το μήνυμα προς εσάς, κυρία Υπουργέ, έτσι ώστε αυτή η αγωνία να βρει μια ανταπόκριση θετική.

Ερωτάσθε, κυρία Υπουργέ: Ποια μέτρα και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να διατεθούν υπέρ του Τμήματος Οινολογίας οι αναγκαίες πέντε πιστώσεις προς πρόσληψη του απαιτούμενου ελάχιστου αριθμού μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την ομαλή λειτουργία και πώς αυτή θα διασφαλιστεί;

Ποια τα σχέδια του Υπουργείου σας για το συγκεκριμένο Τμήμα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξή του; Θα υπάρξουν από πλευράς σας κονδύλια για την ενίσχυση και τη λειτουργία και των εργαστηρίων του; 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και κυρία Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ.

Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ για την ερώτηση. Μου δίνουν πάντα την ευκαιρία να αναφέρω και να πείτε και εσείς οι ίδιοι οι Βουλευτές την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ιδρύματα μετά από έξι χρόνια πολιτικών λιτότητας, υποστελέχωσης και μειωμένων προϋπολογισμών.

Ξέρετε -το είπατε και εσείς- ότι κάναμε μια τεράστια προσπάθεια φέτος μετά από έξι χρόνια να στελεχώσουμε τα ιδρύματα. Οι πεντακόσιες θέσεις δεν είναι πολλές για τον κόσμο που έχει φύγει από τα ιδρύματα, αλλά είναι μια αρχή, πολύ περισσότερο που θα ακολουθήσουν άλλες πεντακόσιες θέσεις.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ΤΕΙ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θέλω να πω ότι κατανεμήθηκαν σε αυτό έντεκα θέσεις. Το σκεπτικό της κατανομής αυτών των πεντακοσίων θέσεων ήταν όχι να λυθούν τα προβλήματα -γιατί είναι αδύνατον- αλλά τουλάχιστον να αρχίσει να μειώνεται αυτή η υποστελέχωση και να μην μείνει κανένα τμήμα χωρίς προσωπικό, χωρίς μόνιμους διδάσκοντες.

 

 

Το πρόβλημα είναι -και το ξέρετε κι εσείς, κύριε Κυριαζίδη- ότι η παρέμβαση του Υπουργείου είναι μέχρι ενός σημείου. Είναι να κατανείμει τις θέσεις και από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να επιβάλει σε κανένα ίδρυμα το Υπουργείο πού θα πάνε και πού δεν θα πάνε οι θέσεις.

Ξέρετε, επίσης, πάρα πολύ καλά ότι, αν κάνω την παραμικρή παρέμβαση, όχι εσείς προσωπικά, αλλά το κόμμα σας, οι εφημερίδες που πρόσκεινται σε εσάς, τα μέσα, θα αρχίσουν να φωνάζουν για κομματοκρατία ή για σοβιετικού τύπου κράτος. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και κάποιο διάστημα, πήρα τους προέδρους των ΤΕΙ και τον συγκεκριμένο Πρόεδρο και είχαμε μία καλή συζήτηση ότι πρέπει να ενισχυθούν τα τμήματα που δεν έχουν καθόλου προσωπικό.

Η συζήτηση ήταν καρποφόρα. Μου είπε ότι αυτό θα κάνει. Δεν μπόρεσα, όμως, εγώ και δεν μου επιτρέπεται να πω ότι θα δώσετε σε αυτό το τμήμα τόσες θέσεις. Συγχρόνως, υπάρχει και ένα άλλο τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς κανέναν διδάσκοντα μόνιμο προσωπικό και είναι το Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, το οποίο είναι και απομονωμένο.

Η έκκληση που έκανα και στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και στους προέδρους των ΤΕΙ ήταν να δώσουν βαρύτητα στα τμήματα που είναι απολύτως υποστελεχωμένα ή δεν έχουν καθόλου μόνιμο προσωπικό.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω και τα ΤΕΙ για ένα πράγμα. Ξέρετε τον ανορθολογισμό που υπήρξε -είμαι από αυτούς που δεν θέλω να κάνω παρελθοντολογία, παρ’ ότι ιστορικός- αλλά δεν είναι δυνατόν από το 2009, που δεν ήμασταν στην κρίση, αυτά τα τμήματα να μην έχουν ποτέ ούτε έναν άνθρωπο μόνιμο προσωπικό. Αυτό, λοιπόν, που θα προσπαθήσουμε με τις επόμενες πεντακόσιες θέσεις, είναι να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, αλλά μέχρι του σημείου να φθάσουν στο ίδρυμα.

Εγώ ξέρω για το Τμήμα Οινολογίας, ξέρω ότι είναι πάρα πολύ καλό τμήμα και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παραγωγή στην περιοχή, στη Δράμα. Θα ήταν άδικο αυτό το Τμήμα να τείνει προς κατάρρευση. Γι’ αυτό κι εγώ κάνω έκκληση από εδώ -γιατί μόνο αυτό μπορώ να κάνω- το Τμήμα να ενισχυθεί, όπως και του Διδυμοτείχου και να σας πω -γιατί οι Βουλευτές πρέπει να ξέρουμε για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για την περιοχή μας- ότι έχουμε δώδεκα τέτοια τμήματα σε ΤΕΙ ανά τη χώρα, τα οποία δεν έχουν καθόλου προσωπικό.

Μετά θα σας πω λίγο και για τα εργαστήρια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ο κ. Κυριαζίδης έχει και πάλι τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ για την έρευνα που κάνατε, γιατί πράγματι μού είναι και μένα γνωστό αυτό. Θα πρέπει, όμως, να σημειώσουμε εδώ, επειδή και μας παρακολουθούν, αλλά και θα γίνουν γνωστά όσα έχουν συζητηθεί, ότι τα ΤΕΙ, όπως και τα άλλα ιδρύματα, ενισχύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί μπορεί να υπάρχει αυτή η ανισομέρεια από πλευράς της Διοίκησης. Ειλικρινά το λέω, εκεί εντοπίζω το πρόβλημα.

Έχουμε δύο τμήματα οινοποιίας σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορεί στη Δράμα, σ’ έναν τόπο παραγωγής, ο οποίος διαφημίζει, και εντός της χώρας αλλά και εκτός αυτής, αυτό το προϊόν και κατ’ επέκταση τη χώρα μας, να υπολειτουργεί το Τμήμα. Όταν στην αξιολόγηση ρωτήσατε και εσείς, ήταν δεύτερο, μολονότι δεν έχει προσωπικό, μολονότι έχει έρθει σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως της Τουλούζης, που είναι το πέμπτο καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο και δεν μπορεί αυτά τα τμήματα να μην έχουν τη δυνατότητα ενίσχυσης με προσωπικό, ενίσχυσης ακόμη και για μεταπτυχιακά, διότι οι βαλκανικές χώρες δίπλα επιθυμούν και θέλουν να έχουν μία τέτοια παρουσία. Όλοι οι απόφοιτοι βρίσκουν αμέσως δουλειά, ενισχύονται τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας, που για μένα είναι της Δράμας. Ταυτοχρόνως, για τις αναλύσεις είναι υποχρεωμένα τα οινοποιεία όλης αυτής της περιοχής να οδηγούνται προς ανάλυση στη Θεσσαλονίκη και το κόστος να αυξάνεται. Να, λοιπόν, και άλλα ζητήματα που προκύπτουν από πλευράς ανάπτυξης, μια και είμαστε ακριβώς σε αυτό το θέμα.

Από την άλλη πλευρά, ειλικρινά, 800.000 ευρώ -περίπου 1 εκατομμύριο- μέσω ΕΣΠΑ οδηγήθηκαν σε εργαστήρια, όχι στο συγκεκριμένο τμήμα αλλά αλλού. Καταλαβαίνετε ότι εδώ αρχίζουμε και μπαίνουμε σε μία άλλη λειτουργία. Λέγεται στη Δράμα ότι προφανώς επιθυμούν να κλείσει το συγκεκριμένο Τμήμα για κάποιους λόγους. Άρα, θα παρακαλούσα τη δική σας παρέμβαση. Άλλωστε, υπάρχει και η επιστολή των φοιτητών, την οποία μπορεί να την έχετε πάρει, αλλά θα την καταθέσω, για να δείτε την αγωνία αυτών των ανθρώπων, διότι είναι από τις μόνες σχολές που ακόμη βρίσκουν δουλειά και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο και την ντόπια παραγωγή ενισχύουν, αλλά και οι ίδιοι διασφαλίζονται.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Κυριαζίδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Θέλω να πιστεύω ότι η σημερινή κουβέντα και προς τη Διοίκηση των ΤΕΙ θα στείλει ένα μήνυμα. Προσωπικά, ειλικρινώς δεν πρόκειται να το αφήσω. Δεν κάνω κάποια περιαυτολογία, αλλά δεν είναι δυνατόν ένα τμήμα, το οποίο παρέχει τόσα στον τόπο αλλά και στην χώρα μας, να τυγχάνει αυτής της αντιμετώπισης.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Σας ευχαριστώ, κύριε Κυριαζίδη.

Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κύριε Κυριαζίδη, ξέρετε πολύ καλά, το είπατε και εσείς, ότι τα Ιδρύματα έχουν το αυτοδιοίκητο. Η πολιτεία μπορεί να παρέμβει, σας το είπα και πριν, μέχρι ενός σημείου. Έχουμε δώσει και έκτακτο προσωπικό είκοσι επτά θέσεων και δύο ή τρεις θέσεις –δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς- έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας. Δηλαδή, έχουν δοθεί στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όχι πάρα πολλά, για να μη θεωρηθεί ότι λέμε πράγματα, τα οποία είναι ανυπόστατα.

Όμως, θέλω και εγώ να κάνω από αυτή την Αίθουσα μια έκκληση προς όλα τα Ιδρύματα. Ακόμα και αν λειτούργησαν ορθολογικά σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, ακόμα αν έκλεισε ή άνοιξε τμήματα με ανορθολογικό τρόπο, δεν μπορεί τα ιδρύματα να κλείνουν προς αποδυνάμωση τμημάτων από μόνα τους, χωρίς να έχουν έρθει σε επαφή καθόλου με το Υπουργείο, χωρίς το Υπουργείο να έχει καμμία τέτοια πρόθεση. Δεν έχουμε καμμία τέτοια πρόθεση και το αντιμετωπίζω συνέχεια αυτό το πρόβλημα, αυθαίρετα τα ιδρύματα εις βάρος των φοιτητών και των φοιτητριών να λειτουργούν με τρόπο αποδυνάμωσης αυτών των τμημάτων, κάτι που εκθέτει την πολιτεία, γιατί καλώς ή κακώς τα έφτιαξε αυτά τα τμήματα, για μένα σε πολλές περιπτώσεις καλώς για να λέμε και του στραβού το δίκιο. Δεν μπορούν να έρχονται τα ιδρύματα.

Έχω την περίπτωση του Αγρινίου, όπου αποψιλώθηκαν τα τμήματα σε σημείο να αποδυναμωθούν. Μετακινήθηκαν οι καθηγητές, οι οποίοι είχαν εκλεγεί για το Αγρίνιο και έχω εγώ τώρα με τους φοιτητές να λύσω ένα πρόβλημα, ενώ τα ίδια τα ιδρύματα επικαλούνται ακαδημαϊκούς λόγους. Εγώ τους σέβομαι τους ακαδημαϊκούς λόγους και τα ιδρύματα πρέπει εν τέλει να αποφασίζουν, αλλά από τη στιγμή που αποδέχθηκαν, όταν ιδρύθηκαν αυτά τα τμήματα, την ίδρυσή τους, δεν μπορούν τώρα να τα αποδυναμώνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ίσα, ίσα για μένα πρέπει να ενισχυθούν τα τμήματα που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Αυτή την έκκληση κάνω και εγώ απ’ αυτήν την Αίθουσα, γιατί είναι θέμα σεβασμού και της πολιτείας και των ιδρυμάτων προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Εγώ πάντως θα κάνω πάλι έκκληση, παρέμβαση δεν μπορώ να κάνω.

Ευχαριστώ.

 […..]

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version